România în top 3 țări europene în care să îți deschizi o firmă de construcții

mai 27, 2024

Industria construcțiilor este într-o continuă dezvoltare. Începând cu 2023, Polonia și Franța au înregistrat cel mai mare număr de construcții rezidențiale finalizate în Europa. Iar când vine vorba de proiecte deschise pe șantier, România este de departe lider, urmată de Polonia, respectiv Franța. 

România se află pe locul 55 din 190 de economii din lume, conform raportului Doing Business 2020, și aproximativ 6 miliarde USD a fost valoarea totală a investițiilor Greenfield din România în 2019.

Volumul lucrărilor de construcții din România a crescut cu 14,2% numai în 2023, a anunțat biroul de statistică INS, iar rata medie anuală de creștere a sectorului a fost de 13,6% pe an în ultimii cinci ani. Se estimează că proiectele de investiții publice, logistice și industriale vor menține ritmurile de creștere în aceeași zonă pentru următorii doi ani.

O medie lunară de 1360 de șantiere 

Conform datelor preluate de pe portalul Victa.ro, de la începutul anului există o medie lunară de 1360 de proiecte și șantiere publicate, cu 19,21% din proiecte fiind în stadiul de construcții noi.

Județele Cluj, Timiș și Bihor, alături de București, au fost principalele destinații de investiții pentru sectorul comercial, iar rapoartele oficiale prevăd că nivelul cererii pentru lucrări de construcții private și comerciale va depăși capacitatea actuală a industriei construcțiilor. Această prognoză sugerează că România a devenit paradisul firmelor de construcții.

Un alt motiv care îi atrage pe investitori în această zonă este sistem fiscal atractiv. Structura fiscală a unei țări este întotdeauna în atenția investitorilor străini care doresc să reducă valoarea impozitelor din firmă, iar impozitul pe profit de 16% din România este unul dintre cele mai mici din Europa conform investromania.gov.ro. Mai mult, chiar dacă forța de muncă este ieftină în comparație cu alte țări, asta nu înseamnă că nu este și bine pregătită.