Cristian Pătrașcu, arhitect & designer de interior: „Un design bun este funcțional și atemporal”

iulie 29, 2024

Cristian Pătrașcu este arhitect, designer de interior, și fondator Cristian Pătrașcu Studio. Cu o experiență de peste 8 ani, a lucrat mai mult de 2 ani în Londra, în cadrul unuia din cele mai mari birouri de Arhitectură și Design Interior, având șansa de a participa și de a conduce proiecte internaționale. Perioadele petrecute în birourile din New York și Singapore l-au ajutat să își perfecționeze cunoștințele în materie de design interior și să fie la curent cu cele mai noi tendințe.

Împreună cu echipa lui, încearcă să transmită o viziune unică în proiectele realizate, considerând că orice amenajare sau reamenajare de spațiu este un moment bun pentru schimbare și evoluție. Mai multe despre provocările din acest domeniu, cea mai neobișnuită solicitare, sau cele mai des întâlnite 3 mituri în design interior, ne spune Cristian Pătrașcu.

Bună, Cristian! Ne poți oferi, te rog, o descriere generală a studioului tău de design și a activității tale pe această piață?

Studioul nostru pune la dispoziție o serie de servicii de design interior, personalizate și adaptate bugetului fiecărui client. Filozofia de bază fiind aceea de a crea soluții individuale, funcționale și nu în ultimul rând, impozante din punct de vedere estetic pentru clienții care își doresc o viață confortabilă. Biroul a luat ființă acum aproape 5 ani și până în prezent am lucrat la peste 300 de proiecte rezidențiale, cu bugete de la 10,000 euro și până la 400,000 euro. Suntem o echipă de 6 arhitecți și designeri de interior.

Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâlnit de-a lungul timpului în acest domeniu? Ce fel de lecții ai învățat pe măsură ce studioul a crescut?

Cele mai mari provocări au fost să formăm echipa potrivită, să găsim colaboratorii și furnizorii cei mai buni astfel încât proiectele noastre să fie transpuse în realitate la cel mai bun nivel. De asemenea, am învățat să avem răbdare, să ascultăm cu mare atenție beneficiarul și să punem întrebările potrivite pentru a înțelege ce anume își dorește de la proiect.

Cum se gândește un spațiu? Îl faci după chipul și asemănarea viitorului proprietar, dar ce înseamnă asta mai exact?

Contează foarte mult brief-ul și discuțiile de început pe care le avem cu proprietarul. Mai ales partea funcțională, astfel încât să înțelegem cine va folosi spațiul, ce nevoie de depozitare și dressing-uri există, cum va evolua viața proprietarilor în viitor. Iar apoi prezentăm clientului mai multe variante de plan mobilat pentru a ne apropia de cea mai bună soluție care să corespundă cât mai bine nevoilor acestuia, dar să fie corect funcțional în același timp.

Duplex Belvedere

Penthouse Floreasca

Casa Urban Villa

Duplex Upsite 2

Cum adaptezi design-urile la diferitele contexte culturale, menținând totuși viziunea asupra creativității și durabilității?

Consider că un design bun este atemporal, astfel că deși luăm în considerare trendurile noi care apar, mobilierul sau corpurile de iluminat ce se lansează în colecții noi, încercăm să propunem amenajări care vor rezista în timp și care vor fi de actualitate și in viitor. De asemenea, creativitatea este importantă astfel încât încercăm să aducem ceva original în fiecare proiect nou pe care îl facem. Așa cum fiecare client în parte este diferit, și designul propus trebuie să reflecte asta.

În ce fel este un arhitect sau un designer de interior responsabil de spațiul pe care îl construiește?

Consider că principala datorie a noastră este să ascultăm și să înțelegem nevoile clientului, precum și preferințele în materie de design și să îl direcționăm către o amenajare în care să se simtă exact cum și-ar fi imaginat.

Ce consideri că este mai important în definirea unei lucrări – spațialitatea sau temporalitatea sa?

Ambele, deoarece degeaba avem un design frumos dacă nu se pretează pe nevoile clientului și degeaba avem un design funcțional dacă este plictisitor sau lipsit de creativitate.

Cât de importantă este schița în viața unui arhitect contemporan: de la conceptele inițiale până la finalizarea proiectelor? Crezi că metodele de producție digitală vor înlocui vreodată schițele desenate manual? Te rog să ne spui mai multe despre alchimia care transformă ideile inițiale în proiecte finalizate.

Cred că în continuare transpunerea ideilor prin desene de mână este importantă, este rapidă, este mai sensibilă. Însă, bineînțeles că instrumentele digitale sunt cele mai importante în acest moment și ne-au ușurat viața. În continuare multe proiecte pornesc de la o schiță de mână sau de la o idee încercată pe hârtie, însă de acolo calculatorul preia și ne ajută să prezentăm livrabile ușor de înțeles de către client.

Care a fost cea mai neobișnuită solicitare pe care ai primit-o de la un client și cum ai gestionat-o?

Solicitarea de a amenaja trei penthouse-uri unite, dar care se pot închide ca să devină unități individuale în viitor, o solicitare complexă, dar pe care am gestionat-o cu bine și a ieșit un design foarte frumos, încă urmează a fi implementat.

Luând în considerare problemele actuale precum schimbările climatice și sustenabilitatea, se schimbă în vreun fel rolul tradițional al arhitectului sau al unui designer de interior?

Sigur, cel puțin în designul interior au apărut din ce in ce mai multe piese de mobilier din materiale sustenabile, materiale reciclate sau chiar piese de mobilier readaptate. De asemenea, atunci când vorbim de o casă cu un parchet masiv original, mereu încercăm să îl salvăm și să nu fie nevoie înlocuirea.

Arhitectura este considerată atât o artă, cât și o știință, sau mai bine spus comuniunea dintre cele două. În acest sens, crezi că există în conștiința arhitecților, ținând cont de factorii care definesc lumea de astăzi, gândul acesta de a crea pentru posteritate?

Cred că da, orice arhitect sau arhitect de interior își dorește să creeze ceva care va trece testul timpului, iar acest lucru a devenit și mai important în ultimul timp prin dorința de a crea design-uri sustenabile.

Există planuri de extindere a ariei de servicii?

Doresc să luăm mai multe proiecte din zona HoReCa și office.

Pentru final am păstrat o curiozitate, care sunt top 3 mituri pe care le întâlnim cel mai des în designul de interior?

Designul interior este scump și inaccesibil: consider că un proiect făcut de designer/arhitect profesionist poate salva beneficiarilor mult timp și bani. Un designer de interior poate lucra cu diverse bugete și poate ajuta la economisirea banilor pe termen lung. Ei pot evita greșelile costisitoare, pot maximiza utilizarea spațiului și pot sugera soluții eficiente și accesibile.

Designul interior este doar despre decorare: În realitate, designul interior implică mult mai mult. Este vorba despre înțelegerea și optimizarea spațiului, ergonomie, funcționalitate, iluminare, acustică, și integrarea armonioasă a diferitelor elemente pentru a crea un mediu coerent și confortabil.

Urmarea tendințelor este esențială pentru un design interior reușit: tendințele vin și pleacă, iar un spațiu conceput doar în baza celor mai recente tendințe poate deveni rapid demodat. Un designer de interior bun va pune accent pe crearea unui design care reflectă personalitatea și nevoile ocupanților, care este funcțional și atemporal.

Casa Otopeni

Casa Tunari

Duplex Upsite 2

Apartament Cortina

Puteți urmări activitatea lui Cristian Pătrașcu pe:
Website sau Instagram