Campionul olimpic David Popovici dorește ca medaliile obținute la Paris să aducă mai multă atenție pentru înot, respectiv sport. Transmițând un mesaj politicienilor, acesta speră la o Românie educată, sănătoasă și în care se învestește constant.
„Sportul poate fi unul dintre cei mai buni ambasadori ai țării. Și nu este de ajuns doar să vorbesc despre asta, pentru că sunt în lumina reflectoarelor și toată lumea mă ascultă, pentru că oamenii de la conducere știu treaba asta, ci trebuie să punem și presiune. Sunt promisiuni de atâta timp, de atâția ani, cum e și patinoarul acela, cum sunt și alte bazine și alte arene”, a declarat Popovici la zona mixtă, după aurul de la 200 de m și bronzul de la 100 metri liber.
”Avem destule stadioane, dar bazine, săli pentru sporturi, mai greu și mi-ar plăcea să avem mai mulți calificați la Jocurile olimpice în primul rând. Acum am venit trei oameni calificați cu înotul. Sunt cumva invidios pe delegațiile țărilor care au mai puțini locuitori decât noi și sunt o tonă de inși la Olimpiadă,” mai spune sportivul.
La momentul actual, în București sunt două bazine olimpice. Otopeni, Cluj, Brașov, Baia Mare și Târgu-Mureș sunt celelalte orașe în care se găsesc bazine care pot fi catalogate olimpice, care de astfel sunt și omologate. Pentru ca o piscină să poată fi omologată ca bazin olimpic de FINA trebuie să aibă următoarele dimensiuni: lungime 50,03 metri, lățime 25 metri cu 10 culoare și adâncime minimă 2 metri (este recomandată însă adâncimea de 3 metri), cu un volum de apă minim de 2,5 milioane de litri.
Bazinul olimpic la care este legitimat David Popovici, cel al CS Dinamo, a fost inaugurat în 2014, în timp ce al doilea bazin olimpic se află în Complexul „Lia Manoliu”, fiind un bazin descoperit, la fel ca cel din Cluj. Pe de altă parte, bazinul de la Otopeni face parte din Complexul Olimpic de Natație, inaugurat în 2021. Cel mai nou bazin este la Târgu Mureș, finalizat în 2021, dar dat în folosință în august 2022.
Potrivit GSP, în luna mai, Primăria Vaslui a predat amplasamentul pe care urmează să se construiască complexul cu trei bazine, din care unul olimpic. Suprafața terenului este de 10,311 mp, iar investiția totală ajunge la 19,4 milioane de euro. Din cei 97,129,067 de lei, Primăria Vaslui va achita 1,544,544 lei, iar restul sumei va fi suportată de Compania Națională de Investiții (CNI).
Câte proiecte de bazine de înot sunt monitorizate de Victa în ultimul an?
Gazeta Sporturilor scria în ianuarie 2023 că Guvernul României, prin Compania Națională de Investiții, are în vedere investirea a 130 de milioane de euro pentru construirea a 44 de bazine în România, precum urmează:
Într-adevăr, Victa monitorizează în intervalul de timp 01 august 2023 – 01 august 2024, 44 de proiecte de bazine de înot pe șantier, în diferite stadii de proiect. Acestea au o valoare de 825,91 milioane RON, și o suprafață de 153,865 mp.
Finanțarea proiectelor se prezintă astfel:
- 2 proiecte cu finanțare privată în Timiș și Suceava, cu o valoare pe șantier de 5.40 milioane RON
- 42 de proiecte cu finanțare publică și o valoare pe șantier de 829,52 milioane RON
40 din cele 44 de proiecte sunt construcții noi, cu o valoare estimată la 754,45 milioane RON, și o suprafață de 144,295 mp.
Alte 3 proiecte (București, Harghita și Bacău) sunt de reparații și renovări, cu o investiție de 35,64 milioane RON și suprafață de 1,200 mp, iar un proiect din județul Mehedinți este de extindere (valoare 35,83 milioane RON, și 8,370 mp suprafață).