Pe scurt:
- Finanțare de 64 milioane euro din fonduri europene
- 27 de contracte semnate
Pe larg:
Ministerul Energiei a semnat astăzi 27 de contracte de finanțare, ce însumează 138,2 milioane lei pentru investiții în sectorul industrial. De fapt, această inițiativă face parte din programul Investiției 5 a PNRR – Componenta 6 Energie – Asigurarea eficienței energetice în sectorul industrial.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că „prin această măsură, ne asigurăm că sectorul industrial din România face pași importanți către un viitor mai eficient și mai competitiv. Investițiile în modernizarea echipamentelor și implementarea sistemelor de management al energiei vor aduce beneficii semnificative: reducerea consumului de energie cu până la 70% pe componente specifice, reducerea emisiilor de carbon și – foarte important – creșterea competitivității economiei românești. Venituri mai mari pentru capitalul românesc înseamnă locuri de muncă mai bine plătite.
În ultimii ani, sectorul industrial a resimțit puternic suprapunerea crizelor energetice, războiului din Ucraina și materiilor prime. Cu toate acestea, în 2023, ponderea industriei în economie a rămas la un nivel important de 19,6%. De aceea, revigorarea industriei trebuie susținută de toate eforturile guvernamentale.
Ministerul Energiei depune eforturi constant pentru a crea scheme de ajutor din fondurile europene pe care le avem la dispoziție prin PNRR și Fondul de Modernizare. Contractele semnate astăzi vor ajuta operatorii economici din sectorul industrial să-și gestioneze mai ușor costurile cu energia și să-și crească producția”.
Aceste investiții au ca obiectiv principal finanțarea proiectelor de modernizare și îmbunătățire a eficienței energetice la nivelul operatorilor economici din industrie, iar întreaga finanțare este asigurată din fonduri europene aferente PNRR.
Bugetul total alocat este de 64 milioane de euro, având scopul de a eficientiza procesele tehnologice și de a realiza economii de energie și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu cel puțin 30% în comparație cu emisiile măsurate înainte de acordarea finanțării.