Investițiile în construirea spațiilor medicale cresc, medicii români vor să plece din țară

mai 29, 2024

Pe scurt:

  • 959 de șantiere în domeniul medical și științific
  • 358 de șantiere sunt deschise pentru construcții noi
  • o treime din medicii români care au studiat în țară au emigrat pentru a profesa în străinătate.
  • doctorii sub 35 de ani și-au declarat în proporție de 57,5% intenția de a emigra.
  • spital ultramodern construit de Banca Mondială la Timișoara – peste 120 de milioane de euro investiți
  • Investiție de 668 de milioane de euro pentru cea mai mare unitate medicală a Moldovei

Pe larg:

Victa.ro, asistența virtuală de ofertare la șantiere, ne arată că în prezent sunt 959 de șantiere în domeniul medical și științific (căutarea s-a făcut pentru spitale, clinici, laboratoare) în diverse stadii de proiectare, iar cele mai multe se înregistrează în București, Iași, Cluj sau Timiș. Acestea însumează o valoare de peste 32.40 miliarde RON, iar din cele care au datele specificate, 226 sunt cu finanțare privată, 725 cu finanțare publică, iar 8 cu investiții public-private.

Mai mult decât atât, 358 de șantiere sunt deschise pentru construcții noi, cu o valoare estimată la 24.25 miliarde RON. Alte 449 sunt în stadiul de renovare și reparare, cu investiții de aproape 5.72 miliarde RON. Pentru modernizare sunt 22 șantiere, iar pentru extindere sunt 130 de astfel de proiecte cu o valoare de 1.94 miliarde RON.

Investiții de milioane de euro, dar 57.5% din medicii își exprimă intenția de a emigra

Deși se fac investiții de sute de milioane de euro în infrastructura medicală, medicii preferă alte țări europene în detrimentului României.  

Potrivit unui studiu realizat de Colegiul Medicilor din România, doctorii sub 35 de ani și-au declarat în proporție de 57,5% intenția de a emigra.  Această tendință scade odată cu vârsta doctorilor, însă în ultimii 10 ani am pierdut cel puțin 45.000 de medici. 

Un alt raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), arată că o treime din medicii români care au studiat în țară au emigrat pentru a profesa în străinătate. Printre cauzele emigrării putem enumera instabilitatea politică puternic afectată de scandalurile de corupție, sau echipamente și tehnologie învechită care împiedică oferirea îngrijirilor de înaltă calitate. 

Țările preferate de cei din domeniul medical includ Marea Britanie, Franța, Germania, Norvegia, și Italia. În România, asistenții și medicii câștigă mult mai puțin decât omologii lor din alte țări europene și fie lucrează cu echipamente necorespunzătoare, fie suportă frecvent program prelungit de lucru datorită personalului redus. 

Investiție de 668 de milioane de euro pentru cea mai mare unitate medicală a Moldovei

Au început deja lucrările la cea mai mare unitate medicală a Moldovei, și anume Spitalul Regional de Urgență din Iași. Cu peste 20 de săli de operație, peste 850 de paturi și aproape 3000 de angajați, construcția se va desfășura în două etape. În primă fază se va construi fundația acestui spital, cu o adâncime de 7 metri. Fiindcă întreaga suprafață are peste 12 hectare, această etapă va dura 4 luni. În acest timp va avea loc licitația pentru alegerea câștigătorului construcției. 

Se estimează ca în primul an de funcționare spitalul să gestioneze peste 47.500 de internări continue și peste 100.000 urgențe. Investiția ajunge la 668 de milioane de euro, bani din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții, dar și de la bugetul de stat. 

Machetă a Spitalului Regional de Urgență din Iași

Spital ultramodern construit de Banca Mondială la Timișoara – peste 120 de milioane de euro investiți

Primăria Timișoara a anunțat construirea unui nou Spital Municipal, și deja a fost semnat acordul cu IFC (Corporația Financiară Internațională) – aripa „privată” a Băncii Mondiale, care se ocupă de investiții. IFC va ajuta primăria cu găsirea unui operator calificat din sectorul privat care să proiecteze, să finanțeze, să construiască și să întrețină noul spital din Timișoara. Costurile vor depăși 120 de milioane de euro. 

Spitalul Municipal din Timișoara are la această oră, 14 secții răspândite în diferite părți ale orașului, unele funcționează în clădiri vechi, iar noul spital va rezolva această problemă. Spitalul va fi construit pe un teren al primăriei, de aproape 100 de hectare, și se estimează că ar putea dura între 5 și 6 ani. 

Dorești să ofertezi la șantierele din mediul medical si științific?

Toate șantierele sunt disponibile pe platforma Victa.ro. Dacă vrei să ofertezi astfel de proiecte, poți accesa site-ul www.victa.ro pentru a avea acces la cea mai mare bază de date.