Pe scurt:
- strada Diasporei – o investiție de 1.494.173 lei (fără TVA)
- românii din străinătate vor putea licita pentru câte o parcelă de 500 de mp sub prețul piețe
- strada Diasporei va avea două benzi de circulație și o lungime de 400 de metri, lucrarea urmând să fie executată de S.C. Global Industrial S.R.L.
Pe larg:
Deși autoritățile din România fac eforturi mari pentru a îi convinge pe românii din diaspora să se întoarcă în țară, Oradea a demarat un proiect cu totul inedit, și anume construirea de la zero a unei străzi dedicată special acestora.
Începând cu luna aprilie a acestui an, Primăria Oradea a început lucrările de canalizare a străzii Diasporei, care va fi amplasata pe deal în zona străzii Izvorului. În plus, în cadrul lucrărilor de amenajare va fi realizată și infrastructura de rețele și de iluminat public. Strada Diasporei va avea două benzi de circulație și o lungime de 400 de metri, lucrarea urmând să fie executată de S.C. Global Industrial S.R.L. Durata de execuție este de 3 luni pentru o investiție de 1.494.173 lei (fără TVA).
Următorul pas al lucrărilor este intubarea Pârâului Sălbatec, ulterior urmând să înceapă amenajarea terasamentelor.
Terenuri la licitație sub prețul pieței
Românii din străinătate vor putea licita pentru câte o parcelă de 500 de mp sub prețul pieței. Totuși, aceștia pot licita doar dacă dovedesc că au locuit în afara țării în ultimii cinci ani. Deja 22 de persoane vor să participe la licitație.
„Doritorii care se pot înscrie la licitație trebuie să garanteze că au locuit ultimii cinci ani în străinătate, că au avut o activitate din care au obținut venituri în ultimii trei ani, tot în străinătate”, spune Octavian Haragoș, de la Primăria Oradea.
Potrivit primăriei, se are în vedere licitația a 10 parcele de câte 500 mp fiecare, iar prețul de pornire pentru concesionare este de 2500 euro/an pentru întreaga suprafață. Mai mult, autoritățile orădene se gândesc la construirea unui cartier al Diasporei, întins pe câteva hectare, dorind astfel să mărească și forța de muncă în zonă.
Este interesant de menționat că repatriații vor putea achiziționa terenul aferent locuinței doar după doi ani de la construirea și notarea ei în Cartea Funciară, la un preț stabilit de evaluator la acea perioadă. Proprietarii nu vor putea vinde locuința decât după cinci ei de la notarea ei in CF.