Energie nucleară versus energie verde? Ei bine, nu a existat o creștere constantă a producției de energie nucleară la nivel mondial în ultimele două decenii. De fapt, ponderea energiei nucleare în generarea globală de electricitate a atins cea mai scăzută valoare de la începutul secolului în anul 2023.
Cu toate acestea, capacitatea de energie nucleară a crescut cu peste 20 de gigawați din anii 2000. Doar două țări din lume își produc cea mai mare parte a energiei electrice din surse nucleare: Franța și Slovacia. Ceilalți actori de top din peisajul energiei nucleare, și anume SUA și China, au produs mai puțin de 20 și, respectiv, cinci procente din energia nucleară, în ciuda faptului că au cea mai mare capacitate de producție de energie nucleară din lume.
Pe de altă parte, producția de energie solară fotovoltaică a crescut cu un record de 270 TWh (cu 26%) în 2022, ajungând la aproape 1,300 TWh. Energia solară fotovoltaică a înregistrat cea mai mare creștere dintre toate sursele regenerabile în 2022, depășind energia eoliană pentru prima dată în istorie. Această rată de creștere se potrivește cu nivelul preconizat în scenariul emisiilor nete zero până în 2050.
Cum se prezintă situația în România?
Noile politici și ținte ambițioase introduse pe piețele de panouri fotovoltaice vor accelera și mai mult creșterea capacității, iar acest lucru este deja vizibil și la noi. România face progrese notabile în dezvoltarea energiei solare fotovoltaice, promovând tot mai multe proiecte în această direcție.
De fapt, Victa a monitorizat de la începutul anului nu mai puțin de 995 de astfel de proiecte, în diferite stadii de construcție. Acestea includ parcuri fotovoltaice, centrale electrice fotovoltaice sau ansambluri energetice eoliene. Investiția pe șantier se ridică la aproape 55,79 miliarde RON, pe o suprafață de 5,17 milioane mp.
Trebuie observat, cu toate acestea, că 756 de proiecte se află în stadiul de autorizare, 61 sunt în fază de proiectare, în timp ce doar 52 de proiecte se află, efectiv, în stadiul de construire. Alte 8 proiecte sunt în stadiul de amenajare, iar 26 sunt deja finalizare (a căror investiție a ajuns la 599,16 milioane RON).
Cele mai multe proiecte se găsesc în:
Județul Dolj – 69 de proiecte și o valoare estimată la 6,58 miliarde RON
Județul Giurgiu – 49 de proiecte și o investiție estimată la 2,95 miliarde RON
Județul Cluj – 46 de proiecte și o investiție estimată la 479,01 milioane RON
Distribuția proiectelor la nivel național arăta astfel:
Observăm un interes de 84,3% a instituțiilor cu capital privat pentru astfel de proiecte. Pentru cele 839 de proiecte cu finanțare privată, investiția se ridică la aproximativ 43,84 miliarde RON.
Pe de altă parte, statul român alege să investească doar în 107 proiecte, a căror valoare este de aproape 10,62 miliarde RON.
Impresionat este că 951 din proiecte (procent de 95,6%) sunt construcții noi. 21 de proiecte sunt de renovare și reparații, pe când 23 sunt de modernizare și extindere.
Previziuni pentru 2025
După cum se poate observa, în ultimul deceniu, cantitatea de energie solară fotovoltaică instalată în întreaga lume a crescut masiv, în timp ce costurile sale au scăzut drastic. Însă, pentru a menține această tendință spre atingerea emisiilor nete zero trebuie ca această industrie să se extindă la nivel global la o scară și mai mare, ridicând îngrijorări cu privire la securitatea aprovizionării de producție pentru atingerea unor rate de creștere atât de rapide – dar și oferind noi oportunități de diversificare.
Pe de altă parte, se preconizează că industria eoliană va crește și mai accelerat în următorii ani decât a făcut-o în ultimii 5 ani. Însă, proiectele eoliene întâlnesc o creștere rapidă în țările care au politici stabile ce oferă certitudine asupra veniturilor pe termen lung, ce abordează provocările și planurile care permit extinderea în timp util a rețelei. Doar un număr mic de țări, printre care China, Germania și Spania, au făcut până acum îmbunătățiri în aceste domenii.