Pe scurt:
- Investiție de 650 milioane de euro
- Teren de 100,000 mp
- Ajutor de 250 milioane de euro din partea Uniunii Europene și a Băncii Europene de Investiții
Pe larg:
Compania finlandeză de cauciucuri specializată în pneuri de iarnă și all-season, Nokian Tyres, a inaugurat prima uzină din lume fără emisii de carbon. Acesta este localizată în apropiere de Oradea, în urma unei investiții de 650 milioane de euro. Investiția devine, așadar, una din cele mai mari din partea unei companii private în România în ultima perioadă.
Anul trecut, compania a prezentat locația unde s-a decis construirea fabricii, teren a cărui suprafață este de aproape 100,000 mp. Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții au contribuit cu aproape 250 de milioane de euro.
Iar dacă la finalul anului trecut, producătorul anunța că dorește să angajeze 350 de persoane anul acesta, doar 180 de persoane lucrează în momentul de față. Cu toate acestea, procesul de angajare continuă, fiindcă Nokian Tyres nu ia in calcul angajarea străinilor.
Deși este gata parțial, fabrica a devenit operațională în această vară. Furnizorii Nokian Tyres au în continuare procese poluante în producția materiilor prime necesare în fabricarea de cauciucuri, însă uzina este alimentată și funcționează doar cu energie obținută din surse regenerabile.
„Electricitatea utilizată în fabrica din Oradea este, în totalitate, fără emisii de dioxid de carbon. O parte din electricitate este generată de unitățile solare instalate la fața locului. Aburul folosit pentru vulcanizarea anvelopelor este generat de boilere electrice inovatoare care folosesc electricitate fără emisii de dioxid de carbon, în locul combustibililor fosili obișnuiți, cum ar fi cărbunele sau gazul,” a declarat Adrian Kaczmarczyk, Senior VP pentru Excelență Operațională la Nokian Tyres.
În ianuarie 2025, Nokian Tyres va demara producția comercială de anvelope la Oradea, însă capacitatea maximă de producție de șase milioane de unități anual va fi atinsă doar în 2027. Uzina din Oradea va deservi piața central și est-europeană, dar și alte regiuni sunt luate în calcul.