OMV Petrom lansează în premieră o tehnologie de foraj automat în România

septembrie 20, 2024

Pe scurt:

  • Instalație de foraj automată de ultimă generație, deținută de Foraj Sonde Videle
  • Produs al programului de digitalizare DigitUP al OMV
  • Instalația fabricată în Țările de Jos

Pe larg:

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, derulează o nouă campanie de foraj folosind o instalație de foraj automată de ultimă generație deținută de Foraj Sonde Videle. Campania se concentrează inițial pe mai multe domenii din Oltenia, Muntenia și Moldova, urmând ca ulterior portofoliul OMV Petrom să continue.

Obiectivul campaniei este de a furniza noi resurse din câmpuri mature, îmbunătățind în același timp siguranța și eficiența operațiunilor de foraj. Până în prezent, două noi sonde de gaze au fost finalizate la timp și la buget, cu o eficiență sporită comparativ cu metodele tradiționale.

Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom: „Noile tehnologii ne sprijină să creștem producția pe câmpurile mature și să contribuim la minimizarea impactului asupra mediului. Suntem foarte mândri, alături de colegii noștri de la OMV și partenerul nostru Foraj Sonde Videle, să folosim una dintre cele mai eficiente instalații de foraj pe uscat din lume.

Instalația de foraj automată este un produs al programului de digitalizare DigitUP al OMV și subliniază sinergia dintre OMV și OMV Petrom. Aceasta integrează gândirea inovatoare cu excelența operațională.

Instalația este fabricată în Țările de Jos, de către Huisman, o companie care proiectează, produce și deservește echipamente pentru energie regenerabilă, petrol și gaze și alte industrii. Automatizarea activității extractive reduce erorile umane, îmbunătățind în același timp eficiența și siguranța operațiunilor de foraj, deoarece operatorii pot monitoriza și controla operațiunile de foraj de la distanță. Sistemul electric central de alimentare al instalației de foraj îmbunătățește eficiența combustibilului și reduce amprenta de carbon.

Aplicabilitatea acestei noi tehnologii depășește operațiunile tradiționale de petrol și gaze, deoarece poate fi utilizată și în proiecte geotermale și de captare și stocare a carbonului.