Începând ca o afacere de familie în 1990, CON-A s-a dezvoltat continuu, devenit unul dintre cei mai mari antreprenori generali în construcții din România. Oferind servicii complexe de antreprenoriat general pentru construcții civile și industrial, proiectare, instalații electrice și mecanice, execuție, sau mentenanță și furnizare de materiale și structuri pentru construcții, CON-A se remarcă prin grupul incredibil pe care compania l-a dezvoltat de-a lungul timpului.
Cu subdiviziunii precum CON-A Operations, CON-A Productions, CON-A MEP, CONDESIGN, CON-A IT Solutions, și CON-A Facility Management, compania oferă servicii integrate pentru a construi eficient și de lungă durată.
Directorul general CON-A, Sorin Cristea a mărturisit că “toate proiectele pe care le realizăm vin cu provocările lor, având în vedere că specificul nostru este să abordăm proiecte de amploare. Una dintre cele mai mari provocări – și oarecum constante – este timpul. De foarte multe ori trebuie să livrăm proiecte de zeci de mii de metri pătrați, în doar câteva luni, adesea incluzând și luni de iarnă. Avem o echipă de oameni experimentați care reușesc să facă lucruri extraordinare și ne ajută foarte mult și fabricile și secțiile de producție industrială pe care le deținem, care ne oferă viteză în execuție. În acest fel reușim să depășim obstacole care ar pune multe proiecte în dificultate.”
Dificultatea de a găsi personal calificat
Potrivit unui studio recent realizat de una dintre cele mai mari platforme de recrutare online, peste 11.000 de locuri de muncă au fost publicate de angajatorii din construcții de la începutul anului. Domeniul construcțiilor devine astfel al șaselea cel mai activ angajator din economie, dar se află și pe loc fruntaș din punct de vedere salarial.
Deși salariul net pornește de la 5.000 de lei pe lună și până la 6.600 de lei net pe lună pentru diriginți de șantier, ingineri de instalații și ingineri proiectanți, industria construcțiilor întâmpină o dificultate majoră atunci când vine vorba de calificare profesională.
Acest lucru se resimte și la compania CON-A, după cum Sorin Cristea declară “cea mai mare dificultate a unei companii referitor la angajați, în special a celor tineri, este nivelul precar de calificare profesională atât cel muncitor cât și cel cu studii medii și superioare. Lipsa aproape în totalitate a școlilor profesionale cu profil de meserii, coroborată cu lipsa exigențelor din partea școlilor și a facultăților de profil la care se adaugă lipsa dorinței de a fi educat și calificat sunt detalii esențiale care demonstrează că educația nu mai este o prioritate a tinerilor din această perioadă.
Toate acestea conduc la un efort mare financiar și un consum de resurse suplimentare din partea firmelor care încearcă să ofere un produs de calitate. Însă, forța de muncă este o resursă esențială a activității noastre și este adevărat că în ultimii ani există o problemă în a găsi personal calificat pe toate palierele profesionale. Suntem într-o continuă căutare de personal specializat.”
Autostrăzile – proiectul unei generații
După aproape 34 de ani de activitate, și un portofoliu estimat la peste 1,5 miliarde de euro, directorul companiei consideră ca cele mai semnificative proiecte publice din țară sunt autostrăzile.
,,Dacă comparăm o țară cu un organism viu, atunci autostrăzile sunt ca venele care permit sângelui să ducă oxigen în tot corpul – adică mobilitate, prosperitate, civilizație. Așteptăm de cel puțin 30 de ani construirea porțiunii de autostradă Sibiu – Pitești, un proiect strategic pentru România și ne bucurăm enorm că lucrările avansează serios pe anumite segmente. Și de asemenea, așteptăm cu mult optimism decizia privind finanțarea construirii noului Spitalul Județean Sibiu – unul dintre cele mai mari proiecte pe sănătate la momentul de față din România. Construirea acestui obiectiv ar însemna realizarea unui proiect al unei generații pentru județul Sibiu.”
Sorin Cristea
Toate pozele aparțin (c) CON-A