Explorăm limitele policarbonatului: 10 proiecte care îi prezintă versatilitatea

octombrie 9, 2024

Policarbonatul, folosit în mod obișnuit în acoperișuri și placări industriale, a depășit aplicațiile sale inițiale pentru a deveni un material utilizat pe scară largă în diferite tipologii arhitecturale. Combinația de rezistență, instalare ușoară, greutate scăzută și capacitatea de a permite trecerea luminii naturale, a făcut din acesta o opțiune atractivă pentru proiecte de arhitectură rezidențială, educațională și chiar culturală.

Policarbonatul nu numai că ajută la crearea unor medii luminoase și confortabile, dar permite și utilizarea creativă a translucidității pentru a genera spații private fără a sacrifica conexiunea vizuală cu exteriorul.

Din ce în ce mai mulți arhitecți explorează potențialul policarbonatului în alte sectoare, precum birouri, centre sportive, hoteluri sau restaurante, unde capacitatea sa de a transforma experiența spațială prin lumină și transparență adaugă o valoare expresivă designului.

În plus, utilizarea policarbonatului maximizează lumina naturală, îmbunătățind calitatea mediului interior și reducând nevoia de iluminare artificială în timpul zilei. Versatilitatea sa în forme și finisaje îl face adaptabil la design-uri inovatoare și proiecte durabile, care urmăresc reducerea consumului de energie și promovarea confortului termic.

Vă prezentăm, așadar, o selecție de 10 lucrări care se remarcă prin utilizarea inovatoare a policarbonatului. Această listă include hoteluri, stadioane, centre de afaceri, sau sere, care exemplifică modul în care acest material a devenit o tendință arhitecturală de durată.

1. Viaductul Basarab, București

Instalația – care este cel mai lat pod din Europa – este o structură unică cu o lungime totală de 1,920 de metri și 43,3 metri în lățime. Pentru a proteja călătorii de fenomenele meteorologice, au fost montate peste 700 de plăci (300 de tone) de policarbonat compact cu grosime de 12 mm.

A fost ales acest timp de material datorită garanției sale de 10 ani contra condițiilor meteo, îngălbenirii sau degradării vizuale. Policarbonatul compact este, de asemenea, fabricat cu protecție UV pentru a nu crea efect de seră.

Datorită numărului mare de călători care circulă cu tramvaiul pe Pasajul Basarab a fost necesară o soluție rezistentă care să asigura protecția acestora. Acesta a fost îndoit la rece și prins de un cadru metalic pentru a crea o structura solidă și rezistentă.

2. Incuboxx, Timișoara

INCUBOXX – Infrastructură Regională de Afaceri în Sectorul IT&C – este incubatorul de afaceri din Timişoara, în care startup-urile din domeniu sunt susţinute şi ajutate să se dezvolte, prin oferirea tuturor facilităţilor de care acesta dispune.

Proiectul de 19 milioane a fost proiectat de biroul de arhitectură „Andreescu & Gaivoronschi” și se remarcă atât prin designul modern, cât și prin soluțiile tehnice utilizate. Arhitecții au ales să folosească pentru fațadă un sistem inovator construit din panouri modulare din policarbonat.

Toata suprafața clădirii, de aproximativ 2,800 mp este construită prin acest sistem de panouri îmbinate după soluția clasică nut-feder. Panourile modulare din policarbonat au grosimea de 40 mm, sunt prevăzute cu 11 laturi, având stratul exterior colorat în albastru.

Această soluție tehnică pentru fațade asigură o bună izolare termică, protecție sporită, posibilitate de înlocuire, schimbare ușoară a zonelor fațadei, timp scurt de montaj, costuri reduse la întreținere și reparații (înlocuire).

3. Restaurantul BOA KONG, București

Placa din policarbonat Marlon FSX a fost folosită pentru a crea un acoperiș atrăgător în restaurantul BOA Kong care se află în cadrul BOA Club, unul dintre localurile de top din București.

Proiectat de echipa de arhitecți de la Grosu Art Studio, restaurantul pan-asiatic oferă vederi spectaculoase asupra Lacului Herăstrău. Lemnul natural folosite în construcție și plantele răspândite în jurul spațiului aduc un sentiment de natură și de junglă asiatică în restaurant.

Domul înalt de 12,75 m inundă zona cu lumină naturală. Inițial, designerii au vrut să folosească sticlă. Cu toate acestea, și-au dat seama că sticla era prea grea pentru designul lor și ar fi fost dificil de îndoit în secțiunile individuale care sunt montate în structura curbată din lemn.

Aveau nevoie de o soluție estetică care să asigure cantitatea maximă de lumină naturală, rezistând în același timp la factorii de mediu, cum ar fi lumina puternică a soarelui pe timp de vară. Un alt motiv important pentru alegerea policarbonatului Marlon FSX a fost capacitatea acestuia de a fi tăiat și îndoit cu ușurință în formele necesare pentru designul organic al acoperișului.

Pe lângă domul curbat, terasele exterioare sunt acoperite și cu copertine Marlon FSX pentru a le permite să fie folosite în toate anotimpurile.

4. Arena Națională, București

Învelitoarea cuprinde o parte fixă destinată acoperirii permanente a tribunelor, alcătuită din suprafețe de policarbonat și pânze arcuite din țesătură de poliester cu strat de PVC, și o parte mobil-retractabilă din același material, rezistent la plieri repetate, pentru acoperirea suprafeței de joc. La intersecția celor două învelitori, arcele se aplatizează pentru a obține o îmbinare etanșă.

5. Centrul Logistic LIDL Cernica

Retailer-ul german Lidl a folosit aproximativ 700 mp de panouri din policarbonat în centrul logistic din Cernica, România. Acesta are o suprafață totală de 62,180 mp și este situat chiar în afara capitalei București, deservind regiunea de sud a țării.

Dimensiunea depozitului a făcut ca acest material să fie o soluție optimă de iluminat. Alte criterii esențiale de proiectare au fost o instalare rapidă, calitate superioară a materialului și eficiență energetică.

Panourile premium din policarbonat multiperete au o transmisie ridicată a luminii, permițând luminii naturale să pătrundă în clădire prin panourile care se află deasupra ușilor compartimentului de încărcare.

6. Stadionul Ion Oblemenco din Craiova

Cu o capacitate de aproape 31,000 de locuri, arhitectul principal al stadionului Oblemenco din Craiova a fost Dico și Țigănaș. Acoperișul a fost realizat din tablă cu miez fonoabsorbant și termoizolant, fiind susținut de o structură din fibre metalice. Zonele transparente sunt din sticlă acrilică și policarbonat. Au fost folosiți 14,000 mp de foi transparente de policarbonat ondulat SUNTUF.

7. Renovarea acoperișului CEC Bank 

CEC Bank din România a trecut printr-o renovare care a inclus înlocuirea geamului acoperișului din policarbonat. Clientul a dorit să își actualizeze acoperișul anterior din policarbonat gri cu o foaie transparentă de policarbonat pentru a maximiza lumina zilei. 

Placa solidă din policarbonat a fost folosită pentru glazura cupolei și policarbonatul pentru multipereți pentru acoperișul principal al clădirii. Ambele produse au o transmisie ridicată a luminii.

Policarbonatul a venit ca o soluție ideală pentru luminatorul de acoperiș cu boltă, deoarece are capacitatea de a se curba la rece la fața locului, dând aspectul sticlei la doar o fracțiune din greutate.

8. Hotel Four Seasons, Arieșeni-Vârtop

Policarbonatul transparent de 4 mm și 6 mm a fost folosit pentru a crea această caracteristică uimitoare de geam curbat pe extensia Hotelului Four Seasons din Arieșeni-Vârtop. Situat în inima Munților Apuseni, una dintre puținele zone din nord-vestul României dezvoltate pentru schi, hotelul este construit pe malul unei stânci, ceea ce a făcut ca greutatea materialului să fie un aspect cheie pentru a asigura o construcție sigură din punct de vedere structural.

Designul extensii a fost inspirat de Opera din Sydney. Acoperișul trebuia să fie abrupt pentru a evita acumularea de zăpadă, deoarece în timpul iernii poate ajunge cu ușurință la doi metri, iar temperaturile pot scădea până la -20°C. Pentru a asigura o izolare corespunzătoare în timpul celui mai important sezon de schi, a trebuit instalat un sistem de termopan.

Au fost folosite foi de policarbonat Marlon FSX de 4 mm și 6 mm pentru a crea 16 triunghiuri cu formă unică pentru fațada impresionantă. Întreaga secțiune frontală vitrată a extensiei a fost construită poziționată plat pe sol, folosind tehnici de îndoire la rece la fața locului, înainte de a fi poziționată în final pe verticală.

9. Seră de legume, Iasi

Novagric a realizat unul dintre cele mai ambițioase proiecte de sere tehnologice din România. Această seră este rezistentă la zăpadă, iar instalațiile dezvoltate sunt complet echipate cu tehnologie pentru producția profesională de legume.

Cu o suprafață de 1,5 hectare, acest proiect la cheie a fost realizat în Iași, și au fost folosite sere multitunel gotice armate cu laturi din policarbonat, acoperiș dublu din plastic și sistem de umflare.

10. Bazarul Băniei, Craiova 

Acest acoperiș stratificat atrăgător, colorat, care se întinde pe o pasarelă din România, a câștigat premiul 1 la categoria Arhitectură și construcții (lumini și fațade) a premiilor iAwards Brett Martin, noiembrie 2020.

Acest acoperiș, care acoperă o pasarelă situată într-un bazar din zona comercială a Craiovei, este construit din straturi de plăci din policarbonat de 4mm, 6mm și 8mm. Stratul interior de 4 mm este imprimat. Pe lângă produsele în sine care oferă rezistență, proiectul a beneficiat și de un suport tehnic excelent din partea Brett Martin.

Concluzie

Datorită excepționalelor proprietăți fizice, mecanice, optice și estetice, plăcile din policarbonat se pot folosi la realizarea următoarelor:

  • Luminatoare la hale industriale și agroalimentare
  • Acoperiri de stadioane, piscine și săli de sport
  • Pereți cortină la hale industriale și civile
  • Sere, panouri solare, copertine, vitraje
  • Benzi de protecție la autostrăzi și indicatoare
  • Stații bus, cabine duș și telefonice, chioșcuri
  • Pereți despărțitori, tavane false, standuri de expunere
  • Mobilier, cutii, cuburi expoziție, plăcuțe firme
  • Suport pentru panouri publicitare, casete luminoase
  • Suport pentru semnalizatoare rutiere

Foile din policarbonat au schimbat, fără îndoială, jocul în construcția și designul modern. Durabilitatea, flexibilitatea și proprietățile lor de izolare termică de neegalat le-au făcut o alegere de preferat pentru arhitecți, constructori și designeri care doresc să creeze structuri inovatoare și durabile. Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze, este probabil că vom vedea și mai multe utilizări inovatoare pentru foile de policarbonat în viitor, solidificându-le și mai mult locul ca material de bază în construcția modernă.