Despre BIM, Digital Twins și Mixed Reality, cu Cătălin Podaru, CEO & Founder Leviatan Group

octombrie 14, 2024

Ubitech Construcții este una dintre cele mai tehnologizate companii de construcții din România, care a reușit până în prezent, să implementeze metodologia BIM la nivelul întregului proces de lucru, în cele mai importante proiecte derulate la nivel național. 

Cătălin Podaru, CEO & Founder Leviatan Group, ne povestește despre proiectele cheie Ubitech, despre tehnologiile de scanare 3D și Mixed Reality, sistemul BIM, dar și de ce companiile pot avea parte de succes dacă optează pentru investiții în tehnologii moderne și în digitalizarea și automatizarea proceselor de lucru.

Ne puteți oferi o descriere generală a companiei și a activității sale pe piața locală de construcții?

Ubitech Construcții, parte a Leviatan Group, este una dintre cele mai tehnologizate companii de construcții din România. Înființată în 2015, Ubitech Construcții este o companie cu capital 100% românesc, ce oferă servicii complete în domeniul construcțiilor, precum antreprenoriat general, proiectare și execuție, management și implementarea proiectului, fiind specializată în proiecte de tip Design & Build cu grad ridicat de complexitate.

Soluțiile inteligente și durabile pe care le oferă Ubitech sunt bazate pe o organizare eficientă și un management dinamic și antreprenorial, implementat prin procese succesive de fuziuni digitale, achiziții de tehnologii noi și planuri strategice, menite să contribuie la creșterea calității proiectelor realizate. 

Prin îmbunătățirea și automatizarea continuă a proceselor interne, Ubitech a reușit să construiască o echipă solidă, interconectată pe toate specialitățile, care generează standardizări proprii și know-how în piață. 

Ubitech Construcții abordează cu profesionalism și responsabilitate fiecare proiect de construcții pe care îl dezvoltă, integrând soluții avansate care să contribuie la dezvoltarea unei societăți sustenabile, mai bună și mai sigură. 

Care sunt proiectele cheie UBITECH?

Compania noastră are în derulare mai multe proiecte majore în România. Fiecare dintre acestea reflectă angajamentul nostru în furnizarea de soluții inovatoare și sustenabile în diferite sectoare de activitate. 

Două dintre proiectele care fac parte din portofoliul nostru se află în Județul Cluj. Unul dintre acestea vizează dezvoltarea infrastructurii aeroportuare de la Câmpia Turzii pentru aeronave F-16 Fighting Falcon. Acest proiect ambițios include construcția de noi hangare, ateliere și clădiri administrative pentru a susține operațiunile aeronavelor F-16 Fighting Falcon. Noua infrastructură va îmbunătăți eficiența bazei și va sprijini operațiunile Forțelor Aeriene Române și ale partenerilor săi strategici.

Cel de-al doilea proiect vizează dezvoltarea unei infrastructuri medicale, prin realizarea lucrărilor premergătoare construcției Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj. Contractul pentru prima etapă a proiectului, include lucrări de organizare de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces, construirea unei incinte etanșe de pereți mulați, ziduri de sprijin din piloți forați, precum și lucrări pregătitoare pentru extinderea organizării de șantier în etapa a doua a proiectului, care a fost scoasă la licitație de curând, pentru construcția propriu-zisă a spitalului. 

Spitalul Regional de Urgență Cluj va deveni centrul principal pentru îngrijirea pacienților critici și a cazurilor complexe din regiunea de Nord-vest a țării. Spitalul va oferi o gamă completă de servicii medicale și va avea o capacitate de 849 de paturi.

Cum a evoluat activitatea dumneavoastră în 2023, respectiv începutul anului 2024, și ce estimări aveți pentru 2025 și în perspectivă?

Anul 2023 a fost unul de creștere și de consolidare a poziției noastre pe piață, iar 2024 a amplificat progresele pe care le-am realizat în anul anterior, marcând o evoluție favorabilă pentru compania noastră. 

În comparație cu anul precedent, 2024 reprezintă pentru compania noastră un an de expansiune și maturizare a inițiativelor noastre strategice. Astfel, am continuat să implementăm și să dezvoltăm proiecte care integrează soluții sustenabile și tehnologii moderne, ne-am sporit eficiența și am finalizat lucrările în termenele stabilite.

De asemenea, anul acesta am reușit să depășim cu succes diferite provocări și să fructificăm multiple oportunități, ceea ce ne-a permis să ne menținem competitivitatea. În plus, realizările noastre din primele șase luni ale acestui an reflectă o creștere strategică, atât în extinderea portofoliului de proiecte, cât și în consolidarea și creșterea echipei.

Proiectele pe care le avem în portofoliu ne vor asigură un front de lucru până în anul 2025. În plus, continuăm să explorăm noi oportunități de extindere a portofoliului și suntem nerăbdători să derulăm noi proiecte complexe care să pună în valoare soluțiile noastre inovatoare.

Planificăm să extindem și să aprofundăm investițiile în automatizare, un proces care este deja implementat în mod extensiv în fluxul nostru de lucru, de către eConfaire Immersive Design, divizia de Research & Development a grupului nostru de companii. 

Interviu complet poate fi citit în noul număr TOP 100 Antreprenori Generali în Construcții, care poate fi COMANDAT AICI.