Portofoliu consistent de proiecte în Oradea: 600 de milioane de euro urmează să fie investiți

iunie 3, 2024

Pe scurt:

  • Fonduri nerambursabile de 1.6 miliarde de euro, din 2008.
  • În perioada 2016-2024 s-au realizat proiecte în valoare de 750 de milioane de euro.
  • Un proiect unic în România: Planul de regenerare urbană a cartierului Nufărul 1.
  • 124 de proiecte cu finanțare publică și public-privată pe șantier în Oradea, în diverse stadii de proiect, de la începutul anului.

Pe larg:

Oradea ocupă de mulți o poziție fruntașă în atragerea fondurilor europene, cu un portofoliu vast de proiecte ce pun accentul pe mobilitate urbană durabilă, educație, sănătate, energii regenerabile, patrimoniu cultural, și eficiență energetică. Din 2008 și până în momentul actual, Oradea a reușit să atragă fonduri nerambursabile de 1.6 miliarde de euro.

În perioada 2016-2024 s-au realizat proiecte în valoare de 750 de milioane de euro, cu finanțare europeană. Declarațiile primarului municipiului Oradea, Florin Birta, susțin că din această investiție, 218 milioane de euro implică proiecte deja finalizate, iar 538 de milioane de euro vor fi folosiți pentru proiecte aflate în curs de implementare. Mai mult, există un portofoliu de proiecte în evaluare sau pregătire, care însumează o valoare de 602 milioane de euro.

Oradea a văzut o dezvoltate urbanistică incredibilă, ducând la transformări importante și devenind astfel un model de modernizare pentru toate celelalte orașe ale țării. Momentan, se lucrează la două proiecte majore în domeniul medical, și anume construirea noului ambulatoriu integrat de la Spitalul Județean, cu tot cu parcarea supraetajata din proximitate, dar și la pasajul de pe Șoseaua Borșului, care va face legătură cu Autostrada Transilvania. Totodată, în toamnă se va începe construirea noului spital de boli infecțioase, care a fost proiectat și va fi construit de Construcții Erbașu. Mai mult, există și un proiect în derulare pentru semaforizarea inteligentă a orașului, unde se va continua trecerea la iluminatul de tip LED.

Un proiect unic în România

Potrivit declarațiilor primarul Oradea, se are în vedere un proiect unic în România: Planul de regenerare urbană a cartierului Nufărul 1. Se preconizează că acesta va deveni un model de referință pentru toate cartierele de blocuri din oraș, dar și din România. Proiectul va cuprinde peste 25 de hectare, cu o investiție de 124,8 milioane de lei (fără TVA), unde se vor amenaja 2664 locuri de parcare la sol, se vor moderniza 10 km de străzi, dar și piste de biciclete pe o lungime de 1,7 km.

Recent, Oradea a primit reconfirmarea în grupa ratingurilor cu Grad investițional de către Agenția Internațională Fitch Ratings. Aceasta reprezintă cea mai înaltă credibilitate relevând riscul scăzut pentru investiții și capacitatea administrației locale de a rambursa împrumuturile.

Câte șantiere cu finanțare publică sunt deschise în Oradea?

Victa.ro ne arată că de la începutul anului, sunt 124 de proiecte pe șantier în Oradea, în diverse stadii de proiect. Căutarea s-a făcut pentru toate domeniile, doar pentru proiectele cu finanțare publică și public-privată. Avem proiecte care implică reabilitarea fațadei și acoperișului Facultății de Protecție a Mediului, renovarea și echiparea sediului central al Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai, modernizare a mai multor străzi, continuarea construcției străzii Diaspora, sau construirea și extinderea unor parcuri.

Cele 124 de șantiere au o valoare estimată la 6.33 miliarde RON, pe o suprafață de 321,204 mp. Din acestea:

  • 31 sunt construcții noi, cu o valoare de 4.37 miliarde RON
  • 79 sunt proiecte de renovare și reparare, totalizând o investiție pe șantier de 1.07 miliarde RON
  • 3 sunt proiecte de modernizare, cu o valoare de 64.41 milioane RON
  • 11 sunt proiecte de extindere, cu o valoare pe șantier de 823.48 milioane RON

Dacă dorești să ofertezi la proiecte pe șantier din Oradea sau din țară, Victa.ro este singura asistență de ofertare la șantiere.