Piața de construcții se confruntă cu o serie de provocări semnificative, reflectate în diferite aspecte economice și operaționale. Dacă în România una dintre principalele probleme este lipsa de personal, ce afectează mai bine de 69% dintre antreprenori, la nivel mondial lucrurile stau puțin altfel.
Potrivit unui raport Touchplan, captând date din peste 321,000 de sarcini programate în ultimul an, există cinci mari cauze de întârziere a lucrărilor de construcție.
1. Transferuri slab executate
Așteptarea ca alte discipline să își finalizeze treaba înainte de a trece la următoarea fază este principala cauză a întârzierilor în construcții. Acest lucru duce la congestionarea lucrărilor sau la reluarea lor, împiedicând și mai mult productivitatea generală.
2. Lipsa personalului
Industria construcțiilor se confruntă cu o lipsă persistentă de forța de muncă, crescând astfel costurile și întârzierea proiectele. Fără soluții imediate, antreprenorii trebuie să se asigure în mod proactiv că sarcinile sunt îndeplinite eficient și întreruperile sunt minimizate prin practici de planificare colaborative.
În România, potrivit analizelor IBC Focus publicate în catalogul TOP 100 Antreprenori Generali în Construcții, ediția 2024, 69,39% dintre antreprenori se confruntă cu creșterea costurilor directe, a salariilor, dar și a beneficilor și a taxelor angajatorilor.
3. Disponibilitatea / problemele legate de lanțul de aprovizionare
Achiziționarea de materiale a reprezentat de multă vreme o contribuție semnificativă la întârzieri, adesea datorate lanțului de aprovizionare și a timpului mare de livrare a unor componente critice. Întârzierile în livrarea materialelor esențiale duc la depășiri ale termenelor de execuție și la creșterea costurilor proiectelor. În România, întârzierile de proiect datorate problemelor lanțului de aprovizionare impactează 17,35% din companii, potrivit IBC Focus.
Din acest motiv, programarea flexibilă în jurul disponibilității materialelor este acum o parte integrantă a managementului de succes al unui proiect.
4. Modificări de design
Modificările de design, deși sunt mai puțin frecvente, provoacă întârzieri semnificative atunci când apar. Comunicarea greșită sau cerințele de modificare de ultim moment duc adesea la reluarea proiectului, perturbând termenele și creând confuzie la fața locului.
5. Întârzieri legate de vreme
În cele din urmă, întârzierile legate de vreme, deși mai greu de prezis, rămân o amenințare la adresa programelor de proiect. Condițiile severe, cum ar fi ploile abundente sau căldura extremă, pot afecta productivitatea muncii, livrarea materialelor și, în cele din urmă, termenele generale ale proiectului.