Când ne gândim la o ușă culisantă, ne gândim de cele mai multe ori la cabane cochete, vile de vacanță și hoteluri moderne, cu vederi spre peisaje magnifice. Totuși, aceste sisteme de uși pot fi instalate aproape în orice tip de locuință, la parter sau la nivelul teraselor de la etajele superioare și mai oferă câteva alte beneficii pe lângă vederea largă și neîngrădită spre exterior. Cele mai importante avantaje ar fi cantitatea mare de lumină solară pe care o lasă în interior și posibilitatea de aerisire rapidă a spațiilor interioare, mulțumită deschiderilor largi, din tavan până în podea.
Pentru astfel de soluții, VEKA pune la dispoziție sisteme bazate atât pe platforma de 82mm, cât și pe cea de 76mm adâncime, respectiv sistemul dedicat ușilor culisante cu acționare prin ridicare, VEKAMOTION 82, și sistemul de timp smart-slide VEKA MOVE 76. VEKAMOTION 82 au fost premiat la Red Dot Design și este soluția optimă pentru uși culisante termoizolante de exterior cu profil aproape invizibil și eficiență energetică ce poate îndeplini fără probleme cerințele nZEB, dacă se alege și pachetul de geam potrivit. În plus, sistemul poate fi personalizat prin foliere în aproape 80 de culori RAL sau imitații de lemn, pe ambele fețe, doar la exterior sau doar la interior, poate fi placat cu aluminiu la exterior și vopsit electrostatic în orice nuanță RAL și poate fi îmbrăcat în texturile unice FEINSTRUKTUR sau SPECTRAL.
Nu în ultimul rând, VEKAMOTION 82 se poate adapta oricărei încăperi și oricărei suprafețe, mulțumită unei game largi de configurații și deschideri. Ca idee, cu VEKAMOTION 82, ușile culisante pot ajunge la suprafețe de până la 6m lățime și 2,7m înălțime, cu două sau trei foi de sticlă și vitraje speciale.
În continuare, vom explora beneficiile ușilor culisante din sticlă, termoizolante, în funcție de rolul camerei unde sunt amplasate.
Ușa culisantă din sticlă pentru living
Camera de zi este în general favorită atunci când se alege instalarea unei uși culisante de exterior pentru case unifamiliale sau case de vacanță. Această alegere se datorează faptului că livingurile au nevoie de multă lumină naturală și ventilație, mai ales când aceste încăperi comunică direct cu bucătării deschise. Pe lângă vedere largă spre exterior și mai multă lumină, ușa culisantă din sticlă dă livingului senzația de spațiu mai extins și permite aerisirea întregului parter în doar câteva minute.
Pentru a profita la maximum de lumina solară, se recomandă instalarea ușilor din sticlă pentru living spre Sud și umbrirea acestora doar în timpul zilelor toride de vară, cu ajutorul unei copertine retractabile. Mai mult, prin instalarea mai multor uși culisante care să asigure o aerisire adecvată, se poate renunța la ferestrele cu deschidere, în astfel de condiții vitrajele putând lua dimensiuni și mai mari și contribui mai mult la iluminarea livingului sau a întregului parter.
Ușa culisantă din sticlă pentru dormitor
Instalarea ușilor din sticlă în pereții exteriori ai camerelor destinate somnului este de obicei preferată în hoteluri, pensiuni și case de vacanță. Având suprafețe destul de mici și neavând nevoie de prea multă lumină solară, dormitoarele profită de pe urma unei uși din sticlă dacă aceasta deschide vederea spre ample peisaje naturale. Într-o astfel de ambianță, o ușa termoizolantă din sticlă pe post de perete transparent spre exterior face trezirile mai ușoare imediat ce apar primele raze ale soarelui.
Pentru liniște și odihnă pe timp de zi, se poate opta pentru pachete de geam cu nivel ridicat de izolare acustică, poziționarea ușii spre nord și draperii groase care să blocheze lumina. Dacă viitoarea ta casă este în faza de proiect și te gândești să-i pui dormitorului ușă termoizolantă din sticlă, nu uita că dormitoarele de la etaj au nevoie de un mic balcon sau o terasă pentru a justifica prezența ușii.
Ușa din sticlă termoizolantă pentru baie
Ca popor obișnuit cu ferestre de 30cm sau deloc, este mai greu să ne imaginăm viața cu o ușă culisantă din sticlă în loc de perete exterior al băii. Totuși, astfel de tendințe arhitecturale există, iar cu soluțiile moderne pentru pachete de geam termoizolant, sisteme de Clasa A cu durată de viață estimată la 50 de ani și rezistență testată la umiditate și îngheț, băile lungi în cadă ori ședințele de saună pot deveni și mai plăcute cu vedere spre un peisaj iernatic de munte. Pe lângă perspectivă, o ușă termoizolantă din sticlă ajută și la aerisire în timp record, scoțând umiditatea afară înainte să se formeze polei în toată baia.
Ușa termoizolantă din sticlă pentru balcoanele de apartament
Spațiul restrâns al balcoanelor de apartament poate fi privit ca un impediment în calea instalării unei uși culisante. Totuși, versatilitatea sistemelor moderne precum VEKAMOTION 82, face ca astfel de soluții să aducă mai multă lumină în apartamente, fără să afecteze rezistența clădirii și fără a scădea confortul. În plus, o deschidere culisantă cu acționare prin ridicare face o mare economie de spațiu în comparație cu o ușă batantă, facilitează manevrarea în raport cu alte metode glisante și este foarte fiabilă, mulțumită designului german și a testelor riguroase la care VEKA își pune toate sistemele. Totodată, eficiența energetică a noii uși culisante poate fi adaptată în funcție de starea balconului.
Pentru balcoane închise cu tâmplărie termoizolantă, se poate opta pentru uși culisante cu două foi de sticlă, în timp ce pentru balcoanele deschise este recomandat un pachet de geam cu trei foi pentru izolație superioară, termică și fonică. Încă un amănunt de reținut în legătură cu ușa culisantă pentru balcon de apartament este că intimitatea se pierde ușor când sunt doar câțiva metri între tine și vecinul de vis-a-vis. Așa că, înainte de a contacta un producător certificat de ferestre și uși termoizolante, pune pe listă cu solicitări și geamul mătuit/sablat. Este mai sigur decât o perdea și e mai ușor să-l comanzi din start, în loc să aplici ulterior o folie.
Mai multe informații: www.fereastraveka.ro