Construcțiile reprezintă cea mai mare industrie din lume, însumând aproape 13% din PIB-ul global. Cu toate acestea, este și una dintre industriile cu cea mai lentă creștere, dar noile tendințe și tehnologii din lumea construcție vin să accelereze acest ritm. Printre acestea se numără:
#1. Tehnologii de proiectare și design virtual – BIM
Industria construcțiilor adoptă tot mai multe varietăți noi de tehnologii, de la modelarea informațiilor privind clădirile (BIM – building information modeling), până la software-uri de management. Împreună cu realitatea augmentată și virtuală, aceste tehnologii sunt folosite pentru a proiecta și vizualiza construcțiile structurilor înainte ca acestea să fie construite în lumea fizică.
Estimările arată că reproiectările construcțiilor incorecte sau defecte reprezintă până la 30% din costurile industriei, designul virtual ajutând la reducerea acestor erori, respectiv costuri.
Industria globală a software-ului de management al construcțiilor este estimată la 9,3 miliarde de dolari americani, și este de așteptat să crească la 23,9 miliarde USD până în 2031, cu o rata de creștere anuală compusă (CAGR) de 10,2%.
#2. Utilizarea tehnologiei loT sau Internet of Things
loT este o rețea de dispozitive interconectate care schimbă date cu alte dispozitive IoT și cu cloud-ul. Dispozitivele IoT sunt de obicei încorporate cu tehnologii precum senzori și software și pot include mașini mecanice, digitale și obiecte de consum. Datele sunt transferate într-o rețea fără a necesita interacțiuni persoana-persoana sau persona-computer.
Cheltuielile globale pentru orașele inteligente au depășit puțin peste 124 de miliarde de dolari în 2020, cu o creștere de aproape 20% față de 2019, iar IDC estimează că investițiile vor crește la 203 miliarde USD în 2024. Alte estimări indică, de asemenea, că piața se va dubla din nou la peste 676 de miliarde de dolari până în 2028.
În următorii ani, 43% din businessurile mondiale se așteaptă să le fie influențată afacerea într-un fel sau altul de loT, iar Toyota deja a anunțat construirea unui Smart City pentru 2000 de persoane în afara orașului Tokyo.
#3. Prefabricarea și construcția modulară
Construcția modulară implică de obicei construirea a cel puțin 60-90% dintr-o structură sau clădire înainte de a o aduce pe șantier. La nivel mondial, în ultimii 10 ani, interesul în construcție modulară a crescut cu 67%, piața globală a prefabricării și construcțiilor modulare valorând 91 de miliarde de dolari în 2022. Până în 2027, așteptăm o creștere de până la 120,4 miliarde de dolari.
În România, potrivit portalului Victa.ro, sunt 31 de șantiere și proiecte care folosesc construcții modulare.
#4. Folosirea dronelor în construcții
Pe lângă o reducere anulă semnificativă de 160 de miliarde de dolari a deșeurilor care apar pe șantiere, dronele sunt folosite pentru a măsura stocurile de materiale de construcții. Acest lucru a dus la o creștere de 61% a preciziei măsurătorilor. Mai mult, mulți dezvoltatori speră ca prin folosirea dronelor să reducă cu până la 55% accidentele muncitorilor.
#5. Biocimentul – sau utilizarea materialelor de construcții “vii”
Probabil cel mai radical trend în industria construcțiilor este cel al utilizării materialelor vii (LBM – living building material), care se comportă într-un mod asemănător unui organism viu. Până și căutările google a LBM a crescut cu 4900% în ultimii 5 ani.
Producția de ciment reprezintă 8% din emisiile globale de C02, iar în conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice, acestea vor trebui sa scadă cu 16% până în 2030. Dacă cimentul ar fi o țară, ar fi al treilea cel mai mare emițător de carbon, după China și SUA. Asta a dus la dezvoltarea unor produse noi precum betonul care se auto-generează (self healing concrete).
Concluzie
După cum se poate observa, sustenabilitatea mediului și adoptarea software-ului par să fie temele primordiale care leagă multe dintre aceste tendințe. Dar interesant este că aceste teme tind, totodată, să ducă la mari economii de costuri, ceea ce ar trebui să contribuie la accelerarea ratei de adopție a acestora.