Arhitectura modernă, reabilitarea termică a unei clădiri vechi sau spațiul restrâns impun soluții mai creative în ceea ce privește realizarea și montajul ferestrelor termoizolante. În aceste cazuri, dimensiunile și formele atipice duc la încărcări asimetrice care pun o mai mare presiune asupra profilului, feroneriei și ancorărilor în perete. Din aceste motive, ferestrele cu forme speciale au nevoie de proiectare atentă realizată de profesioniști experimentați, de profil rezistent precum cele VEKA exclusiv de Clasa A, de feronerie fiabilă și de montaj profesional.
În caz contrar, chiar și ferestrele de mici dimensiuni cu profil curbat sau forme diferite de cea rectangulară pot scoate de rapid în evidență punctele slabe ale profilelor din clase inferioare, ducând la defecțiuni care se pot remedia doar prin schimbarea ferestrei.
Ferestre de Clasa A pe colț
Această soluție este aleasă tot mai des pentru living-urile caselor și terase închise, oferind mai multă vizibilitate spre exterior și o iluminare mai bună a încăperilor. Ea este totodată obligatorie în cazul majorității balcoanelor de la bloc, cele mai multe ieșind din planul fațadei și fiind izolate față de cele vecine.
În aceste cazuri, și mai ales dacă una dintre ferestrele montate pe colț are canat (se deschide), profilul trebuie să fie unul foarte solid pentru a rezista în timp la greutatea pachetului de geam termoizolant, la deschideri și la rafalele de vânt. Asta se întâmplă deoarece ferestrele termoizolante montate pe colț, în loc să fie ancorate în perete pe toate cele 4 laturi, se bazează cel mai mult pe ancorările în buiandrug și parapet sau podea în cazul ușilor culisante din sticlă.
Ferestre de Clasa A în formă de triunghi sau trapez
Ferestrele cu aceste forme au nevoie de profil foarte rigid, rezistent la smulgerea șuruburilor, și care să ofere o protecție foarte bună împotriva ruperii la colțuri. Aceste cerințe se datorează distribuției neuniforme a greutății pachetului de geam și a închiderilor care nu tolerează nici cele mai mici abateri. În toate aceste domenii excelează profilele VEKA de Clasa A, mulțumită în special peretelui exterior cu grosime de 3mm, a geometriei camerelor interioare și a armăturii continue din oțel zincat de minim 1,5mm.
Aceste caracteristici ale sistemelor VEKA exclusiv de Clasa A oferă, față de clasa inferioară, cu 20% mai multă rezistență la colțuri, 20% mai multă rezistență la smulgerea șuruburilor și toată stabilitatea necesară pentru ca ferestrele de orice forma să atingă durata de viață estimată la 50 de ani.
Ferestre de Clasa A rotunde, ovale și cu arcadă
Pe lângă necesitatea rezistențelor descrise mai sus, ferestrele cu rotunjimi aduc două noi provocări pentru profil. În primul rând, profilul trebuie să poată fi curbat și să rămână curbat o perioadă lungă de timp, sub influența variațiilor rapide cu diferențe mari de temperatură și a temperaturilor extreme. În al doilea rând, un profil curbat este mai susceptibil să torsioneze decât unul identic, dar drept, iar pachetul de geam nu are rolul de a preveni acest lucru.
Din fericire, sistemele VEKA excelează și în aceste condiții, compania colaborând doar cu parteneri acreditați pentru producție și montaj tâmplărie PVC, care au în dotare linii moderne de prelucrare a tâmplăriei termoizolante. Aceste parteneriate sunt importante deoarece ferestrele cu rame curbate nu acceptă improvizații. În plus, peretele exterior de 3mm ce caracterizează sistemele VEKA exclusiv de Clasa A, contribuie și la o rezistență mai mare cu 12% la torsiune în comparație cu un profil de clasa B.
Ferestre XXL de Clasa A cu șprosuri
În unele cazuri, noile ferestre termoizolante mai au și obligația de a se adapta dimensiunilor, aspectului și configurației dictate de stilul arhitectonic. Pe lângă complexitate, ferestre ca cele din imaginile de mai sus trebuie să susțină pachete de sticlă termoizolantă cu greutate mare. Astfel de configurații, pentru a fi rezistente și durabile, erau realizate în trecut doar cu profil din aluminiu.
Acum însă, astfel de ferestre pot fi construite fără probleme cu profile din PVC de Clasa A de la VEKA, mulțumită inovațiilor aduse de grupul german în acest domeniu, proiectării, extrudării și testărilor riguroase desfășurate de companie. În plus, sistemele VEKA de Clasa A pot fi placate cu aluminiu la exterior pentru un plus de rezistență și vopsite electrostatic în orice nuanță RAL sau pot fi personalizate cu aproape 80 de folieri în culori RAL și imitații de esențe lemnoase.
Iar dacă se doresc ferestre cu aspect unic, VEKA pune la dispoziție tehnologiile SPECTRAL și FEINSTRUKTUR, două opțiuni ce conferă sistemelor sale texturi catifelate și înfățișare inconfundabilă.