Pe scurt:
- S-a depus solicitarea autorizației de construire a fabricii Tesla
- Investiție de 90 de milioane de euro
- Investiție 100% verde, cu 350 de angajați
- Suprafață de 45.000 mp
- Se estimează că fabrica va deveni operațională până în cursul verii viitoare.
Pe larg:
Compania cehă din industria producției de baterii și sisteme energetice, Tesla Energy Storage, parte integrantă a grupului Tesla, a depus la Primăria Brăila solicitarea autorizației de construire a fabricii de baterii. Mai exact, se va construi o fabrică de echipamente pentru stocarea energiei, inclusiv baterii pentru mașini electrice, cu o investiție de 90 de milioane de euro.
„Cu o capacitate de producție a Sistemelor de Stocare a Energiei pe Electrice în Baterii (BESS) de 4 gigawatt-oră, această facilitate va dubla capacitatea noastră inițial anticipată. Suntem mândri să împărtășim că acest proiect va crea până la 350 de locuri de muncă înalt calificate și bine plătite, contribuind semnificativ la economia și comunitatea locală”, arată un comunicat transmis de companie.
Fabrica va fi construită în Zona Liberă a orașului, iar facilitățile oferite și poziționarea ofertantă i-au convins pe investitori să aleagă Brăila. Aici se vor produce baterii de stocare a energiei electrice, baterii pentru mașini electrice, sisteme pentru zona rezidențială, industrială și comercială. Primarul orașului Brăila, Marian Dragomir, spune că va fi o investiție 100% verde, fără procese chimice, iar la deschidere va fi un număr de 350 de angajați, cu perspective de triplare.
„Pe lângă discuțiile purtate cu autoritățile locale, se vede o efervescență a investițiilor în Brăila. Brăila nu este un oraș lipsit de o viziune de dezvoltare pentru viitor. Vorbim despre proiecte importante, cum este podul de la Brăila, care va face legătura cu Dobrogea, vorbim despre drumul expres Brăila – Galați, despre investițiile din port. Pentru noi, pentru activitatea pe care o desfășurăm, conexiunile rutiere sunt importante. Avantajul competitiv este faptul că Brăila este un port maritim la Dunăre, fapt care ne ajută să aducem materia primă și, ulterior, să expediem mult mai ușor produsele realizate la fabrică. Producția noastră se adresează într-o proporție foarte mică pieței din România. Piața de desfacere a Tesla este o piață globală – Orientul Mijlociu, Africa, Asia sau Statele Unite. Acestea sunt câteva dintre argumente. Și Zona Liberă este un argument puternic pe care s-a mers, este un avantaj din punct de vedere al bussiness-ului”, au declarat reprezentanții companiei Tesla Energy Storage, citaţi de primarul Brăilei.