Născut din parteneriatul a doi designeri cu origini foarte diferite, dar cu o viziune comună, Open Funk este o dovadă a puterii colaborării și inovației.
Ken Rostand, cu rădăcini care acoperă peisajele luxuriante din Guyana Franceză și străzile vibrante din Marsilia, a pus pe masă curiozitatea vizuală și conștiința ecologică.
Între timp, Paul Anca, originar din România post-comunistă, poartă ingeniozitatea unei culturi care a prosperat în funcție de adaptabilitate și necesitate.
„Am crescut în România postcomunistă. În timp ce cultura designului de-abia răsărea pe piață, toată lumea părea să aibă o atitudine puternică de producător: ce deții, repari. Prima mea introducere în design a venit când îmi terminam studiile în economie: construiam o aplicație de întâlniri cu niște prieteni și cineva trebuia să proiecteze designul UX. Așa că am încercat și am ajuns să fiu un designer UX cu gânduri proprii. Puterea de a crea ceva cu intenție și de a-l vedea realizat a sădit o sămânță în mine pe care încă o port cu mine în fiecare zi.”
Împreună, au creat o filozofie de design care îmbină estetica, funcționalitatea și durabilitatea, împingând granițele și reinterpretând electrocasnicele într-o economie circulară. Câștigător al premiului German Design Award 2025 – Excellent Product Design, ideea blenderului lor a pornit de la combaterea gravelor probleme de mediu și de drepturi ale omului în vremurile noastre.
De la deșeuri electronice, emisii uriașe de C02, condiții slabe de lucru și lanțuri lungi de aprovizionare, toți acești factori au jucat un rol semnificativ în crearea acestui produs. Fluxul deșeurilor electronice a înregistrat cea mai rapidă creștere la nivel mondial, cu 62 milioane de tone pe an.
Aceștia construiesc blenderele de la zero, în atelierul din Berlin, cu ajutorul imprimantei 3D și a CNC-ului.
“O mare provocare de design pe care am avut-o a fost să facem re:Mix compatibil cu borcanele de sticlă universale, reutilizate. Ne-au luat multe luni de cercetare și dezvoltare și iterații pentru a dezvolta un cap de lamă care se poate adapta acestor borcane și care este, de asemenea, sigur, durabil și ușor de utilizat. Faptul că folosim imprimarea 3D ca tehnologie de producție reprezintă un mare avantaj, permițându-ne să repetăm și să îmbunătățim designul fiecărei piese de la o zi la alta.
O altă mare provocare pe care am avut-o nu ține deloc de principii circulare: este finanțarea. Ca un mic startup, ne-am luptat cu gestionarea fluxului de numerar, deoarece ne-am bazat în mare parte pe precomenzi pentru a realiza proiectul. Am reușit să obținem niște fonduri suplimentare prin granturi, dar ne-ar plăcea să vedem mai multe oportunități de finanțare publică pentru start-up-uri circulare precum a noastră.”
Despre filozofia de design a produsului, echipa Open Funk declară: „Pe scurt, este o abordare bună pentru oameni și planetă. Mai concret, este vorba despre echilibrarea cu atenție a circularității pieselor și materialelor, a esteticii și a ușurinței în utilizare.
Pentru circularitate, ne-am inspirat foarte mult din lucrările și principiile de design circular ale fundației Ellen MacArthur. Modularitatea, durabilitatea, upgradabilitatea și reparabilitatea sunt principiile de proiectare circulară încorporate pe care le-am adoptat.
Dincolo de design, fabricăm re:Mix în atelierul nostru din Berlin, folosind tehnologii de producție descentralizate, cum ar fi imprimarea 3D și frezarea CNC, aprovizionând toate materialele și majoritatea pieselor noastre la nivel regional. Partajăm fișierele noastre de proiectare și documentația tehnică open-source cu utilizatorii și spațiile de producție pentru a educa și permite reparații.
Adevărata circularitate nu ar trebui să compromită, ci să redefinească estetica. Folosind panouri din plastic reciclat și șuruburi vizibile în mod deschis, am urmărit un aspect care este atât Bauhaus minimal, cât și Art Deco de terrazzo, prezentând reciclarea, modularitatea și reparabilitatea.
În cele din urmă, datorită ușurinței în utilizare, produsul ar trebui să fie practic și plăcut de utilizat. Prin adaptarea la borcanele de sticlă universale, utilizatorul are o flexibilitate uriașă în alegerea mărimii și scopului recipientului și reduce semnificativ sarcina de curățare după amestecare în comparație cu alte blendere. De asemenea, reduce risipa de alimente prin amestecarea alimentelor direct în recipientul său de depozitare, evitând ca acestea să fie irosite dintr-un recipient în altul.”
Urmăriți Open Funk pe:
Website | Facebook | Instagram
Toate drepturile aparțin (c) Open Funk