Banca Europeană de Investiții (BEI) și Societe Generale au convenit asupra unei noi inițiative care are potențialul de a debloca investiții de până la 8 miliarde de euro pentru a sprijini producătorii de energie eoliană din Europa. BEI va oferi Societe Generale o contra-garanție de 500 de milioane de euro, pe care Banca o va folosi pentru a crea un portofoliu de garanții bancare de până la 1 miliard de euro.
Aceste garanții vor sprijini noi proiecte de parcuri eoliene în întreaga Uniune Europeană, precum și lanțul lor de aprovizionare și interconectarea rețelei electrice. Se așteaptă ca efectul de pârghie al contragaranții BEI să mobilizeze fonduri suplimentare de la alți investitori pentru a sprijini creșterea producției și pentru a accelera dezvoltarea energiei eoliene, contribuind la stimularea investițiilor în economia reală.
Acordul face parte din pachetul de energie eolian de 5 miliarde EUR al BEI, un plan de investiții anunțat de BEI la COP28 în 2023 și activat în iulie și octombrie 2024, în Germania și, respectiv, Italia. Programul BEI axat pe eolian urmărește să sprijine producția a 32 GW din cei 117 GW de capacitate eoliană necesare pentru a permite Uniunii Europene să-și atingă obiectivul de a genera cel puțin 45% din energie din surse regenerabile până în 2030.
„Energia eoliană joacă un rol esențial în atingerea independenței energetice a Europei”, a declarat vicepreședintele BEI, Ambroise Fayolle. „Cu toate acestea, producătorii se confruntă în prezent cu provocări semnificative, inclusiv costuri ridicate, cerere fluctuantă, procese îndelungate de autorizare, întreruperi ale lanțului de aprovizionare și concurență globală intensă. Acest acord subliniază eficacitatea instrumentelor de partajare a riscurilor ale BEI în abordarea acestor obstacole, permițând finanțarea proiectelor esențiale care conduc tranziția ecologică, sprijină decarbonizarea economiei europene și consolidează competitivitatea industrială.”
Anne-Christine Champion, co-șef al Global Banking & Investor Solutions la Societe Generale, a comentat: „Amploarea și viteza investițiilor necesare pentru a ne adapta economiile nu au mai fost văzute până acum. Deși sectorul energiei eoliene a reprezentat până în prezent o poveste de succes europeană, provocările rămân în continuare în lanțul de aprovizionare. Societe Generale investește în viitor prin dezvoltarea de soluții și parteneriate inovatoare, iar acest acord cu BEI arată modul în care părțile interesate publice și private pot colabora pentru a sprijini o tranziție energetică pozitivă și durabilă.”