Analiză: Companiile preferă să plătească amenzi în locul angajării persoanelor cu dizabilități

iunie 10, 2024

Platformele, ascensoarele, și lifturile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii sunt dispozitive esențiale pentru a le acestora oferi acces în clădiri și facilități publice. Deși sunt proiectate să ajute persoanele cu dizabilități să se deplaseze mai ușor și să aibă acces la zonele care în mod normal, ar fi inaccesibile pentru ei, numărul platformelor pare să fie totuși mic în România. Acest lucru se vede și cu ochiul liber.

Chiar dacă România are o Strategie Națională privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, valabilă până în 2027, din păcate, nu există suficiente date și statistici pe partea de dizabilitate. Știm doar că, potrivit statisticilor Ministerului Muncii, sunt peste 900,000 persoane cu certificat de handicap și orice fel de dizabilitate, însă nu se știe cu precizie câte persoane folosesc un scaun rulant. Mai mult, din cei care folosesc scaune rulante, se numără persoane ce nu au certificat de handicap, ceea ce complică cu totul lucrurile.

Sursa: ANPD.GOV

Cu toate că această cifră lipsește, Organizația Mondială a Sănătății estimează că la nivel mondial aproape 1.5% din populație folosește un scaun rulant. Dacă mergem pe aceeași statistică, ar însemna că aproape 285.000 de persoane sunt în scaun rulant în România.

“Vorbim de o lipsă de accesibilitate foarte, foarte pronunțată încă, deși s-au făcut demersuri în acest sens. Gândiți-vă numai la oamenii care locuiesc în blocuri de patru etaje fără lift. Intrarea în bloc are minim 8 trepte, nu mai zic după-aia un etaj, două, trei. De foarte multe ori, mulți dintre oameni în scaun rulant nu ajung să iasă din casă zilnic sau să se ducă la un serviciu,” spune Gabriela Comănescu, reprezentantă a Fundației Motivation, organizație care vine în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități.

Sursa: ANPD.GOV

Surprinzător, analizele arată ca angajatorii români preferă să plătească o amendă în locul angajării unei persoane cu dizabilități. Firmele cu peste 50 de angajați sunt obligate să ofere 4% din locurile disponibile de angajare persoanelor cu handicap. Însă multe companii preferă să nu ofere acest procentaj fiindcă ,,este mult mai comod, și aleg achitarea unei penalități. Pentru angajarea unei persoane cu dizabilități, trebuie să te gândești ce locuri de muncă ai disponibile, să le promovezi și, de foarte multe ori, este necesar să adaptezi aceste locurile de muncă la nevoile lor,” declară mai departe Gabriela Comănescu.

Mai mult de o mie de instituții publice de stat din România nu au rampe sau platforme pentru persoanele cu dizabilități, per ultimul raport al Agenției de Plăți și Inspecție Socială, iar printre acestea se numără și biserici.

Bibliotecă Tehnică Arhispec

Câte platforme pentru persoane cu dizabilități există în România?

Deși este dificil să estimăm numărul persoanelor care folosesc scaune rulante, cu ajutorul singurei asistențe virtuale de ofertare pe șantier, VICTA.ro, dorim să aflăm câte platforme pentru persoane cu dizabilități există în țară.

Așadar, sunt 1389 de proiecte pe șantier în diferite stadii de proiectare (de la intenție până la amenajare și finalizare). Cele mai multe se află în județul Hunedoara (77), urmat de București (68), Suceava (60), Iași (59) și Timiș (55).  

În plus, majoritatea proiectelor sunt întâlnite în domeniile construcțiilor sociale și comunitate, hotel & relaxare și medical și științific, iar 94,89% din acestea sunt finanțări publice, cu doar 4.33% finanțare public-privată, și 0.78% finanțare privată.

Mai mult, datele din VICTA.ro ne arată că 626 de proiecte cu platforme pentru persoane cu dizabilități sunt de tipul renovare, 509 sunt construcții noi, și 172 pentru extindere.  

De la începutul anului, însă, sunt 223 de proiecte pe șantiere ce vor include astfel de platforme. Valoarea acestor proiecte pe șantier ajunge la 4.45 miliarde RON, și o suprafață de 691.565 mp. Cele mai multe se află în județul Timiș (19), Hunedoara (17), Cluj (10), și Sibiu (10). Din acestea, 62 sunt construcții noi cu o valoare de 2.90 miliarde RON, 127 sunt proiecte de renovare cu o valoare 1.07 miliarde RON, pe când 34 sunt de reparații, modernizare și extindere, cu o valoare pe șantier de 481.43 milioane RON.