Analiză de piață: Panouri fotovoltaice vs panouri solare. Deși privatul are puține proiecte, folosește cu peste 50% mai multe panouri

iunie 17, 2024

Dacă panourile fotovoltaice sunt proiectate pentru a converti direct energia solară în curent electric utilizând efectul fotovaltaic, cele solare captează energia solară și o folosesc pentru a genera căldură.

Chiar dacă diferențele dintre cele două tipuri de panouri constau în principii de utilizare, componente, sau costuri și rentabilitate, acestea sunt într-o căutare tot mai mare, indiferent de tipul proiectelor, fie rezidențiale sau nerezidențiale. Cu această analiză, dorim totuși să observăm care din cele două tipuri de panouri este mai des utilizat, și ce fel de finanțări sunt mai răspândite. Pentru a realiza acest lucru, utilizăm platforma VICTA.ro, singura asistență virtuală de vânzare pe șantier.

Panourile fotovoltaice: Privatul domină cu peste 65%

Potrivit VICTA.ro, în ultimele 12 luni sunt 1498 de proiecte pe șantier, pentru care se folosesc 704.325 bucăți de panouri fotovoltaice. Aceste proiecte se află în diferite stadii de proiect, dar și în diferite domenii.

Dintre acestea, cele mai multe se folosesc în construcții sociale și comunitate, urmate de domeniul hotel & relaxare, industrial și medical și științific. În plus, cele mai multe panouri fotovoltaice sunt instalate pentru proiecte de renovare, iar doar apoi pentru construcții noi sau proiecte de extindere.

Din cele 1498 de proiecte afișate în ultimul an, 1375 sunt cu finanțare publică, cu o valoare pe șantier estimată la 15.23 miliarde RON și o suprafață de 3.12 milioane mp. Pentru acestea se utilizează 148.829 de bucăți de panouri fotovoltaice.

Impresionant este că, deși sunt doar 60 de proiecte cu finanțare privată, acestea vor folosi 483.866 bucăți de panouri solare. Cele mai multe se vor plasa în județele Bihor (152.220 buc) și Caraș-Severin (136.000). Asta înseamnă că 68,7% din totalul de bucăți de panouri fotovoltaice sunt folosite pentru proiecte cu finanțare privată.

Pe de altă parte, avem 63 de proiecte cu finanțare public-privată (fonduri europene), ce însumează o valoare pe șantier de 494.15 milioane RON și 107.908 bucăți de panouri fotovoltaice. Deși într-o mare proporție, brandurile nu sunt menționate, cele care totuși au specificat brandul în caietul de sarcini, folosesc într-un procentaj egal firmele Westech, Canadian Solar, BenQ, Amerisolar, Devi, sau Viessmann.

Panouri solare: București, lider în finanțările publice

Atunci când vine vorba de panouri solare, în ultimele 12 luni conform VICTA.ro, sunt 1214 proiecte, cu o valoare pe șantier de 17.57 miliarde RON pe o suprafață de 2.44 milioane mp. Pentru acestea, se vor amplasa 66.177 de bucăți de panouri solare.
Sunt 1120 de proiecte cu finanțare publică, unde se vor utiliza 29.026 bucăți de panouri solare, distribuite astfel:



Observăm că și în cazul panourilor solare, în proiectele cu finanțare privată numărul lor este semnificativ mai mare, cu 36.929 bucăți în doar 28 de proiecte. Aceste proiecte au o valoare pe șantier de 255.42 milioane RON, iar cele mai multe se află în județul Arad, cu 16.800 de panouri solare. În concluzie, 55.8% din panourile solare folosite în ultimul an sunt pentru proiecte cu finanțare privată.



Iar pentru restul de 66 de proiecte cu fonduri europene și cu o valoare de 208.16 milioane RON, se folosesc 222 bucăți de panouri solare. Pentru proiectele care au specificate brandurile panourilor în caietele de sarcini, Viessmann este lider cu 20%, urmat de Rehau cu 13,3%.

Cele mai multe panouri solare sunt distribuite în domeniile construcțiile sociale și comunitate, hotel și relaxare, și medical și științific. Pe de altă parte, majoritatea sunt folosite în proiecte tip construcții noi, apoi de renovare și extindere.

Panouri fotovoltaice vs panouri solare

Fără nicio îndoială, după datele preluate din VICTA.ro, putem observa că panouri fotovoltaice sunt mult mai des răspândite în proiectele de pe șantier. Desigur, beneficiile acestora explică și diferența foarte mare de utilizare în comparație cu cele solare. De la energie regenerabilă, durabilitate, facturi mult mai mici, sau utilizarea în diverse aplicații, le fac alegerea ideală pentru investitori, constructuri, sau antreprenori. Deși costurile inițiale presupun o investiție mai mare, ele vor fi amortizate în timp.

Pe termen lung, ambele tipuri de panouri propun beneficii financiare semnificative, dar și reduceri remarcabile ale costurilor. Totuși, panourile solare ajută doar la reducerea costurilor încălzirii apei sau a încăperilor, pe când panourile fotovoltaice permit producerea propriului curent electric, dar și vânzarea surplusului către o rețea publică de electricitate.