În 2019, România era deja pe locul 13 în lume în ceea ce privește proporția persoanelor de peste 65 de ani în totalul populației. Conform celor mai recente date publicate de Divizia specializată a ONU în iulie 2024, anul acesta am urcat un loc, ajungând pe poziția a 12-a. Iar în doar câțiva ani, este foarte probabil să intrăm în top 8 al celor mai îmbătrânite țări din lume.
Îmbătrânirea populației este un proces complex, cu efecte importante atât în plan economic, cât și social. E un fenomen prezent în întreaga Europă, însă în România lucrurile au evoluat mult mai rapid. Spre deosebire de țările vestice, unde acest proces a avut loc treptat, la noi vârsta medie a populației a crescut într-un interval de timp mult mai scurt.
„Dacă în 2007 vorbeam despre o populație tânără care emigra, media de vârstă era atunci de 29 de ani, în prezent cei care pleacă din țară au în medie 34 de ani”, a declarat Tudorel Andrei, președintele INS, în cadrul unei conferințe organizate la Academia Română.
Diferențele de la un județ la altul sunt semnificative
Un alt aspect important este că vârsta medie variază considerabil de la un județ la altul. Potrivit datelor de la ultimul recensământ, în județul Teleorman, media de vârstă a populației este de 46,9 ani, în timp ce în județul Iași este de 39 de ani. La femei, vârsta medie în Teleorman ajunge chiar la 47,9 ani, cu 2,1 ani mai mult decât în cazul bărbaților. Aceste cifre arată că în zonele în care populația este deja îmbătrânită, e greu de imaginat o redresare demografică într-un viitor apropiat.

Seniorii vor depăși numeric tinerii
Potrivit estimărilor ONU, ne apropiem de un moment de răscruce pentru societatea românească. Generația baby-boomers se pregătește de pensionare, iar efectele vor fi vizibile în curând. Începând cu 2031, numărul persoanelor de peste 65 de ani îl va depăși pe cel al tinerilor (cu vârste între 0 și 19 ani), iar diferența dintre cele două categorii va continua să crească.

O țară din ce în ce mai bătrână: cât investim în centre pentru vârstnici?
Pe măsură ce România urcă în clasamentul celor mai îmbătrânite țări din lume, se conturează tot mai clar și nevoia de infrastructură adaptată unei populații în vârstă. Datele colectate cu ajutorul platformei VICTA arată că, în ultimele 12 luni, au fost identificate 64 de proiecte (centre, cămine și azile) dedicate seniorilor, aflate în diverse stadii de dezvoltare.

Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la 591,32 milioane de lei, iar suprafața construită ajunge la 69.939 metri pătrați. Cele mai multe proiecte destinate vârstnicilor se regăsesc în județele Maramureș, Botoșani, Cluj, Iași și Dâmbovița – fiecare cu câte 4 astfel de investiții. Din punct de vedere al stadiului în care se află, situația arată astfel:
- 8 proiecte sunt în etapa de proiectare
- 14 în faza de autorizare
- 13 în pregătire pentru execuție
- 20 sunt deja în construcție
- 1 a intrat în etapa de amenajare
- iar 9 au fost deja finalizate.
În ceea ce privește tipul intervenției, 46 dintre proiecte presupun construcții noi, iar 19 sunt lucrări de renovare sau reabilitare a unor spații existente.
Raportând aceste date la previziunile ONU, potrivit cărora până în 2031 numărul seniorilor din România va depăși pe cel al tinerilor cu vârste între 0 și 19 ani, e clar că presiunea pe astfel de facilități va continua să crească.
Aceste cifre reflectă un început de răspuns la realitatea demografică, dar rămâne de văzut dacă ritmul actual va ține pasul cu evoluția accelerată a îmbătrânirii populației.
Surse:
Victa | HotNews | Contributors.ro
Citește și: