Imagini de pe șantierul The Line, orașul-labirint al Arabiei Saudite

mai 22, 2025

Pe scurt:

  • Betonul turnat și fundațiile indică progresul primei faze – Hidden Marina
  • Orașul va avea 170 km lungime, cu zgârie-nori de 500 m și 1,5 milioane de locuitori
  • Studiouri internaționale precum Morphosis, BIG, Gensler și Delugan Meissl sunt implicate în proiect
  • The Line rămâne subiect de controverse legate de sustenabilitate și drepturile omului

Pe larg:

Noi imagini aeriene arată progresul lucrărilor de infrastructură la The Line, orașul-futurist care face parte din proiectul Neom din nord-vestul Arabiei Saudite.

Fotografiile, publicate de Giles Pendleton, directorul operațional al The Line, într-o postare LinkedIn intitulată „Neom este real, partea 24”, dezvăluie un șantier impresionant: un șanț lung, cu fundații din beton, pereți de sprijin și rețele de țevi deja instalate.

Potrivit lui Pendleton, imaginile surprind nu doar lucrările de la The Line, ci și o gamă largă de infrastructură asociată cu megaproiectul Neom, inclusiv rețele de apă, noi tabere de muncitori și portul Oxagon, aflat și el în plină dezvoltare.

Alte fotografii arată utilaje grele, macarale și camioane lucrând pe traseul viitoarei linii ferate care va străbate orașul. De asemenea, este vizibilă o tabără extinsă de muncitori construită pe țărmul Golfului Aqaba, în apropierea zonei unde studioul danez BIG proiectează portul Oxagon.

The Line este planificat ca un oraș de 170 km lungime, format din doi zgârie-nori paraleli, înalți de 500 de metri. Conceptul general este semnat de studioul american Morphosis, în timp ce prima fază, cunoscută drept Hidden Marina, este dezvoltată de studiourile Delugan Meissl (Austria) și Gensler (global).

Hidden Marina ar urma să găzduiască 200.000 de persoane, având 9.000 de camere de hotel, spații comerciale, infrastructură comunitară precum școli și stații de pompieri, și – desigur – acces la o rețea subterană de transport de mare viteză.

Proiectul The Line este nucleul ambițiosului plan Neom, parte a strategiei Saudi Vision 2030, care urmărește diversificarea economiei Arabiei Saudite și reducerea dependenței de petrol.

Totuși, proiectul rămâne extrem de controversat, fiind frecvent criticat pe teme de drepturile omului, sustenabilitate și impact social. Tot mai multe voci din industria arhitecturii se întreabă dacă nu a venit momentul ca marile studiouri internaționale să se retragă din proiect, în contextul presiunii exercitate de activiști.

Citește și: