Beton cu emisii zero: cum transformă un fost star NBA industria construcțiilor

iulie 7, 2025

Betonul cu emisii zero ar putea schimba fundamental amprenta construcțiilor – dacă se poate extinde la scară largă la timp. La Partanna Global, fostul jucător de baschet și actor bahamian Rick Fox încearcă să accelereze acest proces

Rick Fox a petrecut mult timp în Hollywood și, pe bună dreptate, are mai multe povești despre originile sale. Născut în Canada și crescut în Bahamas, Fox a jucat în NBA în anii ’90 și 2000, pentru Boston Celtics și Los Angeles Lakers. După ce s-a retras din sport în 2004, s-a dedicat actoriei, apărând în seriale precum Ugly Betty și The Big Bang Theory, dar și în filme ca Sharknado 3. În 2015, a investit într-o echipă de esports, o experiență care s-a încheiat cu conflicte. Apoi a venit pandemia, care a încetinit totul.

Lumea s-a oprit complet,” spune Fox. „Singurul lucru pe care ni-l era permis era să mergem pe jos până la magazin.” Astfel a început să se reconecteze cu copiii săi, să reflecteze la viața sa și la Bahamas, lovite cu câteva luni înainte de pandemia de uraganul Dorian, un ciclon „o dată la un secol” care a devastat țara. Fox a mers în Bahamas să ajute la reconstrucție și a văzut pe viu efectele schimbărilor climatice. „Am realizat că astfel de evenimente vor deveni tot mai frecvente,” spune el, „viitorul părea mai sumbru decât și-ar imagina cineva dintr-o țară fără acces la mare.”

În căutarea unor soluții pentru reconstrucție, managerul său l-a pus în legătură cu Sam Marshall, un arhitect din Venice Beach, la doar 11 km distanță. Marshall era și el preocupat de impactul construcțiilor asupra mediului și lucrase la o soluție pentru beton.

Betonul este responsabil pentru aproximativ 8% din emisiile globale de CO2, din cauza energiei enorme necesare pentru arderea materiilor prime în cuptoare și gazelor rezultate din reacția chimică. Marshall, împreună cu câțiva chimiști, a dezvoltat un tip de beton care se întărește la temperatura ambientală și chiar consumă CO2 în proces, devenind astfel „carbon pozitiv”. În 2019, produsul era gata pentru testare. Marshall căuta parteneri pentru producție pe scară largă și a mers în China. Apoi a venit pandemia și totul s-a oprit, la fel ca pentru Fox.

În săptămânile următoare, Fox a mers zilnic la studio-ul lui Marshall pentru a discuta despre beton. Au înființat o companie, Partanna Global, și au început să construiască în Bahamas 1.000 de locuințe accesibile, în zone grav afectate de uraganul Dorian.

Pentru că materialul captează carbon, Partanna poate genera credite de carbon, pe care Fox le vede ca un mecanism pentru finanțarea locuințelor sociale în țările din Caraibe. Totuși, cererea vine și dinspre clienți de lux, au comenzi de la un cazinou din Las Vegas și colaborează cu Red Sea Global, un dezvoltator din Arabia Saudită.

Interesul este uriaș, spune Fox, dar scalarea este dificilă. Partanna evită parteneriatele cu companii tradiționale de ciment, din cauza riscului de „catch and kill”, când jucătorii mari cumpără startup-urile pentru a le elimina din piață. Pe de altă parte, investitorii de risc vor câștiguri rapide, incompatibile cu procesul de construire a fabricilor și producerea betonului.

Rick Fox, un povestitor carismatic, cu discursuri lungi și bine articulate, aduce strălucire unei industrii care nu este tocmai glamorous. El spune că, în condițiile în care companii și țări își asumă ținte de reducere a emisiilor, tranziția către beton neutru din punct de vedere al carbonului ar trebui să fie evidentă. Motivul pentru care nu se întâmplă este inerția: „De ce să schimbi ceva care funcționează? Oamenii ard pietre de 200 de ani.

Dar schimbarea trebuie să vină rapid. Multe ținte de „net zero” sunt fixate pentru 2050 sau mai târziu. „Nu avem timp,” spune Fox. „Dacă crezi că ai timp până în 2050 să fii sustenabil, atunci nu simți presiunea. Țările din Caraibe o simt. Bahamas nu are timp până în 2050. Plaja pe care am crescut eu în Bahamas nu mai există.