Acest oraș vrea să transforme cimitirele în cea mai mare fermă solară urbană

iunie 7, 2024

Pe scurt:

  • 6658 de panouri solare în cimitirele locale din Valencia
  • 10 proiecte de lăcașe de cult folosesc panouri fotovoltaice în România
  • Valencia vrea să devină cea mai mare fermă solară urbană din Spania

Pe larg:

Valencia vrea să folosească cimitirele pentru generarea de energie regenerabilă, propunându-și instalarea a mii de panouri solare în cimitire. Proiectul este denumit RIP – Requiem in Power – și a fost lansat în luna mai cu primele panouri fotovoltaice instalate. Astfel că, prin instalarea a 6658 de panouri solare în cimitirele locale, Valencia intenționează să devină cea mai mare ferma solară urbană din Spania.

810 panouri fotovoltaice au fost deja instalate în cimitirele Campanar, El Grau, și Benimàmet. Panouri solare vor genera o sursă totală de energie de peste 440.000 de kilowați pe an și economii de dioxid de carbon de peste 140 de tone pe an.

Energia va fi în mare parte folosită pentru alimentarea clădirilor municipale, însă 25% va merge și la 1000 de gospodării vulnerabile. Odată cu proiectul RIP care face parte din Misiunea Climatică Valencia 2030, orașul a fost ales Capitala Verde Europeană în 2024.

Pe termen lung, scopul misiunii climatice este de a genera 27% din energie pentru oraș din surse regenerabile. Până în 2030, 100% din această producție va fi inclusa în infrastructură și clădiri publice, iar orașul va folosi doar LED-uri pentru iluminatul public.

Cimitirele par a fi candidații ideali pentru astfel de proiecte, fiindcă pot fi valorificate pentru producerea de energie regenerabilă fără a-și schimba scopul inițial.

10 proiecte de lăcașe de cult folosesc panouri fotovoltaice în România

Potrivit datelor Victa.ro, singura asistență online de vânzare la șantiere, în Romania sunt instalate 111.476 bucăți de panouri solare. De la începutul anului, sunt 1087 de proiecte în diferite stadii de proiect și în diverse domenii care folosesc panouri voltaice, cu o valoare pe șantier de 13.56 miliarde RON. Din acestea, 1012 sunt proiecte cu investiție publica, 43 cu investiție privată și 32 cu investiție public-privată.

Mai mult, 349 de proiecte ce folosesc astfel de panouri sunt construcții noi, pe când 699 sunt pentru modernizare sau reparații, și 39 pentru extindere. Cele mai multe proiecte cu panouri fotovoltaice sunt din domeniul construcții sociale și comunitate (732), urmat de rezidențial cu 137, medical cu 94 de proiecte, și hotelier cu 68.

Dacă ne referim strict la lăcașele de cult, în România avem doar 10 proiecte care folosesc panouri fotovoltaice, fie la reabilitarea bisericilor, amenajarea cimitirelor și capelă, reparații turlă și acoperiș, sau la consolidarea bisericilor. Aceste proiecte se pot observa în harta de mai jos: