Potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (eng. National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA), 2023 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată. Având în vedere că schimbările climatice afectează temperaturile din întreaga lume, proprietarii de case sau spații comerciale trebuie să găsească metode de a echilibra confortul ocupanților și costurile energetice.
O modalitate sunt acoperirile reflectorizante. Aceste acoperiri sunt aplicate pe suprafețele exterioare ale clădirilor și au capacitatea de a reflecta o mare parte din radiația solară, reducând astfel necesitatea utilizării sistemelor de răcire. Acest lucru nu doar că economisește energie, dar și prelungește durata de viață a acoperișurilor și a altor componente ale clădirii.
Acoperirile reflectorizante devin tot mai populare datorită pigmenților reflectorizanți solari și emitenților termici, ce reflectă radiația infraroșie și absoarbe lumina vizibilă, rezultând într-un acoperiș, respectiv o locuință mai rece.
Diverse vopsele și tipuri de acoperiri pot fi folosite pentru a reflecta radiațiile solare, menținând interiorul clădirilor mai răcoros și prelungind durata de viață a structurilor metalice, protejându-le de coroziune și alte deteriorări.
Cu toate astea, există câțiva factori ce trebuie luați în considerare, precum locația clădirii, culoarea stratului reflectant, sau obiectivele de durabilitate.
De ce să alegi acoperirile reflectorizante?
Beneficiile din spatele acestor acoperiri reflectorizante se rezumă strict la atributele lor de durabilitate. Desigur, unul din principalele avantaje îl reprezintă capacitatea de a reduce impactul ciclului de viață al clădirii, prin minimizarea efectului de insulă de căldură (the heat island effect), precum și îmbunătățirea emisivității acoperișului. Aici adăugăm rezistența excepțională a acestor acoperiri reflectorizante la elementele naturale, precum razele UV, ploaia și vremea severă, soarele, deteriorare, sau decolorare.
În plus, implementarea acestor straturi de acoperire ajută la obținerea creditelor LEED (Leadership in Energy and Environmental Design, cel mai utilizat sistem de certificare a clădirilor ecologice din lume) pentru acoperișuri și panouri.
Iată câteva beneficii cheie:
- Răcire îmbunătățită: Acoperirile reflectorizante au capacitatea de a reflecta o parte semnificativă a căldurii soarelui departe de acoperiș, ceea ce se traduce într-un mediu interior mai răcoros. Acest efect de răcire poate fi deosebit de valoros în climatele calde, unde facturile de aer condiționat pot crește vertiginos.
- Economii de energie: Menținând casa mai rece, acoperirile reflectorizante reduc nevoia de aer condiționat. Acest lucru duce la economii substanțiale de energie, făcând facturile de utilități mai ușor de gestionat. În timp, aceste economii pot compensa costul inițial al acoperirii.
- Durată de viață extinsă a acoperișului: Straturile reflectorizante solare vă protejează acoperișul de efectele dăunătoare ale radiațiilor UV și ale căldurii extreme. Acest lucru poate prelungi semnificativ durata de viață a acoperișului, economisindu-vă potențial costul înlocuirii premature a acoperișului.
- Beneficii pentru mediu: reflectarea căldurii departe de casă nu aduce beneficii doar portofelului, ci și mediului. Un consum mai mic de energie înseamnă emisii reduse de carbon, făcând acoperirile reflectorizante o alegere ecologică.
- Confort îmbunătățit: Pe lângă reducerea facturilor la energie, un mediu interior mai răcoros îmbunătățește confortul general. Te vei bucura de un spațiu de locuit mai plăcut, care este deosebit de important în lunile fierbinți de vară.
- Longevitatea unui acoperiș reflectorizant solar variază în funcție de calitatea acoperirii, procesul de aplicare și condițiile meteorologice din zonă. Dar în medie, vă puteți aștepta ca o acoperire bine întreținută să reziste oriunde între 10 și 20 de ani.
Ce factor joacă pigmenții în acest sector?
Considerațiile de culoare joacă un rol crucial atunci când selectați o acoperire reflectorizantă. Pe lângă crearea unei fațade dinamic vizuale, încorporarea pigmenților poate ajuta la disiparea căldurii cât mai departe de componentele metalice, ducând cu sine la o clădire mai rece.
Culorile deschise au cea mai bună performanță, fiind ideale pentru acoperișuri și pereți. De fapt, o tendință actuală în industrie este îndepărtarea culorilor închise a acoperișurilor metalice.
Pe de altă parte, în aceste straturi de acoperire pot fi adăugați pigmenți reflectorizanți solari ce pot creste valoarea reflectivității în culorile închise. Acest lucru permite designerilor și constructorilor să folosească o gamă mai largă de culori, atingând în același timp nivelul dorit de reflectivitate.
În cele din urmă, paletele de culori sunt vaste datorită progresului înregistrat în tehnologiile de fabricare a pigmenților. Opțiunile actuale de culoare includ o gamă largă de vopsele reflectorizante, de la argintiu, bronz, și până la verde, albastru, negru, sau maro.
Impactul culorii în modelarea mediului construit
Culoarea are un efect major asupra esteticii, impresiei publice și percepției unei clădiri, motiv pentru care selecția culorii a devenit o prioritate tot mai mare în proiectarea unui proiect. Până la urmă, culoarea are potențialul de a lăsa un reper, de a modela o semnătură arhitecturală și de a dezvolta un sentiment de identitate pentru proprietari și companii.
În prezent, producătorii acestor acoperiri reflectorizante lucrează direct cu arhitecți, designeri și producători de echipamente pentru a găsi culorile și tehnologiile ce conduc mediul construit de mâine.
Poză de copertă: Centrul de conservare Polk Penguin, Royal Oak, Michigan.