Adăposturi de protecție civilă în vremuri incerte: perspectiva lui Daniel Ilie, Group Industrial Aurora

iulie 1, 2025

Când recepția unei clădiri poate depinde de câteva detalii invizibile pentru ochiul nespecializat, alegerea echipamentelor pentru adăposturile ALA devine o decizie strategică, nu doar tehnică. Daniel Ilie, Business Development Manager la Group Industrial Aurora, explică de ce improvizațiile ieftine costă scump, cum se evită blocajele de la recepție și ce înseamnă, în realitate, o soluție completă pentru protecția civilă.

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru achiziția corectă de echipamente ALA?

Achiziția de echipamente de dotație a adăposturilor de protecție civilă să se facă doar de la furnizori de astfel de echipamente agrementați și avizați tehnic, conform reglementărilor legale în vigoare.

Pentru optimizarea cheltuielilor cu achiziția de echipamente ALA, clientul ar trebui să facă achiziția de la furnizori care pot asigura într-un singur pachet de achiziție integrat, atât tâmplăria metalică etanșă de protecție (uși și obloane metalice), cât și instalația de filtroventilație cu toate celelalte elemente necesare asigurării unui microclimat corespunzător în adăpostul de protecție civilă (supape suprapresiune, trasee de aspirație și refulare a aerului, prize aer, capace pe tunelul de salvare, toalete uscate etc.).

În acest fel, clientul poate obține discount-uri de volum semnificative, poate beneficia de costuri mai mici de manipulare/ transport și montaj, poate beneficia de expertiză unitară în realizarea întregului adăpost de protecție civilă și de conformitatea punerii în funcțiune a adăpostului ca întreg,  dar mai ales de siguranța obținerii facile a recepției finală a clădirii, fără complicații sau întârzieri.

Calculul necesarului de achiziție de elemente de dotație ALA să fie făcut în baza informațiilor ce se regăsesc în planul tehnic avizat și aprobat al construcției sau, în cazul în care acest document nu poate fi identificat, în urma unei evaluări tehnice și estimări de specialitate executate la fața locului, de către furnizorul pachetului integrat.

O estimare imprecisă poate duce la: subdimensionare (care compromite protecția persoanelor); supradimensionare (care generează costuri inutile); riscuri de respingere la recepție.

Achizițiile de echipamente ALA să fie făcute doar de la furnizor care are implementat un sistem de management al calității ISO 9001 care asigură trasabilitate clară pentru toate echipamentele livrate și care este în măsură să ofere o garanție de minim 24 luni pentru produsele ofertate, inclusiv service post garanție. Aceste elemente sunt critice pentru buna funcționare în timp a adăpostului și pentru menținerea valorii investiției.

Care sunt 3 capcane/greșeli frecvente pe care le observați în rândul cumpărătorilor?

Unii prospecți aleg să achiziționeze elemente de dotație adăposturi ALA de la firme neautorizate sau au preferat să-și confecționeze ad-hoc atât elemente de tâmplărie metalică, dar și improvizații de ventilare a spațiului ALA care au fost neconforme. Din nefericire pentru ei, aceștia nu au obținut recepția finală a clădirii, fiind nevoiți să demonteze elementele neconforme, să achiziționeze și ulterior monteze produse agrementate, pe cheltuiala suplimentară proprie.

Unii dintre clienți subdimensionează necesarul de echipamente necesare echipării adăposturilor de protecție civilă în vederea micșorării costurilor cu achiziția de astfel de produse, lucru ce duce la compromiterea asigurării protecției persoanelor, dar și la riscul neobținerii recepției finale a clădirii. Alții tind să supradimensioneze necesarul de elemente de dotație, din lipsă de expertiză, lucru ce duce inevitabil la costuri suplimentare inutile.

Unii cumpărători, atunci când au lucrări de refacere/ repunere în funcțiune a unor adăposturi vechi cărora nu li s-au executat la timp sau chiar de loc lucrările de întreținere periodică, încearcă să achiziționeze doar ansambluri, subansambluri sau piese de schimb pentru înlocuirea celor vechi defecte sau neconforme.

Aceștia nu țin cont de faptul că în prezent pe piața din România sunt agrementate produse noi, modernizate care nu se mai potrivesc la echipamentele și instalațiile vechi de peste 30-40 de ani. În acest mod nu fac decât să cheltuiască niște resurse, dar fără a rezolva problema de fond, echipamentele scoase din uz neputând fi repuse în stare de operativitate.

Care sunt 2–3 proiecte recente pe care le-ați realizat și ce soluții tehnice ați implementat?

Școală generală, Sector 5, București – Amenajare adăpost protecție civilă în subsol; furnizare și montaj instalații filtroventilație tip IFV2-750 cu filtru reținător de praf FRP-82, vane antisuflu și supape de suprapresiune.

Primăria Bradu, județul Argeș – Adăpost în subsolul instituției; furnizare de tâmplărie metalică etanșă de protecție și instalație filtroventilație IFV2-750M cu cutie filtrantă, filtru mecanic, vană antisuflu și supape de suprapresiune.

Aeroportul Mihail Kogălniceanu – Adăpost amenajat în subsol; furnizare instalații filtroventilație IFV2-750M, filtru mecanic reținător de praf, vană antisuflu și supape de suprapresiune.

Care sunt principalele provocări ale momentului în segmentul în care activați?

Piață limitată geografic și sectorial

Produsele promovate (ex: instalații de filtroventilație, uși și obloane etanșe) se adresează unui segment foarte specific de construcții – în special clădiri noi cu subsoluri sau adăposturi ALA. Scăderea pieței imobiliare afectează volumul proiectelor relevante disponibile.

Ca exemple, în primele patru luni din 2025, tranzacțiile de apartamente au scăzut cu aproape 9% la nivel național, iar în București declinul a fost chiar mai accentuat: ‑12% față de aceeași perioadă din 2024. Cauzele principale includ accesul mai greu la credite din cauza inflației ridicate, costuri în creștere ale materialelor și eliminarea unor stimulente fiscale în ianuarie 2025.

Toate acestea venite pe un trend descrescător la nivel național, volumul locuințelor finalizate scăzând semnificativ: ‑15–18% în primele 9 luni ale lui 2024, comparativ cu 2023, cu scăderi de peste 20% în zona București‑Ilfov .

Cerere publică incertă și reglementări neclare

În contextul economic actual, proiectele publice sau private de construcții noi sunt în scădere, iar legislația privind protecția civilă nu este întotdeauna aplicată ferm sau clar, ceea ce reduce urgența investițiilor în adăposturi de protecție civilă.

În prezent, există o discrepanță majoră între vechile normative pentru adăposturi și reglementările tehnice pentru clădiri si instalații în vigoare, ceea ce poate duce la lipsa de conformitate a adăposturilor cu cerințele de securitate actuale.

Actualizarea normelor tehnice este esențială, având în vedere contextul geopolitic actual, marcat de tensiuni și conflicte regionale care implică riscuri sporite pentru securitatea civilă. Evenimente precum războiul din Ucraina și creșterea preocupărilor legate de securitatea energetică și atacurile cibernetice evidențiază necesitatea unor măsuri de protecție civilă moderne.

Schita adapost ALA

Cum vedeți evoluția pieței pentru adăposturi de protecție civilă în România în următoarele 6–12 luni?

Proiectele de protecție civilă din responsabilitatea instituțiilor guvernamentale, cu cost și cu vizibilitate limitată, riscă să fie considerate secundare în fața altor domenii strategice. Programul de guvernare 2025–2028 subliniază necesitatea reevaluării și prioritizării investițiilor publice, eliminând cele cu eficiență redusă raportată la impactul economic și social.

Întrucât bugetul pe 2025 prevede un deficit de peste 7% din PIB, finanțarea este rearanjată pentru a susține investiții majore în infrastructură, transport, sănătate, educație și digitalizare, toate cu impact public clar și imediat. Proiectele mai modeste, cum sunt adăposturile ALA în blocuri rezidențiale, s-ar putea să rămână în urmă. Deja pe acest segment primele 6 luni ale 2025 au adus scăderi de peste 50%.

Dacă TVA-ul va crește de la 9% la 19%, se așteaptă o scădere a tranzacțiilor și o creștere inițială a prețurilor, care să reflecte taxa mai mare. Cu mai puține unități locative vândute și ritmul dezvoltărilor imobiliare va scădea, cu influență negativă și asupra numărului de adăposturi de protecție civilă ce se vor realiza. Scăderea sau stabilizarea a numărului de proiecte noi: majorarea costurilor fiscale și incertitudinile legislative ar putea descuraja dezvoltatorii, mai ales pe segmentele rezidențial și office.

Pe termen scurt suntem pesimiști. Potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe (2025), 41 % dintre dezvoltatori anticipează o deteriorare a activității în România în 2025, iar 70 % se așteaptă și la o majorare a impozitării în acest sector. Mai mult, un raport ING arată o scădere de 21,8 % în sectorul rezidențial în prima jumătate a anului, deși se previzionează o ușoară revenire bazată pe lansarea unor autorizații pentru construcții noi.

Având în vedere cele de mai sus, ne așteptăm ca și cifra de afaceri pe domeniul ALA să scadă semnificativ, în jur de 20%.

Buncăr ALA

Ne puteți spune câteva dintre obiectivele Group Industrial Aurora pe care le implementați în această perioadă?

  1. Orientarea vânzărilor către proiecte deja aprobate și finanțate, cu prioritate pentru cele guvernamentale sau private.

  2. Diversificarea portofoliului de produse, pentru a include aplicații comerciale și industriale:
    • adăposturi subterane pentru locuințe;
    • pivnițe protejate;
    • tubulatură industrială din tablă zincată;
    • capace metalice pentru guri de salvare;
    • ventilatoare și soluții de desfumare.

  3. Promovarea bazată pe valoarea adăugată, prin accent pe siguranță, conformitate tehnică și fiabilitate, nu doar pe preț.

Daniel Ilie, Business Development Manager la Group Industrial Aurora

Urmăriți activitatea Group Industrial Aurora pe:
Website | Facebook