Inovațiile tehnologice aduc cu sine oportunități uriașe, dar și provocări complexe, iar piața sistemelor de securitate video nu face excepție. Tehnologia joacă un rol major în îmbunătățirea capacităților de securitate și supraveghere, oferind multe soluții tehnice, precum alarme, dispozitive de control al accesului și supraveghere video. În 2023, piața produselor și serviciilor de securitate a informațiilor a atins aproape 190 de miliarde de dolari în SUA, în creștere față de aproximativ 170 de miliarde de dolari în 2022.
Dacă America de Nord folosește cele mai multe CCTV-uri (closed-circuit television) la nivel mondial, cu o cotă de piață de 28,5%, China este desemnată cea mai supravegheată țară la nivel global, cu 200 de milioane de camere. La nivel mondial, numărul de camere de supraveghere ajunge la 1 miliard.
Așadar, China domină piața camerelor CCTV cu 60%, iar piața sistemelor de supraveghere video din SUA este a doua ca mărime, cu 8,29 miliarde de dolari. Marea Britanie, în schimb, este a treia cea mai supravegheată țară din lume, cu 628.975 de camere.
Camerele dome (a căror formă este rotunjită, fiind de cele mai multe ori montate pe tavan) sunt cele mai căutate de pe piață (33.8%), urmate de camerele bullet (cu formă cilindrică), în proporție de 18.6%.
Alte subindustrii de piață, precum camerele de supraveghere video sau supravegherea video bazată pe rețele IP și serviciul de securitate video (eng. Video Surveillance as a Service) au fost profitabile și în creștere rapidă.
Tehnologii și inovații în industria sistemelor de securitate video
În ultimii ani, sistemele de supraveghere video au devenit o componentă vitală a infrastructurii de securitate, atât în sectorul public, cât și în cel privat, evoluând semnificativ de la primele camere analogice la sisteme digitale HD sau bazate pe inteligență artificială.
Unul dintre principalele roluri ale sistemelor de securitate video este furnizarea de date în timp real, datele culese fiind cruciale pentru gestionarea situațiilor de urgență, prevenirea criminalității, și asigurarea siguranței în diverse medii, de la locuințe la clădiri comerciale și publice. Acestea includ, totodată, funcții avansate precum recunoașterea facială, imagistica termică, analiza comportamentală și detectarea mișcării, ce îmbunătățesc capacitatea de monitorizare și de reacție la evenimente.
Cu toate acestea, utilizarea sistemelor de supraveghere video a generat și preocupări legate de intimitate și de protecția datelor personale, diferite reglementări fiind impuse pentru a echilibra nevoia de securitate cu drepturile individuale. Însă pe măsură ce se integrează inteligența artificială de ultimă oră în imagistica termică și utilizarea dronei pentru supraveghere, piața sistemelor de securitate video este obligată să se dezvolte.
Autentificare îmbunătățită
După cum orice persoană cu un cont de social media sau care navighează pe YouTube știe, există o mulțime de videoclipuri false. Inteligența artificială poate juca un rol crucial în tehnologia avansată de supraveghere, dar poate fi folosită și pentru a manipula înregistrări video, punând sub semnul întrebării autenticitatea și acuratețea conținutului.
Validarea avansată este tot mai solicitată, mai ales dacă un videoclip prezentat urmează să fie utilizat într-o situație de aplicare a legii sau ca parte a colectării de informații militare. Autentificarea nu mai reprezintă doar o chestiune de a „bifa toate pătrățele cu o imagine a unui semafor în ele”, ci va necesita autentificare cadru cu cadru pentru a ne asigura că o captură video este autentică.
Utilizarea 5G în tehnologia de supraveghere video
Cu multe țări care își închid rețelele 3G și se bazează exclusiv pe 4 și 5G, acoperirea mai mare pe care o oferă aceste semnale permite tehnologiei avansate de supraveghere să funcționeze mai eficient. 5G face supravegherea video wireless mai accesibilă pentru utilizarea în locații îndepărtate și permite mai multor dispozitive să se conecteze la o singură rețea. 5G va permite acestei industrii să pătrundă pe piețe noi și mai diverse, precum și să impulsioneze dezvoltarea de noi echipamente.
Realitate Augmentată – tehnologie încercată și testată
În timp ce inteligența artificială face încă pași oarecum domoli în supravegherea avansată, un sistem a fost deja încercat și testat pe teren – Realitatea Augmentată. Straturi de realitate augmentată pot fi adăugate unui sistem de supraveghere care suprapune informații esențiale peste cartografierea topografică și software-ul multi-spectral. Acest lucru este deosebit de util pentru unitățile de supraveghere aeriană și le poate ajuta să navigheze cu ușurință într-un peisaj necunoscut.
Supraveghere biometrică
În timp ce recunoașterea facială suferă mici dificultăți (vezi cazurile din Marea Britanie și SUA, unde recunoașterea facială a fost contestată pentru acuratețea sa deosebit de slabă), biometria a avansat în alte domenii care pot ajuta operatorii de supraveghere să identifice și să izoleze indivizii în timpul unei operațiuni. Una dintre cele mai semnificative evoluții a fost observată în biometria comportamentală, unde indivizii pot fi identificați după comportamentul sau modelele lor de mișcare.
Până acum, cea mai de succes a fost „recunoașterea mersului” (eng. gait recognition), care identifică o persoană după modul în care merge. În prezent, testat de poliția chineză, sistemul se bazează pe imagini de supraveghere video și un algoritm pentru a analiza modul în care o persoană se mișcă în timp ce merge. Dacă recunoașterea facială devine supusă unei legislații prohibitive, recunoașterea mersului poate fi următorul sistem major de supraveghere biometrică apărut pe piață.
O analiză scurtă a sistemelor de securitate video în România
Într-o perioadă marcată de progrese tehnologice, sistemele de securitate video au apărut ca instrumente indispensabile pentru protejarea spațiilor comerciale, industriale, și rezidențiale. Fie că ne referim la supraveghere video pe șantier, în hale industriale, spații hoteliere, medicale, sau clădiri rezidențiale și de comunitate, sistemele de supraveghere video servesc mai nou ca niște veritabili ‘ochi vigilenți’, ce captează imagini esențiale pentru potențiale investigații, sau ce asigură un sentiment suplimentar de liniște pentru angajatori, angajați, respectiv proprietari.
În intervalul de timp 25. 07. 2023-25.07.2024, au fost publicate pe Victa, 4156 de proiecte ce implică montarea a 4645 de bucăți de sisteme de securitate video.
Distribuția numărului de bucăți se prezintă astfel la nivel național:
Mai mult, distribuția proiectelor după domeniu, tipul de finanțare, stadiu și tipul lucrărilor, arată astfel:
Deși numărul firmelor specificate în caietele de sarcini este relativ mică, din acestea, brandurile cele mai folosite sunt arătate în graficul de mai jos. In aceeași măsură, este afișată și distribuția numerică a proiectelor după valoarea investiției.