[Analiză] Noile locuri de joacă acustice schimbă experiența copiilor

martie 28, 2025

Deși statul este în prezent principalul investitor al locurilor de joacă, cu investiții în peste 80% dintre acestea, 45% sunt create în cadrul școlilor, grădinițelor, sau creșelor, nefiind accesibile unui public mai larg.

Dacă în 2022 se construia un spațiu de joacă pe zi, conform analizelor IBC Focus bazate pe datele preluate din Victa.ro, ultimele statistici arată că în mediile publice, private, și public-private sunt deja 201 de șantiere în diferite stadii cu un necesar de 341 locuri de joacă, de la începutul anului.

Valoarea proiectelor pe șantier este estimată la 7,21 miliarde RON. Potrivit distribuției locurilor de joacă, județul Sibiu se află pe primul loc, cu un necesar de 64 de locuri de joacă, urmat de București și Timiș, cu 60, respectiv 22 de locuri de joacă.  

Cu toate acestea, trebuie menționat că în județul Sibiu, 58 din cele 64 de locuri de joacă sunt lucrări de reparații și întreținere (vezi ID P411230), pe când în București 50 sunt lucrări de amenajare, întreținere și modernizare (vezi ID P411973).

Astfel că, din totalul de 201 șantiere:

  • 162 sunt construcții noi, cu un necesar de 174 locuri de joacă

  • 24 sunt șantiere de renovări și reparații, cu un necesar de 150 de locuri de joacă

  • 15 sunt șantiere de modernizare și extindere, cu un necesar de 17 locuri de joacă

Distribuția numărului de locuri de joacă per județe / 1 ianuarie 2025 – prezent

În funcție de stadiul proiectelor, datele Victa ne arată că:

  • 62 de proiecte sunt în etapa de proiectare, cu necesar de 64 locuri de joacă

  • 8 sunt în etapa de autorizare, cu un necesar de 8 locuri de joacă

  • 37 de proiecte se află înainte de execuție, cu 153 locuri de joacă

  • 52 sunt în construcție, cu 61 de locuri de joacă

  • 25 sunt în etapa de amenajare, cu 32 de locuri de joacă

  • 17 proiecte sunt finalizate, cu 23 de locuri de joacă

Peste 90% (182) din proiectele cu locuri de joacă sunt finanțări publice, cu un necesar de 317 locuri de joacă. Din acestea, aproape 80% (145) reprezintă construcții noi.

Inovații în designul locurilor de joacă

Designerul japonez Yuri Suzuki a creat o instalație sonoră pentru un parc de sculpturi din Shanghai, cu tuburi vorbitoare în formă de corn, leagăne și tobogane pentru a transforma mediul natural într-un spațiu de adunare jucăuș.

Suzuki a explicat că sculptura este în întregime acustică, fără componente electronice.

Structurile locului de joacă asemănătoare cornului amplifică, îmbunătățesc și colectează în mod natural sunetul, creând un mediu de ascultare captivant. Datorită dimensiunii mari, sculptura creează, de asemenea, rezonanță naturală, reverb și efecte de întârziere, făcând sunetul o parte integrantă a experienței.”, a spus el.

Pe lângă tuburile vorbitoare, Otonomori încorporează mobilier stradal, precum și leagăne și tobogane pentru locuri de joacă , oferind publicului o varietate de moduri de a interacționa cu sculptura.

Citește și: