În urmărirea îmbunătățirii calității vieții în comunitățile cele mai vulnerabile, centrele comunitare se prezintă ca o alternativă capabilă să ofere servicii medicale, educaționale, culturale și recreative, alături de spații care contribuie la dezvoltarea prezentă și viitoare a comunităților.
Numeroase centre comunitare sunt create și susținute de instituții guvernamentale, fundații civile sau companii private, precum și inițiative de co-management care au ca scop integrarea copiilor, tinerilor și adulților în spații de adunare, socializare și recreere, unde se pot angaja în diverse activități, de la învățare până la dezvoltarea abilităților individuale și colective.
Fără îndoială, sărăcia, accesul la educație sau șomajul, sunt doar câțiva factori care împiedică dezvoltarea comunității, plasând adesea populația în situații vulnerabile și conducând-o către excluziune socială.
Despre angajamentul și consolidarea legăturilor comunitare
Reconcilierea intereselor comunităților în încercarea de a îmbunătăți calitatea vieții și de a contribui la bunăstarea socială face parte din intervențiile care modelează orizontul moștenirii comunitare.
Pe lângă oferirea de servicii educaționale, culturale, recreative, medicale și de altă natură, rolul centrelor comunitare este capabil să demonstreze integrarea multiplelor utilizări și funcții legate de urgențe, dezastre naturale sau alte evenimente. Contribuind la educația populației, centrele comunitare pot contribui, de asemenea, și la îmbunătățirea siguranței publice sau a conservării mediului.
În România, 49 de șantiere de centre comunitare sunt monitorizate de Victa de la începutul anului. Valoarea acestora pe șantier se ridică la 161,6 milioane RON, cu o suprafață de 99,846 mp.
Județul Vaslui conduce detașat top-ul numărului de proiecte, cu 10, urmat de Dolj cu 3 proiecte. Statul investește aproape 80 de milioane RON în 46 de proiecte, pe când privatul investește peste 81 milioane RON în doar 3 proiecte din București, județele Cluj și Covasna.
34 de proiecte sunt construcții noi, 14 sunt renovări și reparații și doar unul de modernizare. În funcție de stadiul proiectelor, acestea se clasifică astfel:
8 proiecte sunt deja finalizate
3 sunt în faza de amenajare (județele Sălaj, Cluj și Covasna)
19 proiecte sunt în etape de construcție
15 proiecte sunt în etapa de dinainte de execuție
4 proiecte sunt în etapa de proiectare (județele Cluj, Bacău, Dolj și Dâmbovița)
Printre cele mai reprezentative proiecte, putem aminti primul centru autorizat pentru tratarea adicțiilor, construit la Târgu Mureș. Asociația Social Med a inaugurat anul acesta la Târgu Mureș primul Centru Comunitate Terapeutică din România, autorizat să furnizeze servicii pentru tratarea adicţiilor, prin abordarea multidisciplinară a dependențelor, conform standardelor internaționale.
Imaginile aparțin (c) Social Med