Au demarat lucrările de construcție a celor 3 spitale regionale de urgență din Cluj, Iași și Craiova

iunie 14, 2024

Pe scurt:

  • Investiție de peste 2 miliarde de euro pentru cele trei spitale
  • Termenul de finalizarea a celor trei spitale regionale de urgență este finalul anului 2028.
  • Ubitech Construcții, Ness Proiect și Synergy Construct au început lucrările la prima fază a proiectelor din Cluj, Iași, respectiv Craiova.

Pe larg:

Primele lucrări de construcții pe șantierele celor trei spitale regionale de urgență din Cluj-Napoca, Iași și Craiova, au început. În timp ce terenurile pentru realizarea acestor clădiri sunt pregătite, urmează să fie atribuite și contracte importante pentru realizarea acestora, licitația fiind deja lansată. Valoarea totală a proiectelor depășește 2 miliarde de euro, iar termenul de finalizarea este sfârșitul anului 2028.

Construcția noului SRU Cluj va fi realizată de Ubitech Construcții

Compania Ubitech Construcții a început deja lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj. În prima fază a proiectului, se vor realiza lucrări de șantier, excavarea grosieră a pământului, amenajarea căilor temporare de acces, devierea rețelelor de utilități, construirea zidurilor de sprijin din piloți forați, dar și lucrări pregătitoare etapei a doua a proiectului. Aceasta urmează să fie scoasă la licitație, pentru construirea propriu-zisă a spitalului.

Valoare contractului pentru Pachetul 2 este de 52,27 milioane de lei fără TVA, iar din proiect mai fac parte, ca subcontractanți, companiile Emgaz Construct, Electroplus, și Terratest Geotehnic SA.

Pe de altă parte, supervizarea lucrărilor este asigurată de echipele Venturo Investment, Koltek Musavirlik și Darcom Energy Solutions, iar valoarea contractului de consultanță ajunge la 25.25 milioane de lei fără TVA. Construcția va fi realizată între Cluj și Florești, pe locul unei dezafectate unități militare. Mai mult, lucrările de proiectare au fost realizate de firmele 3TI Progetti Italia – Ingineria Integrata SpA, Aduro Impex, ATI Project, iar acestea vor asigura 60 de luni de asistență tehnică și 60 de luni garanție a lucrărilor. Bugetul este de 10 milioane de euro.

La sfârșit, SRU Cluj va avea o suprafață totală de 184.013 mp, din care 176.638 clădirea principală, structurată pe 8 niveluri (S+P+5E+E6-tehnic) și heliport, cu 850 de paturi. Valoarea totală a investiției este de aproape 3.35 miliarde de lei, fiind asigurată în mare parte de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu două miliarde de lei (dintre care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 350 de milioane lei fonduri europene), dar și printr-un credit de 1,525 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI).

Lucrările companiei Ness Proiect la șantierul SRU Iași avansează

În Iași, lucrările pregătitoare construirii Spitalului Regional de Urgență Iași au ajuns la 20% stadiu de execuție. De fapt, constructorul a declarat că lucrările vor fi finalizare cu cel puțin două săptămâni mai devreme față de termenul specificat în contract. Subcontractații sunt Academia Română și companiile Herson Group, Monitor Security și General Tehnic, iar lucrările pregătitoare construcției includ săpături generale, excavări, devieri de utilități, împrejmuire, și organizare de teren.

Valoarea acestui contract este de 26,3 milioane de lei fără TVA, iar conform ANDIS, excavările din următoarele luni vor genera o cantitate de 500,000 mc, sau echivalentul a 30.000 de camioane. Pământul excavat va fi mutat pe un teren al Primăriei Iași pentru a fi folosit ulterior în amenajări peisagistice din Iași.

Pachetul 2 de lucrări prevede construcția clădirii, însă licitația este în desfășurare. Dacă termenul inițial al depunerii ofertelor a fost de 3 aprilie 2024, acesta a fost apoi prelungit până pe 7 iunie. Contractul de execuție are o valoare estimată la 1.87 miliarde RON fără TVA cu o perioadă de 106 luni.

Referitor la proiectarea spitalului, aceasta a fost realizată de companiile Studio Altieri SpA (lider), Proiect Consulting Iași, Italconstruct SpA, Steam SR, K-Box Construction Design și Rheinbrucke SRL. Cu o suprafata totala de 202.689 mp, spitalul va fi distribuit pe 9 niveluri (2S+P+5E+E6-tehnic) si o suprafaa de teren de 120.000 mp.

Acest spital va deservi înlocuirea Spitalului Judetean de Urgente „Sf. Spiridon”, vechi de 260 de ani, și va îmbunătăți activitatea de predare și cercetare de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. Cu 20 de săli de operație, 850 de paturi și aproape 3000 de angajați, costul total al SRU Iași este de 3.3 miliarde RON, investiție din fonduri europene, dar și un împrumut de la bugetul de stat și Banca Europeană de Investiții.

Construcția SRU Craiova a fost demarată de către Synergy Construct

În următoarele 4 luni, Synergy Construct și Dramiron Trade alături de subcontractanții Iulius Energy și Elipsoid vor lucra la devierea/desființarea rețelelor existente de amplasament, la împrejmuirea terenului, demolarea clădirii existente, excavații generale, organizare de șantier, foraje necesare asigurării alimentării cu apă, dar și la îmbunătățirea terenului.

Acest pachet a fost estimat la o valoare de 44.55 milioane RON fără TVA, pe când serviciile de supraveghere a lucrărilor vor fi asigurate de Venturo Investment – Koltek Musavirlik – Darcom Energy pentru 26,8 milioane de lei (fără TVA).

Durata estimativă a acestor lucrări este de 4 luni, cu o perioadă de garanție de 12 luni, din care 8 luni implică lucrări de mentenanță. Clădirea principală SRU Craiova va fi construită pe un plan 2S+P+5E, cu peste 800 de paturi. Amprenta la sol este de 34.110 mp, iar împreună cu resturile construcțiilor auxiliare, întreaga unitatea va avea o suprafață desfășurată de 212.318,63 mp. Pe lângă UPU și spațiile de asistență medicală, spitalul va avea aproape 5000 mp de spații de învățământ.

Pentru construirea celor trei spitale sunt prevăzute investiții de peste două miliarde de euro, o mare parte din sumă venind din Programul Sănătate 2012-2027, respectiv 1.25 miliarde de euro. Așadar, investiția este împărțită în:

  • Programul Operațional Regional 2014-2020 (141 milioane de euro)
  • Împrumuturile de la Banca Europeană de Investiții, în valoare totală de 923 milioane de euro (250 milioane de euro pentru SRU Iași, 305 milioane de euro pentru SRU Cluj și 368 milioane de euro pentru SRU Craiova)
  • alte sume ce vor fi alocate din bugetul de stat