Proiectat de Anda Zota și MuroMuro, Bar Ton din București, este o reinterpretare contemporană a vibrațiilor social-moderniste ale clădirii.
Amplasat la parterul unui bloc de apartamente din perioada comunistă, spațiul a funcționat anterior ca un magazin de muzică înainte de a fi adaptat într-un bar hi-fi. Blocul are o istorie interesantă, face parte din primul complex de apartamente socialist-moderniste. Construit la sfârșitul anilor 50, blocul a fost unul dintre primele care a prezentat designul și ingineria comunistă românească și a fost construit pentru a arăta cum ar putea fi viața urbană nouă pentru restul țării.
Materialitatea a fost un accent cheie al designului, cu elemente rugoase, texturate, cum ar fi pereții din beton brut și podelele din mozaic din marmură, contrastând cu finisaje mai rafinate, cum ar fi bara din oțel inoxidabil lustruit și detaliile din placaj de mesteacăn. Combinația de materiale culminează într-un spațiu minimalist, utilitar, care își propune să „evoce un sentiment de căldură și simplitate”.
În timp ce pereții de fațadă ai clădirii nu au putut fi modificați, a fost adăugat un perete de sticlă mecanic, pliabil, cu ramă metalică. Această caracteristică dinamică a fost concepută pentru a crește legătura dintre interior și exterior, încurajând interacțiunea cu cartierul din jur.
Context istoric și funcționalitate modernă
Menit să adreseze o reinterpretare contemporană a stilului socialist-modernist al clădirii, spațiul îmbină perfect contextul istoric cu funcționalitatea modernă. Iluminarea ambientală aduce căldură unei scheme interioare minimaliste.
Cu toate acestea, restricțiile cauzate de caracteristicile structurale existente au influențat amenajarea interioară, cu patru stâlpi mari de beton extinzându-se prin centrul spațiului. Designerii au acoperit doi dintre stâlpii de beton cu poliuretan, cu o unitate de lemn adăugată între ei pentru a susține cabina principală de DJ. Celelalte două sunt căptușite cu placaj de mesteacăn uleiat și prevăzute cu rafturi pentru afișarea înregistrărilor.
În rest, Bar Ton a fost conceput pentru a fi un spațiu în mare parte deschis, cu programul muzical plasat în centru și cu caracteristici precum bara din oțel inoxidabil și băile situate la periferie.
Zona de muzică are o simetrie compozițională perfectă, guvernată de un ax central accentuat cu ajutorul unui corp de iluminat custom-made. Această simetrie capricioasă face ca spațiul să semene cu unul sacru – o capelă fără pereți ce aduce reverență sunetului. Atmosfera înconjurătoare, slab iluminată, centrează întreaga experiență în jurul programului funcțional de listening bar.
Potrivit designerilor, o atenție deosebită a fost acordată designului de iluminat , care a fost dezvoltat în colaborare cu brandul românesc Greentek Lighting.
Sistemul de iluminare adaptivă are două setări diferite, pentru zi și noapte, care pot fi ajustate în funcție de starea de spirit. O lampă la comandă luminează programul central de muzică, aprins într-o nuanță portocalie noaptea.
Scopul este de a crea o atmosferă primitoare, care să prioritizeze experiența de ascultare, cu iluminare adaptată pentru a ilumina spațiul în sine, mai degrabă decât să ilumineze direct oamenii din el.
Credite:
Birou de proiectare: Anda Zota x MuroMuro
Proiect iluminat: Greentek Lighting
Mobilier: Kaustik
Fațadă mecanică: GAL
Design grafic: Vlad Materia
Foto: Vlad Pătru