Pe scurt:
- Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat alocarea unei sume de 180,3 milioane de euro pentru proiectul de regenerare urbană Rivus
- Cea mai mare investiție imobiliară semnată de BERD în 2025.
- 132,8 milioane de euro sunt asigurate direct de BERD, iar 57,5 milioane de euro provin din surse de finanțare ale creditorilor comerciali
Pe larg:
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat alocarea unei sume de 180,3 milioane de euro pentru proiectul de regenerare urbană Rivus din Cluj-Napoca, cea mai mare investiție imobiliară semnată de BERD în 2025.
Proiectul are ca scop transformarea fostei platforme industriale Carbochim într-un complex mixt, ce va include spații comerciale, culturale, de divertisment și birouri, integrate într-o infrastructură urbană modernă.
Din totalul împrumutului, 132,8 milioane de euro sunt asigurate direct de BERD, iar 57,5 milioane de euro provin din surse de finanțare ale creditorilor comerciali, iar suma totală a finanțării se ridică la 400,6 milioane de euro. Alte instituții financiare implicate în structura împrumutului sunt Erste Bank, BCR România și BRD Groupe Société Générale.
Proiectul este dezvoltat de Rivus Investments SRL, o companie deținută în proporții egale de Iulius Group România și Atterbury Europe, și va include 132.500 mp de spații comerciale și de divertisment. Aproape 70% din această suprafață a fost deja închiriată unor branduri renumite, care vor adresa cerințele pieței clujene.
Pe lângă dezvoltarea imobiliară, proiectul va include și reabilitarea a două clădiri istorice, care vor fi transformate într-un centru de arte performative și spații de birouri. Zona va oferi, de asemenea, facilități interactive pentru familii, locuri de relaxare și retail.
Proiectul include, de asemenea, modernizarea infrastructurii urbane din zonă, cu lucrări majore precum: construirea a două poduri pietonale, un pod rutier cu patru benzi peste râul Someșul Mic, amenajarea de sensuri giratorii și o arteră rutieră, implementarea unui sistem inteligent de semaforizare, reabilitarea unei piețe publice și crearea de parcări pentru autoturisme și biciclete, inclusiv pentru vehicule electrice.
Mai mult, vor fi amenajați 52.000 mp de spații verzi, incluzând un parc și o grădină urbană. La finalizarea proiectului, o parte semnificativă a infrastructurii va fi predată autorităților locale din Cluj-Napoca.
„Suntem bucuroși să susținem un proiect emblematic pentru regenerarea urbană din Cluj-Napoca, în parteneriat cu un dezvoltator local cu experiență. Transformarea unui fost sit industrial într-un spațiu public dinamic este un pas important în revitalizarea orașului și se aliniază perfect cu strategia BERD pentru sectorul imobiliar din perioada 2025-2029”, a declarat Vlaho Kojakovic, directorul diviziei de real estate din cadrul BERD.
Iulian Dascălu, președintele Iulius Company, a adăugat: „Scopul acestui proiect este să transformăm un teren industrial într-o destinație mixtă, modernă și sustenabilă, care va integra atât facilități comerciale și culturale, cât și elemente de patrimoniu industrial, reflectând astfel identitatea locală.”
Iulius Group, cu un portofoliu de peste 310.000 mp de spații comerciale și 242.000 mp de birouri, este cunoscut pentru proiecte de mare amploare, precum Palas Iași și Iulius Town Timișoara. Atterbury Europe colaborează cu Iulius Group în mai multe proiecte mixte din România și are operațiuni și în Cipru și Serbia.
Până în prezent, BERD a investit mai mult de 11,5 miliarde de euro în România, sprijinind peste 560 de proiecte, consolidându-și astfel rolul de actor cheie în modernizarea economiei românești.

Citește și: