Biblioteci modernizate și transformate în spații de educație digitală

decembrie 3, 2024

Bibliotecile din județul Brașov urmează să fie modernizate și transformate în spații de educație digitală și de experiențe creative pentru publicul de toate vârstele. 29 de biblioteci municipale, orășenești și comunale vor fi digitalizate prin proiectul “Crearea unei rețele de hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale în bibliotecile din Județul Brașov,” finanțat în cadrul PNRR pe componenta C7 – Transformare digital.

Consiliul Județean Brașov a accesat anul acesta suma de 20.174.295,91 lei. Astfel că, bibliotecile vor fi modernizate, astfel încât să faciliteze activități creative și educaționale, precum formarea sau îmbunătățirea competențelor digitale de bază ale comunităților cu acces limitat la tehnologie și ale grupurilor marginalizate, dar și servicii publice digitale pentru firme, servicii de conectivitate digitală și securitate cibernetică.

O primă achiziție vizează echipamente IT și software necesare pentru 26 din 30 de biblioteci beneficiare. Conform caietului de sarcini, achiziția este structurată pe două loturi:

  • Lotul 1 – Dotare cu echipamente IT și software pentru 20 de biblioteci rurale, cu o valoare estimată de 562.377 lei fără TVA
  • Lotul 2 – Dotare cu echipamente IT și software pentru 6 biblioteci orășenești, cu o valoare estimată de 395.039,40 lei fără TVA.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 28 ianuarie 2025.

“Am început implementarea acestui proiect PNRR adresat atât Bibliotecii Județene George Barițiu, instituție culturală reprezentativă aflată în subordinea noastră, cât și bibliotecilor din județ pe care le administrează autoritățile publice locale. Prin implementarea proiectului, vrem să revigorăm viața socio-culturală și educațională a comunităților în mijlocul cărora acestea își desfășoară activitatea. Bibliotecile, fie ele de interes județean, municipal, orășenesc sau comunal, trebuie să fie mai mult decât depozitarele unor colecții de cărți, periodice și tipărituri. Ele trebuie să polarizeze atenția și interesul publicului de toate vârstele pentru activități creative, să devină centre de educație permanentă, spații vibrante în care oamenii să învețe lucruri noi și să deprindă competențele necesare în societatea actuală, axată din ce în ce mai mult pe digitalizare. Sunt convins că acest proiect va contribui la dezvoltarea și diversificarea profilului cultural al județului Brașov,

a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Valoarea totală a acestui contract finanțat prin PNRR, Componenta C7 – Transformare digitală, este de 20.174.295,91 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile PNRR ajunge la 15.131.073,86 lei, 4.792.459,40 lei reprezintă valoarea cofinanțării din bugetul local al județului Braşov, iar 250.762,65 lei înseamnă cheltuieli neeligibile care vor fi asigurate tot din fondurile proprii ale autorității județene.