Bitcoin face istorie, depășind pentru prima dată valoarea de 100.000 de dolari! Creșterea bruscă a valorii coincide cu decizia lui Donald Trump de a-l numi pe Paul Atkins, un susținător al criptomonedelor, în funcția de președinte al Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC) din Statele Unite ale Americii. Această mișcare a amplificat optimismul pe piață a traderilor, creând așteptări mari ca noul președinte va impulsiona măsuri de reglementare a sectorului cripto.
Bitcoin a atins un vârf de 103.800 dolari, după o creștere spectaculoasă care a demarat pe 5 noiembrie, imediat după ce Trump a câștigat alegerile. În timpul campaniei sale, Trump promitea că vă transforma Statele Unite în „capitala bitcoin și a criptomonedelor din lume”. De atunci, criptomoneda a crescut cu mai mult de 50% față de perioada electorală și cu aproximativ 140% față de începutul anului.
Cu toate acestea, avansul Bitcoin-ului a încetinit în ultimele săptămâni, situându-se sub pragul de 100.000 de dolari, în timp ce traderii așteptau noi stimulente pentru a investi. Aceste stimulente au venit odată cu vestea că Paul Atkins pentru a prelua conducerea SEC. Atkins, fost comisar al Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse între 2002 și 2008, este cunoscut pentru susținerea criptomonedelor și pentru activitatea sa în cadrul unei firmei de consultanță care are drept clienți atât instituții bancare, cât și companii din industria cripto.
Trump a declarat că Atkins este „un lider dovedit al reglementărilor de bun simț” și că el recunoaște importanța activelor digitale și a inovațiilor pentru a face SUA „great again”.
În acest an, SEC a aprobat tranzacționarea a două noi produse financiare în Statele Unite, ETF-uri legate de prețul Bitcoin și Etherium, a doua cea mai mare criptomonedă după capitalizare.
Această mișcare strategică a electrizat comunitatea cripto, alimentând optimismul investitorilor despre un peisaj legislativ mai favorabil sub conducerea lui Atkins, în linie cu susținerea republicanilor pentru o abordare mai relaxată a pieței de active digitale.
În acest context, entuziaștii criptomonedelor pot participa la cea de-a treia ediție a Crypto Expo Europe cel mai mare eveniment din sud-estul Europei și va avea loc între 2-3 martie în București la Radisson Blu. Evenimentul vă pune accent pe soluțiile viitorului în tehnologiile blockchain și va asigura participanților:
– acces la lideri de decizie din companii globale;
– detalii strategice și tactici de investiție;
– informații despre oportunități de investiție.
Biletele sunt disponibile pe www.cryptoexpoeurope.com
Conferința care se va întinde pe parcursul a trei zile de prelegeri, dezbateri, workshop-uri și-a anunțat deja o parte din speakeri. Pe lângă reprezentanți ai companiilor de top din domeniu, precum Kucoin, Kraken, Binance, Bitget, Nasdaq și-au anunțat participarea și reprezentanți ai unor importante autorități din România, precum ANAF și ICI.
Pe lângă faptul că este o conferință, Crypto Expo Europe este și un eveniment extraordinar de networking care oferă deținătorilor de bilete acces la o serie de ateliere, seminarii, expoziții, sesiuni de lucru și socializare. Biletele sunt disponibile în formatele Standard, Premium și VIP, cu opțiuni VIP care dau acces exclusiv la un VIP Lounge și la o gală ce va premia cele mai impresionante realizări și inovații din sector din ultimul an și care va încununa summit-ul.
Trump și criptomonedele
Deși Donald Trump a fost un critic al criptomonedelor, considerându-le inițial „o înșelătorie”, poziția sa s-a schimbat semnificativ de-a lungul campaniei sale electorale. În septembrie, Trump a anunțat că, împreună cu fii săi și alți antreprenori, va lansa o platformă de monedă digitală numită World Liberty Financial. De asemenea, a devenit un prieten apropiat al miliardarului Elon Musk, care a susținut cu fermitate candidatura lui Trump, chiar ajutându-l financiar să își recâștige fotoliul de la Casa Albă.
La aflarea veștii că Bitcoin a depășit pragul de 100.000 de dolari, Musk a reacționat pe rețeaua X, scriind doar „Wow”. Măsurile așteptate din partea guvernului american includ crearea unui rezerva de strategice de Bitcoin, care ar putea include monedele confiscate de instanțele de judecată, ceea ce ar putea determina alte țări să acorde mai multă legitimitate criptomonedelor. În plus, aceste reglementări alimentează speranța de a vedea criptomonedele integrate mai profund în viața economică a Statelor Unite.
Oportunitățile și provocările criptomonedelor
Criptomonedele au fost mereu un subiect de mare interes, datorită volatilitații lor extreme și a prăbușirii unor mari actori ai industriei, cum ar fi platforma de schimb FTX. Cu toate acestea, Bitcoin a fost conceput în 2008 de o persoană sau grup anonim sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, ca o metodă de a se elibera de instituțiile financiare tradiționale, oferind o platformă descentralizată pentru tranzacții.
De-a lungul timpului, Bitcoin a fost criticat pentru utilizarea sa pe piața neagră a Internetului, dar, în același timp, tot mai mulți susținători și investitori consideră că criptomonedele reprezintă viitorul sistemului financiar global.