Bogdan Băbușanu, Director General al BOMA Prefabricate, vorbește deschis despre un 2024 cu provocări, dar și cu rezultate remarcabile: o creștere de 25%, investiții în digitalizare și o repoziționare strategică pe segmentele cu cel mai mare potențial. Într-un dialog despre industrializare, lipsa forței de muncă, miturile din jurul prefabricatelor și pașii spre inovație, aflăm cum se construiește viitorul unei companii cu rădăcini solide și viziune tehnologică.
Cum a arătat pentru BOMA Prefabricate anul financiar 2024? Ați resimțit creștere, stagnare sau o piață mai volatilă?
2024 a fost un an al contrastelor pentru BOMA Prefabricate, cu ajutorul celor peste 45 de colegi am ajuns la o cifra de afaceri de 5,7 mil euro si un profit de 1,04 mil euro. Am resimțit o ușoară volatilitate în a doua parte a anului, cauzată de fluctuațiile investițiilor în infrastructura publică și incertitudinile din sectorul imobiliar.
Cu toate acestea, am încheiat anul cu o creștere solidă față de 2023 de aproximativ 25%, în special datorită proiectelor de alimentare cu apa-canal. A fost un an de consolidare, dar și de repoziționare strategică pe segmentele cu cel mai mare potențial de dezvoltare.
Există sectoare în care anticipați o creștere mai mare a cererii pentru prefabricate, de exemplu, în infrastructura rutieră, apă-canal, logistică?
Da, observăm o tendință clară de creștere in zona de infrastructura de apă-canal, devenind tot mai prioritară în contextul fondurilor europene, ceea ce duce la cerere crescută pentru elementelor prefabricate specifice. De asemenea, începem să vedem semnale pozitive și în infrastructura rutieră, unde avantajele construcției industrializate devin tot mai evidente.
Care este produsul vedetă în acest moment în portofoliul vostru? Un element pe care îl cer tot mai mulți constructori?
În acest moment, elementele noastre de canalizare le putem numi gama cheie fără a identifica un produs anume, dar totul depinde de fiecare șantier în parte, care vine cu particularitățile lui.


Ați introdus recent tehnologii noi, soluții speciale sau materiale care îmbunătățesc calitatea și durabilitatea produselor?
Investim constant în modernizarea proceselor. În 2024 am introdus aditivi noi pentru creșterea durabilității betonului și am implementat un sistem digital de trasabilitate a producției. De asemenea, lucrăm la optimizarea matrițelor prin soluții modulare, care permit o mai mare flexibilitate în producție fără a compromite calitatea.
Unde simțiți că se pierde cel mai mult timp sau valoare în lanțul de la proiectare până la execuția finală?
Cel mai frecvent blocaj apare în faza de proiectare, unde lipsa de standardizare sau neconcordanțele între proiectant și beneficiar pot genera întârzieri. Un alt punct sensibil este coordonarea în șantier, acolo unde lipsa unei planificări riguroase afectează fluxul de montaj. Aici încercăm să intervenim cu suport tehnic și consultanță încă din faza de proiect.
Ne puteți spune ce proiecte majore aveți în derulare în acest moment? Sunt unele care ridică provocări tehnice sau logistice aparte?
Nu sunt proiecte de dimensiuni foarte mari care să fie menționate, dar putem spune că distribuim produsele noastre în peste 20 de județe și continuăm să creștem și să livrăm calitate în fiecare proiect.
Care sunt cele mai reale provocări ale sectorului în acest moment: prețul materiilor prime, resursa umană, timpul de execuție, sau birocrația din proiectele publice?
Toate aceste provocări sunt reale, dar poate cea mai presantă rămâne lipsa forței de muncă specializate. E tot mai greu să găsești oameni calificați care să înțeleagă atât rigurozitatea producției industriale, cât și dinamica din șantier. În paralel, birocrația din proiectele publice ne consumă timp și resurse, în special perioada lunga de decontare.


Se mai confruntă prefabricatele din beton cu scepticism în rândul clienților sau al beneficiarilor finali? Dacă da, ce mituri încercați să demontați cel mai des?
Da, încă există prejudecăți, mai ales legate de flexibilitatea designului sau de durabilitatea în comparație cu turnarea în șantier. Cel mai des demontăm mitul că prefabricatul înseamnă compromis estetic sau tehnic. În realitate, prefabricatul înseamnă calitate constantă, control al costurilor și timp redus de execuție.
Care sunt cele mai interesante tendințe tehnice pe care le observați în zona de prefabricate? Materiale noi, procese automatizate, elemente de design modular?
Automatizarea și digitalizarea procesului de producție sunt în plină dezvoltare. Vedem un interes crescut pentru matrițe modulare, soluții de conectivitate BIM, dar și pentru materiale eco, cum ar fi betonul cu amprentă redusă de carbon.
Vedeți un viitor în care se va face prefabricare pe șantier cu imprimare 3D sau tehnologii hibride? E România pregătită pentru așa ceva?
Cred că suntem încă în faza de experimentare, dar direcția este clară. Imprimarea 3D în beton și tehnologiile hibride vor avea un rol tot mai important, în special pentru elemente unicat sau geometrii complexe. România nu este încă complet pregătită, lipsesc reglementările și know-how-ul, dar ritmul de adaptare este promițător.

Lucrați la extinderea gamei de produse sau dezvoltarea unor prefabricate noi, care să răspundă unor cerințe emergente din piață? Sau vă propuneți să intrați în noi segmente de infrastructură sau să aprofundați nișe existente, cum ar fi infrastructura verde sau smart cities?
Avem în cercetare-dezvoltare mai multe produse noi care răspund cerințelor din infrastructura verde, dar și analizăm oportunitatea de a intra pe segmentul de mobilitate urbană cu soluții de mobilier urban din beton durabil.
Ce cărți, oameni sau experiențe v-au influențat decisiv stilul de management sau filosofia de business?
Am fost influențat de lecturi precum „Good to Great” de Jim Collins sau „The Lean Startup” de Eric Ries. Însă cel mai mult m-a format experiența directă din piață, de pe șantier și din fabrică. Am învățat că un business sustenabil nu se face doar din birou, ci înțelegând profund nevoile reale ale oamenilor implicați: colegi, clienți, parteneri.
Cum arată pentru dumneavoastră o zi reușită la birou? Ce vă dă energie, concret, într-o zi obișnuită de lucru?
O zi reușită începe devreme, cu o scurtă întâlnire de coordonare în echipă și se încheie cu sentimentul că am rezolvat o problemă reală, fie tehnică, fie organizațională. Mă energizează interacțiunile directe cu oamenii din producție și clienții care vin cu provocări interesante. Când văd că ideile devin realitate, știu că suntem pe drumul cel bun.

Urmăriți activitatea BOMA PREFABRICATE pe:
Website | Facebook | Instagram | LinkedIn