Studiul STADA Health Report 2024 lansat în premieră în România luna asta, arată că 39% din românii chestionați sunt mulțumiți de sistemul public de sănătate. Pentru al patrulea an consecutiv, satisfacția cetățenilor europeni față de sistemele de sănătate din țărilor lor a scăzut, ajungând la o medie de 56 de procente.
În România, pe de altă parte, gradul de satisfacție rămâne la nivelul din 2023, dar este mai scăzut decât media europeană. Principalele cauze al gradului scăzut de satisfacție sunt standardul serviciilor medicale, accesul la consultații medicale, deficitul de personal, iar în general, nemulțumirea față de sistemul public de sănătate.
Există totuși și mici motive de bucurie. 53% dintre românii chestionați au declarat că sunt încântați de disponibilitatea cadrelor medicale de a le oferi îngrijire și sfaturi. Se precizează în studiu că ,, principala direcție de acțiune care ar trebui urmărită în efortul de a îmbunătăți gradul de încredere în sistemele de sănătate este asigurarea ca persoanele care ajung în poziții de decizie să aibă expertiză în domeniul sănătății. Dacă per total aproape 1 din 2 europeni (48%) consideră că ar face o diferență dacă factorii de decizie din sectorul sănătății ar avea o pregătire în acest domeniu, în România proporția celor care susțin acest punct este și mai ridicată, de 62%. Tot la nivelul țării noastre, o altă măsură indicată de către cei chestionați se referă la extinderea sferei de responsabilitate a farmaciștilor, pentru a sprijini medicii.”
87% din români au încredere mare sau deplină în medicina convențională
Dacă doar 69% din europeni au încredere mare sau deplină în medicina convențională, românii se încred în această practică într-un procent mult mai mare, și anume de 87%. În ceea ce privește evaluarea sănătății mintale, suntem cei mai mulțumiți dintre toți corespondenții, unde 85% consideră că au o sănătate mintala optimă.
Dar deși gradul de fericire este unul mulțumitor, senzația de singurătate devine tot mai prezentă în rândul tinerilor între 18 și 34 de ani. 52% dintre europeni afirmă că au sentimente de singurătate, iar în intervalul de vârstă 18-34 proporția este de 63%. Tendința se păstrează și în România, cu o medie generală de 48%, și de 63% în rândul tinerilor.
Ce spitale noi se construiesc în România?
Victa.ro, singura asistență virtuală de vânzare pe șantier monitorizează în ultimul an 84 de șantiere de construcții noi de spitale, ambulatorii, clinici și cabinete medicale, cu toate că din aceste proiecte, 13 reprezintă stații de epurare. Cu o valoare pe șantier de 17.17 miliarde RON, și o suprafață de 2.03 milioane mp, majoritatea lucrărilor sunt spitale municipale și județene, spitale de boli infecțioase, construirea de ambulatorii și corpuri noi, secții de specializare sau unități de primire.
Distribuția acestora pe județe arată astfel:
Cele mai semnificative lucrări/aprobări din domeniul medical:
- SRU Cluj, ce va avea o suprafață totală de 184.013 mp, din care 176.638 clădirea principală, structurată pe 8 niveluri (S+P+5E+E6-tehnic) și heliport, cu 850 de paturi. Valoarea totală a investiției este de aproape 3.35 miliarde de lei.
- SRU Iași. Acest spital va deservi înlocuirea Spitalului Județean de Urgente „Sf. Spiridon”, vechi de 260 de ani, și va îmbunătăți activitatea de predare și cercetare de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. Cu 20 de săli de operație, 850 de paturi și aproape 3000 de angajați, costul total al SRU Iași este de 3.3 miliarde RON.
- SRU Craiova. Clădirea va fi construită pe un plan 2S+P+5E, cu peste 800 de paturi. Amprenta la sol este de 34.110 mp, iar împreună cu resturile construcțiilor auxiliare, întreaga unitatea va avea o suprafață desfășurată de 212.318,63 mp. Pe lângă UPU și spațiile de asistență medicală, spitalul va avea aproape 5000 mp de spații de învățământ.
- Extinderea cu 50 milioane de euro a Spitalului Inimii din Târgu Mureș. Corpul are un regim de înălțime de 2S+P+5E, pe o suprafață desfășurată de 13.810 mp și va avea 220 de paturi.
- clădire noua, de 15 milioane euro, pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Galați
- nouă clădire la Institutul Clinic Fundeni cu fonduri de peste 500 milioane euro
- Guvernul a aprobat construcția spitalului din Sectorul 6, de pe Bd. Timișoara
- DIMEX 2000 construiește spitalul de la Bistrița, primul finalizat din fonduri PNRR
- COOP GALATI și TANCRAD au început lucrările de construcții la noul Spital din Tecuci
- Noul Spital Pitești, investiție de 114 milioane euro, are aprobarea Consiliului Local
- BOG’ART, Concelex și CDS au început construcția maternității Sf. Ioan din Capitală
- Au început lucrările la noul Spital Amethyst din Satu Mare cu investiție de 10 milioane euro
- Investiție de 70 milioane euro în construcția Centrului Național de Protonoterapie
- S-a aprobat investiția de 230 milioane euro pentru construcția Institutului de Oncologie Timișoara
Sursa articol: STADA Health Report 2024 și Victa