Centura Aleșd, a cincea centură deschisă traficului în acest an

august 29, 2024

Pe scurt:

  • Pe 31 august se deschide circulația pe traseul centurii Aleșd
  • Valoarea contractului este de 89.097.659,28 lei cu TVA
  • Lucrările sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt și Tramec

Pe larg:

După ce pe 24 august s-a deschis circulația pe centura Oșorhei, pe 31 august se va deschide circulația pe întregul traseul al Centurii Aleșd. Traficul dinspre Oradea, va deveni, așadar, tot mai fluent spre Cluj Napoca.

Este cea de-a cincea centură deschisă traficului în acest an. Acesta este ultimul segment la centurii Aleșd, având o lungime 1,6 km. Traseul este cuprins între sensul giratoriu amenajat pe DN1 la intrarea în Aleșd dinspre Cluj și intersecția cu DJ 764 Aleșd – Beiuș. Lucrările din această zonă au fost blocate timp de un an din cauza contestațiilor deciziilor de expropriere emise de CNAIR.

Cu o lungime de 5,85 km, centura Aleșd este compusă din două tronsoane. Primul are 3,6 km și ocolește Aleșd prin sud, ca o alternativă la DN1. Traseul începe de la sensul giratoriu amenajat pe DN1 la intrarea în Aleșd dinspre Cluj, intersectându-se cu DJ 764 Aleșd – Beiuș și revenind în DN1 printr-un sens giratoriu, la ieșirea din Aleșd spre Oradea. Secțiunea cuprinsă între intersecția cu DJ764 și sensul giratoriu de la ieșirea spre Oradea a fost deschisă circulației în 1 august.

Al doilea tronson are o lungime de 2,3 km și a fost dat în trafic în septembrie 2023. Face legătura între DN1 si DN1H, asigurând o conexiune mai bună pe direcția Zalău.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt și Tramec. Valoarea contractului este de 89.097.659,28 lei cu TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și Programul Transport 2021 – 2027.

Proiectul se realizează în baza unui protocol de colaborare încheiat între Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).