Cine sunt magnații mondiali ai criptomonedelor?

decembrie 20, 2024

Pe măsură ce criptomonedele au devenit populare, numărul celor care au câștigat miliarde din aceste active a crescut. Unii au făcut miliarde oferind produse și servicii pentru ecosistemul emergent, în timp ce alții au generat sume uriașe de bani, profitând de volatilitatea criptomonedelor.

Majoritatea miliardarilor Bitcoin au devenit bogați, creând produse și servicii pentru a dezvolta ecosistemul criptomonedelor. Această creștere generală a prețului a generat, de asemenea, milioane pentru persoanele care au cumpărat și păstrat bitcoinurile. Primii care au adoptat moneda virtuală au sperat la o oportunitate profitabilă, au început să acumuleze sau mineze în primele zile și au păstrat banii virtuali pe termen lung.

Cine este cel mai mare deținător de Bitcoin?

Se crede că Satoshi Nakamoto, dezvoltatorul anonim al Bitcoin, deține mai mult de 1 milion de bitcoini. Totuși, acest lucru nu poate fi dovedit din cauza naturii criptomonedelor.

Lansat în 2009, Bitcoin (tranzacționat azi pentru 107.000 dolari) a fost prima și rămâne cea mai de succes criptomonedă bazată pe blockchain din lume cu un preț totuși volatil ce a variat de la 10 dolari în 2010 la peste 107.000 de dolari, acum. 

Statuie Satoshi Nakamoto

Câți oameni dețin un Bitcoin?

Nu există o metodă clară de a determina câți oameni dețin 1 BTC, deoarece aceștia pot avea mai multe adrese. Totuși, BitInfocharts care urmărește adresele și soldurile asociate, declara că aproape patru milioane de adrese dețin între 0.1 și 1 BTC.

Cine este cel mai bogat miliardar din criptomonede?

Potrivit listei Forbes Real-Time Billionaires, Changpeng Zhao, fondatorul bursei de criptomonede Binance are o avere estimată la o valoare de 53 miliarde de dolari, fiind cea mai bogată persoană din criptomonede.

Zhao, care a imigrat în Canada la vârsta de 13 ani din China, a ajuns la Bitcoin printr-un joc de poker cu prietenii. Ulterior, a investit complet în criptomonede, vânzându-și chiar apartamentul pentru a investi în 2014. Binance, care a fost fondată în 2017, gestionează tranzacții, ce ajung la miliarde de dolari zilnic. Binance este mai mare și oferă mai multe monede și derivate clienților decât principalul său concurent, Coinbase.

Fondatorul Coinbase, Brian Armstrong a fondat cea mai mare bursă de criptomonede din America de Nord după volumul de tranzacționare., după ce a renunțat în 2012 la slujba sa de inginer software la Airbnb.

Armstrong deține un procent de 19% din Coinbase, estimat la o valoare de 14,7 miliarde de dolari în decembrie 2024. Datorită interfeței sale ușor de utilizat și credibilității, Coinbase este considerat poarta de intrare pentru investitorii retail în ecosistemul cripto. Schimbul a întâmpinat multe probleme, cum ar fi oprirea tranzacțiilor în timp ce încerca să își scaleze operațiunile pe fondul volatilității cripto. 

Michael Saylor, CEO al companiei de software MicroStrategy Inc. Este un entuziast plin de zel. Firma sa a început să achiziționeze criptomoneda în august 2020, cumpărând 250 milioane de dolari în bitcoin. De-a lungul timpului, Saylor a devenit un susținător fervent al Bitcoin și a apărut la conferințe de știri și criptomonede pentru a evangheliza beneficiile și cazurile de utilizare ale acestuia. La începutul lunii decembrie a aceastui an, compania sa deținea aproximativ 400 de mii de bitcoinuri, în valoare de aproximativ 40 miliarde de dolari. Forbes estimează valoarea netă a lui Saylor la 10,2 miliarde de dolari.

Giancarlo Devasini este un antreprenor și fost chirurg plastician care a dezvoltat un interes pentru criptomonede. El este directorul financiar al bursei de criptomonede Bitfinex și al Tether, un stablecoin popular.

Devasini și-a început cariera în tehnologie după ce a decis că medicina nu era calea pe care dorea să o urmeze. A început o afacere, a început să importe piese de calculatoare și a crescut compania. După pensionare, a devenit interesat de criptomonede. Devasini deține aproximativ 47% din Tether, fond evaluat la aproximativ 9,2 miliarde de dolari.

În timpul unui summit cripto din această vară, Trump i-a comparat pe investitorii în cripto ai zilelor noastre cu unii dintre cei mai mari inventatori și industriași de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea „Voi sunteți Edisonii și frații Wright și Carnegie și Henry Ford ai zilelor noastre,”. „Treaba mea va fi să vă eliberez… și să vă las să faceți ceea ce americanii fac cel mai bine… câștigați, câștigați, câștigați!”, a declarat Trump.

Acesta care a promis că va avea o abordare mai prietenoasă față de piața activelor digitale, după ce, sub administrația Biden, industria cripto s-a confruntat cu urmăriri penale și procese în instanță. Evident, industria criptomonedelor a cheltuit zeci de milioane de dolari pentru a-l susține pe Donald Trump în cursa prezidențială, iar acum investitorii se așteaptă ca întoarcerea să la Casa Albă să declanșeze o eră de aur pentru industria monedelor digitale.

Cei au nevoie de mai multe educație în acest domeniu se pot deja înscrie la cea de-a treia ediție a Crypto Expo Europe. Cel mai mare eveniment din sud-estul Europei, ce va avea loc între 3-5 martie în București la Radisson Blu vă pune accent pe soluțiile viitorului în tehnologiile blockchain și vă asigura participanților:

  • acces la lideri de decizie din companii globale;
  • detalii strategice și tactici de investiție;
  • informații despre oportunități de investiție.

Biletele sunt disponibile pe www.cryptoexpoeurope.com

Conferința care se va întinde pe parcursul a trei zile de prelegeri, dezbateri, workshop-uri și-a anunțat deja o parte din speakeri. Pe lângă reprezentanți ai companiilor de top din domeniu, precum Kucoin, Kraken, Binance, Bitget, Nasdaq și-au anunțat participarea și reprezentanți ai unor importante autorități din România, precum ANAF și ICI.

Iată cine sunt noii magnați cripto din lume care vor profita cel mai mult de pe urma victoriei lui Trump conform Financial Times.

Chris Larsen este cofondatorul Ripple și președintele executiv al companiei. Înainte de apariția criptomonedelor, Larsen a cofondat platforma online de împrumuturi ipotecare e-Loan, care a fost ulterior vândută către Yahoo. Referindu-se la criptomonede și blockchain, Larsen a declarat pentru Forbes: „Internetul valorii este mai mult decât o metodă nouă de a face finanțe. Cred că, în esență, reprezintă ultimul pas în procesul de globalizare.” În decembrie 2024, averea să era estimată la 4 miliarde de dolari.

Cunoscuți pentru disputa cu Mark Zuckerberg legată de fondarea Facebook, frații gemeni Winklevoss sunt susținători ai criptomonedelor de mult timp. Aceștia au cumpărat primul bitcoin în 2012, când prețul său era mai mic de 15 dolari. După ce și-au exprimat sprijinul pentru Trump în cursa prezidențială, Cameron a acuzat administrația Biden și oficialii federali care reglementează industria cripto de faptul că distrug „stilul nostru economic de viață și sistemul care a făcut din America cea mai mare țară din lume.”

Brad Garlinghouse, absolvent al Harvard Business School, a devenit un erou al industriei cripto după ce compania sa, Ripple Labs, a câștigat un proces în instanță, în urma căruia judecătorul a decis că firma nu a încălcat legea atunci când a vândut monede digitale publicului. Garlinghouse a acuzat autoritățile federale de un „război împotriva cripto”. Moneda digitală asociată companiei sale, XRP, a devenit a patra criptomonedă ca valoare în lume, după victoria lui Trump.

Marc Andreessen și Ben Horowitz au donat 5 milioane de dolari pentru susținerea campaniei electorale a lui Trump, după ce, timp de mulți ani, au susținut candidați democrați. Cei doi miliardari conduc Andreessen Horowitz, cel mai mare fond de investiții din SUA pentru companii cripto și tehnologice.

După ce Biden i-a predat ștafeta Kamalei Harris în cursa pentru Casa Albă, Horowitz a susținut-o pe candidata democrată, în timp ce Andreessen a rămas alături de Trump. Ambii au promis că vor rămâne implicați în politică. „Trebuie să jucăm un rol permanent. Trebuie să rămânem prezenți, să luptăm și să susținem lucrurile în care credem.

În România, anchetatorii au confiscat criptomonede în valoare de 7 milioane de euro brașoveanului Bogdan Peșchir, cel care ar fi scos din buzunar cel puțin un milion de euro pentru a plăti promovarea pe TikTok a candidatului Călin Georgescu.