Bog’Art este o companie de construcții și dezvoltare imobiliară cu sediul în București, iar în 2015 a devenit cel mai mare Antreprenor General de lucrări civile din țară. În cei peste 30 de ani de activitate, compania a livrat cu succes peste 3 milioane de mp de construcție, în valoare contractată de peste 1,6 miliarde euro. În prezent, Bog’Art reprezintă cea mai mare societate de construcții civile din România, cu peste 600 de proiecte la activ.
Într-o discuție cu doamna Claudia Antohe, director instalații Bog’Art, aceasta ne mărturisește că elementul distinctiv al companiei este „echipa noastră unită și performată, formată din oameni profesioniști cu competențe specializate care ne sunt alături de zeci de ani. Ei își unesc sinergiile, pasiunile și vasta experiență pentru a fi mereu aproape de client și cu un pas înaintea pieței în a găsi soluții inovatoare și eficiente. Devotamentul și loialitatea colegilor noștri reflectă valorile de bază ale companiei, fiind motorul care ne propulsează înainte și ne asigură că suntem mereu pregătiți să depășim așteptările și să inovăm în domeniul nostru.”
“Bog’Art nu este doar un constructor, ci un partener de încredere”
Bog’Art se mândrește cu finalizarea la timp și în mod profesionist a proiectelor, cu ajutorul unei game complete de servicii în domeniul construcțiilor și dezvoltării imobiliare. Însă înainte de a începe un proiect și în funcție de natura lucrărilor, compania încearcă să „găsească soluții cât mai simple la probleme complexe, abordând fiecare provocare cu o gândire proactivă ce ia în considerare toate posibilitățile, riscurile și mitigarea lor. Ne bazăm pe colaborarea dinamică, unde fiecare membru al echipei își aduce aportul prin expertiza sa, și ne împărtășim constant experiențele acumulate din toate proiectele complexe livrate de Bog’Art de-a lungul anilor.
În același timp, ne străduim să adoptăm și să integrăm în permanență tehnologii de lucru și practici sustenabile în fiecare proiect pe care îl abordăm. Suntem foarte conectați în piață cu furnizorii locali, dar căutăm mereu noi parteneri, alături de care implementăm în multe cazuri soluții inovatoare și eficiente. Mereu trecem prin filtrul de aplicabilitate, în fiecare proiect, aspecte precum cerințe, specificații tehnice, termene, cost, durabilitate, consum, compatibilitatea sistemelor, ușurința instalării și mentenanța. Prin această abordare putem să oferim clienților noștri soluții integrate cât mai bine în proiect. În esență, combinăm experiențele trecutului cu inovațiile viitorului, vizând un echilibru între metodele dovedite în timp și particularitățile noi ale fiecărui proiect pe care îl realizăm.”
Printre proiectele recente Bog’Art putem enumera contractul de consolidare si reabilitare la planșeul Unirii, Aeroportul Internațional Sibiu, construcția Maternității „Sf. Ioan” din București, sau Podul Grant. Pe de altă parte, printre cele mai reprezentative clădiri construite de către Bog’Art se află City Gate, Charles de Gaulle, Tower Center, The Bridge, Timpuri Noi Square, Expo Business Park, Jiului (J8), multe din clădirile moderne de birouri din Aviației / Barbu Văcărescu / Pipera, IKEA Pallady, Băneasa Shopping City, ambasada SUA, Pasajul Berceni, Aeroportul Internațional Brașov, renovarea clădirilor monument Hilton Athenee Palace și Aeroportul Băneasa.
Atunci când vine vorba despre principale avantaje pe care clienții le obțin prin alegerea Bog’Art pentru proiectele lor de construcții, Claudia Antohe ne spune că „în primul rând, le suntem mereu alături clienților noștri în mod transparent pe tot parcursul proiectului, asigurându-ne că sunt informați și implicați în fiecare etapă a procesului. Propunem soluții care nu doar să răspundă nevoilor lor, ci și să le aducă beneficii reale, având întotdeauna în vedere interesele lor pe termen lung.
Istoricul nostru impresionant în sectorul construcțiilor, consolidat de un loc de top timp de peste 30 de ani, ne conferă o reputație de încredere și excelență. Bog’Art a realizat numeroase lucrări de referință, care au devenit repere ale construcțiilor moderne în România, demonstrând prin testul timpului calitatea și durabilitatea soluțiilor folosite. Practic, Bog’Art nu este doar un constructor, ci un partener de încredere care își asumă responsabilitatea de a cunoaște și de a gestiona fiecare aspect al proiectului, parcurgând toate etapele, de la stadiul de proiectare până la predare, garanție și mentenanță.”
Despre provocările pieței de construcții
Anul 2024 a venit după o perioadă plină de provocări, de la pandemie, războiul din Ucraina, respectiv, creșterile considerabile de prețuri ale materialelor de construcții. Cu toate astea, Bog’Art nu a întâmpinat probleme majore, deși provocări noi au existat mereu. „În prezent, întreaga piață de construcții, în special companiile care au în execuție proiecte publice de interes național, este presată de respectarea termenelor strânse de execuție impuse de programele de finanțare europene, disponibilitatea limitată a forței de muncă calificate, procedurile lungi și complicate de obținere a avizelor și autorizațiilor de construire, precum și de competiția intensă pentru construcțiile publice. Toate aceste provocări pun presiune asupra resurselor noastre și necesită o gestionare eficientă a acestora pentru a asigura calitatea și conformitatea proiectelor.
În plus, provocările țin uneori și de convingerea beneficiarul că, pe lângă criteriul de departajare a celui mai mic preț, soluțiile inovatoare, livrarea la timp și calitatea excepțională a lucrărilor executate de oameni cu experiență sunt factori importanți în selecția unui antreprenor general,” declară Claudia Antohe.
Referitor la provocările întâmpinate în prezent pe piața de materiale de construcții, Claudia Antohe adaugă că „provocările legate de materiale includ fluctuațiile de prețuri și disponibilitate, în contextul unei instabilități globale a lanțurilor de aprovizionare și al creșterii generale a presiunii asupra costurilor. Gestionarea acestora necesită o planificare atentă pentru a obține costuri competitive și pentru a asigura livrarea la timp a proiectelor.
De asemenea, reglementările în continuă schimbare din domeniul construcțiilor și cerințele tot mai stricte privind mediul impun adaptări și investiții continue pentru conformitate. Acestea includ eficiența energetică nZBEB, regulile DNSH conform Regulamentului (UE) 2020/852, utilizarea produselor certificate prin EPD și certificarea clădirilor verzi prin LEED sau BREEAM. Adoptarea acestor standarde este esențială pentru a răspunde cerințelor pieței și pentru a oferi soluții conforme cu normele sporite de eficiență energetică.”
Tendințele momentului: sustenabilitate și digitalizare
Abordarea Bog’Art în ceea ce privește dezvoltarea durabilă se bazează pe implementarea celor mai bune practici și procese ce permit accesibilitatea pe termen lung, cu un impact minim asupra mediului. Conform companiei, există patru principii directoare pe care vizează să le atingă pe întreg parcursul duratei de viață a unei clădiri: eficiență, utilitate, durabilitate și confort. Mai mult, în conformitate cu standardele Romanian Green Building Council, lucrările sustenabile realizate de către Bog’Art includ proiectarea și implementarea responsabilă a practicilor de mediu și eficiența în privința resurselor.
Legat de acest subiect, Claudia Antohe ne mărturisește că Bog’Art investește „constant și semnificativ în tehnologii noi și în sustenabilitatea proiectelor noastre.
Prin prisma specialității, observăm schimbări rapide în materialele de construcții folosite pe componenta de instalații. Utilizarea soluțiilor ‘smart’ ale sistemelor BMS ale clădirilor se îmbunătățesc în fiecare an, permițând programări personalizate și cât mai ample pentru adaptabilitate optimă a spațiilor la încărcarea energetică a spațiilor. Se obține astfel control integrat al corpurilor de iluminat, soluții de umbrire, sisteme de încălzire și răcire, sau chiar schimbul surselor de energie alternativă precum geotermal, solar sau fotovoltaic. Sistemele performate ale unei construcții noi permit din ce în ce mai mult urmărirea în timp real al consumului energetic.”
În încheiere, Claudia Antohe ne spune că „digitalizarea joacă un rol important pentru Bog’Art prin adoptarea și integrarea unei platforme digitale care permite colaborarea, planificarea, monitorizarea și raportarea avansată, facilitând analiza tuturor activităților în timp real pentru a lua decizii rapide și informate, și în același timp identificând oportunități de optimizare pe întreaga durată a unui proiect sau proces intern.
Astfel, din punct de vedere calitativ, cât și funcțional implementarea platformei digitale în Bog’Art aduce beneficii de transparența și eficiența sporită.
Mai mult, implementăm mereu materiale și tehnologii de execuție eficientă în proiectele noastre ce aduc o amprentă de carbon redus și de asemenea promovăm eficiența energetică prin respectarea standardelor ridicate de calitate și siguranță. Suntem dedicați îmbunătățirii permanente a serviciilor oferite de Bog’Art pentru a continua să livrăm proiecte semnificative și complexe la cele mai înalte standarde.”
Toate pozele aparțin: (c) Bog’Art