Claudiu Mihălceanu, primar Giarmata: “Estimez că vom avea cel mai mare buget din Timiș”

octombrie 2, 2024

Claudiu Mihălceanu este primarul comunei Giarmata din județul Timiș. Aflat la al doilea mandat, prin proiectele deja demarate în anii trecuți și care vor continua în actuala campanie, acesta speră să contribuie la creșterea calității vieții cetățenilor pe termen lung.

Deschis invitației noastre de a afla mai multe din proiectele demarate anul acesta, am discutat cu domnul primar și despre cele mai mari provocări, regrete, investiții în digitalizare și nu numai.

Monitorizăm de la începutul anului, 8 proiecte publice, inclusiv dezvoltarea infrastructurii de transport verde, un centru de colectare selectivă deșeuri sau modernizarea străzilor și zonelor din Giarmata și Cernetez. Care este evoluția acestor proiecte și ce altele mai aveți în vizor pentru anii viitori?

Suntem în plină desfășurare cu marea majoritate a proiectelor. Însă, trebuie să recunosc că deciziile Guvernului ne blochează pentru a doua oară. De exemplu, proiectele din fonduri europene sunt sistate sau întârziate cu tot ce înseamnă proceduri sau mod de decontare a situațiilor de lucrări, ceea ce ne încurcă, în mod evident. Depășim termene, avem furnizori sau executanți care așteaptă plăți, este afectat astfel bunul mers al lucrurilor.

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat anul acesta în materie de proiecte?

Respectarea termenelor contractuale, legislația greoaie, calitatea proiectanților, urmărirea proiectelor cu maximă responsabilitate, din rândul funcționarilor publici.

Considerați că aveți o responsabilitate socială de a promova o abordare cu emisii scăzute de carbon? Cum tratați o astfel de inițiativă?

Am făcut deja ce s-a putut în această direcție – unele proiecte sunt în execuție, altele sunt finalizate. De exemplu, stație de încărcare pentru mașinile electrice, parc fotovoltaic, centru de colectare selectivă prin aport voluntar și nu în ultimul rând, perdea forestieră în jurul cartierului rezidențial.

Investiți în digitalizarea serviciilor? Puteți să ne dați câteva exemple de tehnologii digitale implementate și cum acestea îmbunătățesc experiența angajaților sau a rezidenților?

Suntem încă departe de ceea ce ne dorim în ceea ce privește digitalizarea, cu adevărat, a serviciilor din România. În ultimii ani, am investit și am îmbunătățit fluxul documentelor astfel încât populația să aibă acces cât mai repede și mai facil la informații, dar încă nu avem sisteme prin care să putem lucra direct cu cetățeanul.

În opinia dumneavoastră, ce investiții în sectorul construcțiilor sunt de maximă urgență, atât în Giarmata, cât la nivel național?

Un Centru Medical și Centru Civic în Giarmata. La nivel național, aș zice că suntem deficitari ca sistem medical, în general, iar în mod particular, într-o lume tot mai dependentă de substanțe nocive, statul român nu oferă sprijin deloc.

Suntem convinși că aveți o serie de imagini, întâmplări care v-au rămas în suflet și minte de când sunteți primar. Care este cea mai frumoasă, cea mai prezentă?

Aș putea spune că cea mai frumoasă imagine, este cea a copiilor, care astăzi au școli și grădinițe frumoase, locuri de joacă noi, programe de sport, parcuri unde să petreacă timp de calitate cu părinții sau bunicii, evenimente doar pentru ei, teatru, spectacole, activități diverse, târgul lor. Deci, mai pe scurt, fericirea copiilor.

Regrete sunt? Ce v-ați propus și încă nu ați reușit să rezolvați?

Da, am un regret. Întârzierea proiectului de introducere a canalizării în toată comuna Giarmata.

Ce previziuni aveți pentru următorii ani? Cum vedeți evoluția comunei Giarmata, ținând cont de potențialul ei de creștere, de proiectele realizate în ultimii ani, și de implicarea investitorilor?

Estimez că vom avea cel mai mare buget din județul Timiș, odată cu implementarea proiectului Zonei Industriale. Am spus-o încă de pe vremea când nu eram primar al acestei comune și iată că acest deziderat se îndeplinește acum: Giarmata este avantajată de poziția geografică, între aeroport și autostradă, lucru de care administrațiile anterioare nu au profitat. Astăzi, investitorii mari se uită către noi și sunt convins că această strategie va fi de succes.   

Școala Gimnazială din Giarmata a prins o cu totul altă față, în cadrul festivalului Sunscape, folosind vopsele care curăță aerul de poluanți și încălzesc clădirile. Cum vedeți acest proiect și cât de deschisă este Primăria Giarmata la astfel de inițiative?

Salut astfel de inițiative, sunt deschis, mereu am fost și voi sprijini cu tot ce pot astfel de proiecte și pe viitor.

Școala Gimnazială din Giarmata

Cum arată România din sufletul dumneavoastră și cum se prezintă cea din fața ochilor? Ce măsuri ar trebui luate pentru ca imaginile celor două să se apropie?

Cred că România are un potențial turistic extraordinar, dar oamenii politici n-au avut viziune pe termen lung în acest sector. Cred că ar trebui ca România să fie promovată în mod coerent și asumat, de toți factorii de decizie, printr-un proiect unic, un proiect de țară.

Cine ar trebui să stimuleze cultura construcțiilor de calitate?

Educația se face cu forța. Forța legii și a standardelor impuse de ea.

În încheiere, fără constrângeri de buget și resurse, care ar fi proiectul dorit pentru comuna Giarmata?

Mă limitați la un singur proiect, prin întrebare. Vreau multe pentru comuna mea. Vreau Centru Civic frumos, vreau spații verzi îngrijite, vreau utilități și asfalt. Vreau parcuri și terenuri de sport. Vreau servicii medicale și de asistență pentru bătrânii noștri. Dacă ar fi să fiu 100% subiectiv, aș face mai multe pentru copiii care vor să facă sport pentru că și eu, la rândul meu, sportiv fiind 20 de ani, știu cât e de important pentru dezvoltarea armonioasă dar disciplinată a copiilor.

Puteți urmări activitatea Primăriei Comunei Giarmata pe:
Facebook