Construcțiile noi din HoReCa sunt în plin avânt: Investiții de peste 20 miliarde RON

august 26, 2024

Industria construcțiilor în domeniul HoReCa este încă în plin avânt, cu 2052 de proiecte food & drinks (restaurante, cantine, cafenele) și de cazare (hoteluri, pensiuni, hosteluri, vile turistice) de la începutul anului.

Unul din principalii factori care influențează piața HoReCa este ridicarea de construcții noi, cu 1691 de astfel de proiecte și o investiție estimată la 20,18 miliarde RON. Doar apoi, la o distanță considerabilă se află proiectele de extindere și modernizare, totalizând 197 de proiecte și o investiție de 2,77 miliarde RON.

Din ianuarie 2024, sunt:

713 proiecte food & drinks, cu o investiție estimată la 14,04 miliarde RON și o suprafață pe șantier de 4,02 milioane mp

1575 proiecte de cazare, cu o investiție de aproximativ 13,48 miliarde RON și o suprafață pe șantier de 4,32 milioane mp

În topul județelor cu cele mai multe proiecte se află Constanța, Cluj, Bihor și Brașov, subliniind stadiul avansat de dezvoltare în care se află aceste regiuni.

  • Județul Constanta – 276 proiecte – investiție estimată la 2,95 miliarde RON
  • Județul Cluj – 156 proiecte – investiție estimată la 1,24 miliarde RON
  • Județul Bihor – 136 proiecte – investiție estimată la 581,7 milioane RON
  • Județul Brașov – 135 proiecte – investiție estimată la 1,23 miliarde RON

Distribuția investiției pe șantier pe județe arată astfel:

Tot cu ajutorul Victa.ro, observăm că:

  • 1258 de proiecte sunt în etapa de autorizare
  • 23 de proiecte sunt în stadiul de proiectare
  • 306 proiecte sunt în stadiul de construire
  • 177 de proiecte se află în stadiul de dinainte de execuție
  • 115 proiecte sunt în stadiul de amenajare
  • 13 proiecte se află în stadiul de intenție
  • 148 proiecte sunt finalizate

Jucătorii cheie HoReCa și peisajul competitiv pe piață

Potrivit Cushman & Wakefield, între 2024 și 2026, Bucureștiul va înregistra cea mai mare creștere a ofertei de noi spatii hoteliere dintre capitalele din CEE-6 (București, Varșovia, Praga, Bratislava, Budapesta și Sofia), cu un avans de aproximativ 5,8%. Asta înseamnă că se vor livra peste 2,400 de camere, iar din brandurile care vor intra pe piața din București se numără Corinthia, Swissotel, Mondrian, Adagio, Handwritten Collection și The Crest Collection. În plus, jucătorii existenți, precum Radisson Blu București, vor reintroduce pe piață în următorii ani camere renovate.

La nivel național, raportul Romania Hotel Market al Crosspoint Real Estate, arată că 27 de hoteluri cu 3800 de camere vor fi deschise până în 2026.

Piața HoReCa este puternic condusă de cererea în creștere a diverselor opțiuni de cazare, dar și a cererii de restaurante cu servicii rapide. Există multe amenajări diferite de restaurante și concepte de mâncare. În această categorie se încadrează restaurantele fast-food, restaurantele în stil de familie, restaurantele etnice, localurile cu mese rafinate, cafenelele, bistrourile și multe altele. Fiecare tip de restaurant oferă ambianță, meniuri și experiențe culinare diferite.

Mulți comercianți naționali, internaționali și locali marchează piața HoReCa, iar obstacolele cheie în calea expansiunii pieței includ rivalitatea acerbă, progresele tehnologice rapide, schimbările frecvente ale regulilor guvernamentale și restricțiile de mediu.

Topul celor mai mari restaurante din țară este dominat de fast-food, podiumul fiind ocupat de Premier Restaurants România (firma care deține în România franciza McDonald’s), US Food Network (ce deține KFC), și Set Corporation (operatorul unităților de tip fast-food Mesopotamia).