Costul forței de muncă devine principala preocupare pentru dezvoltatorii imobiliari

martie 26, 2025

Costul forței de muncă în construcții și disponibilitatea muncitorilor au devenit principalele preocupări pentru dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală, potrivit unui nou sondaj realizat de Deloitte. Această schimbare depășește finanțarea proiectelor, care a fost problema dominantă în ultimii ani. 

Aproape 60% dintre participanți anticipează o creștere a valorii tranzacțiilor imobiliare în viitorul apropiat. Cu toate acestea, nivelurile de optimism variază în regiune, Republica Cehă raportând 64%, iar România arătând un procent mai conservator de 24%.

Studiul sugerează că sectorul imobiliar din Europa Centrală demonstrează rezistență în mijlocul incertitudinilor globale, tensiunilor geopolitice și fluctuațiilor economice. În general, peste 50% dintre participanți se așteaptă ca activitatea pieței să se îmbunătățească în acest an, o creștere față de 40% cu un an în urmă.

România prezintă o imagine ușor diferită, 41% dintre participanți prevăzând o deteriorare a activității pieței. Acest lucru contrastează cu tendința regională și cu perspectivele mai pozitive din țări precum Republica Cehă și Polonia.

Irina Dimitriu, Partener la Reff & Associates, Legal and Real Estate Industry Leader la Deloitte România, a declarat: „Rezultatele studiului indică evoluția pieței și, în ciuda provocărilor actuale, jucătorii se adaptează la noile realități și prioritizează domeniile cu un potențial important de creștere în următorii ani – tranziția verde, tehnologie și sănătate.

Vedem că jucătorii din țara noastră se așteaptă la o creștere (58%), peste media regiunii (54%) și România prezintă provocări în ceea ce privește schimbările anticipate în legislația imobiliară – Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor vine cu multe modificări și o legislație secundară complexă care necesită timp de pregătire, implementare și efort din partea jucătorilor de pe piață.”

Privind în perspectivă, infrastructura de energie verde este văzută ca cel mai dinamic sector în următorii cinci ani, lider atât în ​​regiune, cât și în România.

La studiu participă trei grupuri de părți interesate – dezvoltatori, investitori și consilieri de piață. În ediția din 2025, cei mai mulți respondenți au venit din Cehia (32%), România (19%), Polonia (13%), Ungaria (4%), în timp ce 32% au activat pe piețele Europei Centrale.