Cum arată piața structurilor prefabricate din beton în România?

septembrie 23, 2024

Structurile prefabricate din beton pot fi folosite la realizarea clădirilor cu diverse destinații, de la depozite logistice, spații comerciale, hale de producție, construcții rezidențiale, spații sportive, showroom-uri, și nu numai.

Acestea asigură un termen redus de montaj, rezistență la foc, flexibilitate în realizarea designului, siguranță structurală și durabilitate. Structurile prefabricate din beton pot fi compuse din fundații pahar, stâlpi de beton, grinzi de fundare, grinzi marginale sau de fronton, socluri, grinzi de planșeu intermediar, elemente TT, grinzi principale și secundare, sau chiar pereți.  

Componentele prefabricate sunt produse în fabrici într-un mediu controlat, permițând ajustări ușoare și monitorizate în timp real. Spre deosebire de construcțiile turnate direct pe șantier, construcția prefabricată utilizează mai puține resurse, precum ciment, oțel, apă, energie, sau forță de muncă. Totodată, generează mai puține deșeuri pe șantier.

Cu toate acestea, costurile transportului sunt extrem de volatile. Piața structurilor prefabricate din beton se bazează în mare măsură pe facilitățile de transport, fie pentru transportul materiilor prime de la furnizor, fie pentru livrarea modulelor din fabrică până la locul instalării. Dacă prețurile sunt ridicate, se așteaptă ca utilizatorii finali să apeleze la tehnici de construcție convențională. Acest lucru înseamnă că volatilitatea tarifelor de transport duce la un mediul de afaceri imprevizibil în industria prefabricatelor din beton.

Piața prefabricatelor de beton în România

În România, piața prefabricatelor din beton a cunoscut în 2023 un Indice Herfindahl – Hirschmann (indice de concentrare a pieței, utilizat ca indicator posibil al puterii de piață sau al concurentei dintre întreprinderi) de 1868. Față de 2017, acesta a scăzut de la 4764 IHH.

În general, când IHH-ul este inferior cifrei 1500, concentrarea pieței este considerată slabă; când indicele este cuprins între 1500 și 2500, concentrarea pieței este considerată medie, iar când IHH-ul este superior cifrei 2500, aceasta este considerată înaltă.

Pentru exportatorii de structuri prefabricate din beton din țară, se pare că Marea Britanie este cea mai atractivă piață, urmată de Franța, Germania, Țările de Jos și Italia. Este estimat ca în 2028, Marea Britanie să ofere un potențial ridicat de cerere de import.

Câte bucăți de structuri prefabricate din beton se folosesc în România de la începutul anului?

Victa.ro monitorizează 81 de proiecte de la începutul anului, ce folosesc 6,524 de bucăți de structuri prefabricate din beton. Valoarea proiectelor pe șantier se ridică la 3,19 miliarde RON și au o suprafață de 294,363 mp.

În topul județelor cu cele mai multe bucăți de structuri prefabricate din beton se numără:

  • Județul Bihor: 3292 bucăți
  • Județul Ilfov: 1019 bucăți
  • Județul Suceava: 468 bucăți

Distribuția cantității de structuri prefabricate din beton pe județ

Cele mai multe proiecte sunt din domeniul infrastructurii (39 cu 5293 bucăți), urmat de retail (30 de proiecte cu 804 bucăți) și industrial (8 proiecte cu 369 bucăți).

Statul român investește 2,32 miliarde RON în 43 de proiecte cu 5,602 bucăți de structuri prefabricate din beton, pe când privatul investește în 35 de proiecte cu 908 bucăți.

Proiectele cu cele mai mari cantități de structuri prefabricate din beton sunt:

  • Autostrada Brașov – Tg. Mureș – Cluj – Oradea – Subsecțiunea 3C1: 1482 bucăți (P318057)

Stadiu la data de 09.09.2024: Constructorul român Erbașu a predat Proiectul Tehnic pentru lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș (26 km), celebrul lot „Bechtel” de pe Autostrada Transilvania.

  • Varianta ocolitoare Stei, etapa I – Centura Beiuș în lungime de 9,33 kilometri: 1366 bucăți (P038180)

Stadiu la data de 22.08.2024: Cei peste 9 kilometri ai șoselei de centură a municipiului Beiuș, cea mai complexă și spectaculoasă dintre cele 7 construite de administrația județeană, cu trei viaducte și patru pasaje, va fi deschisă cel mai târziu la finele lunii septembrie.

  • Reabilitare strada Primăverii: 883 bucăți (P401245)

Stadiu: până la data de 23 august, au putut fi înscrise oferte pentru atribuirea contractului de execuție lucrări.

71,7% din totalul cantității de prefabricate din beton este folosit pentru construcții noi, iar 22,9% reprezintă proiecte de renovare și reparații.

Unii dintre cei mai mari producători de prefabricate din beton în România după cifra de afaceri

  • Bauelemente

Producătorul de ciment Romcim, deținut de grupul irlandez CRH, a cumpărat compania Bauelemente, producătoare de prefabricate structurale, de la omul de afaceri Michael Dietrich. Cu o cifră de afaceri de 392,22 milioane lei și un profit de 57,2 milioane lei în 2023, compania este liderul pieței de prefabricate din România.

  • Somaco Grup Prefabricate

Unul dintre cei mai mari și mai sustenabili producători de prefabricate din beton din țară (utilizate în domeniul infrastructurii rutiere, electrice și de apă-canal, precum și al construcției centrelor comerciale, logistice sau de producție). Cu 5 fabrici de prefabricate, compania a avut o cifră de afaceri de 311,68 milioane lei în 2023 și un profit de peste 27 milioane lei.

  • ACI Cluj SA

Cu o cifră de afaceri de 306,48 milioane lei și profit de 28,71 milioane lei în 2023, ACI Cluj asigură o capacitate de producție de peste 1500 mc de prefabricate pe luna. Platformele exterioare de depozitare adiacente zonelor de producție au o suprafață de cca 12000 mp. 

Notă: Deși CON-A și SSAB-AG produc produse prefabricate din beton, acestea reprezintă doar o subdiviziune, iar din acest motiv nu au fost incluse ca exemplu.