Există un interes din ce în ce mai mare al actorilor majori pentru construcțiile verzi și sustenabile. În ultimii ani, sectorul construcțiilor din România a atins cele mai înalte niveluri de certificare, atât în sistemele de evaluare a clădirilor verzi BREEAM, cât și LEED.
Construcțiile sustenabile nu mai sunt opționale, ci devin treptat o cerință esențială pentru sectorul rezidențial modern din România. Cererea de construcții verzi, care se concentrează pe reducerea amprentei de carbon a clădirilor și minimizarea impactului acestora asupra resurselor naturale, a cunoscut o tendință ascendentă.
Potrivit specialiștilor RoGBC , în România există în jur de 300 de clădiri verzi certificate, dintre care 32% sunt proprietăți rezidențiale. Din acest total, 93% sunt certificate Green Homes.
Tendință de creștere datorată proiectelor finanțate prin diverse programe
Sectorul construcțiilor a menținut o tendință de creștere pe tot parcursul anului 2023, fiind încurajat semnificativ de proiecte finanțate prin inițiative precum Planul Național de Recuperare și Reziliență (PNRR) și Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), alături de alte programe. Conform previziunilor, acest trend se va menține și în perioada următoare.
În ceea ce privește anul 2024, jucătorii de pe piață observă o tendință ascendentă și susținută în ceea ce privește investițiile și dezvoltarea unor proiecte importante în mediul construit. Prin urmare, este de așteptat ca dezvoltarea pieței construcțiilor din România să continue.
Conform Green Deal, Uniunea Europeană urmărește o economie cu zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050. Eficiența energetică a clădirilor reprezintă, astfel, un aspect important, având în vedere că sectorul clădirilor este responsabil pentru aproximativ 40% din consumul de energie al UE.
Este posibil ca anul 2050 să fie un orizont de timp realist pentru ca toate clădirile din România să devină eficiente energetic, dar acest lucru va necesita eforturi susținute. Va fi nevoie de o tranziție accelerată către clădiri cu consum de energie aproape zero (NZEB) și o îmbunătățire semnificativă a ratei de renovare a clădirilor existente. În plus, inițiativele de educație și conștientizare a publicului, precum și stimulente financiare, vor fi necesare pentru a încuraja proprietarii de case să își îmbunătățească eficiența energetică.
Clădiri de birouri cu accent tot mai mare pe design sustenabil
Cu un accent tot mai mare pe design sustenabil, România este hotărâtă să construiască astfel de clădiri. Cererea de structuri durabile și eficiente din punct de vedere energetic este în creștere, iar dezvoltatorii fac eforturi pentru a satisface această nevoie. S-a observat că viitorul clădirilor verzi din România pare promițător, cu mai multe proiecte pregătite să își pună amprenta în peisajul durabil al țării.
De exemplu, Globalworth Tower Center International, una dintre clădirile de birouri simbol din București, unde lucrează peste 2.000 de angajați, a obținut certificarea LEED oferită de US Green Building Council.
Certificarea obținută de Globalworth Tower Center International atestă faptul că proiectul oferă spații eficiente, confortabile și durabile, care economisesc energie, apă și resurse, generează mai puține deșeuri și susține bunăstarea ocupanți. Acest lucru reduce costurile operaționale, crește productivitatea și contribuie la reținerea angajaților.
În prezent, în România există 15 clădiri de birouri cu certificare BREEAM Outstanding New Construction, Silk District fiind singurul proiect certificat BREEAM Outstanding din Iași.
Prime Kapital, unul dintre cei mai importanți investitori, dezvoltatori și operatori imobiliari din România, a obținut certificarea internațională BREEAM Outstanding New Construction, cel mai înalt rating de performanță de mediu și sustenabilitate din industrie, pentru prima fază a componentei de birouri din Silk District, un proiect impresionant de regenerare urbană care transformă o veche platformă industrială într-un cartier modern din Iași.
VGP, furnizorul european de spații logistice și imobiliare, marchează o nouă etapă în dezvoltarea VGP Park Timișoara prin extinderea parcului logistic. Noua clădire este dotată cu facilități de ultimă generație, inclusiv un sistem de pompă de căldură inovator, și este certificată BREEAM Excellent.
Companii care operează în domeniul clădirilor durabile și inițiativele RoGBC
Câteva dintre companiile din România care operează în domeniul clădirilor durabile sunt:
- VILAECO GREEN BUILDING, specializată în proiectarea de clădiri verzi și durabile, cu accent pe eficiența energetică.
- GREEN BUSINESS SRL, specializată în implementarea proiectelor de mobilitate urbană, infrastructură medicală și educațională. Cu peste 15 ani de experiență ca integrator de proiecte, Green Business este cel mai mare dezvoltator de proiecte de transport cu autobuze electrice din România.
De menționat sunt și inițiativele RoGBC – Consiliul Român pentru Construcții Verzi, ce includ programul de certificare Green Homes și încurajarea soluțiilor de finanțare ecologică oferite de băncile partenere (Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Garanti Bank, BCR, Libra Bank, Vista Bank, Banca Transilvania, Procredit Bank, BRD și ING).
RoGBC, care include aproximativ 100 de companii, a coordonat cu succes inițiativa „SMARTER finance for families” și este în prezent coordonatorul proiectului european „LIFE SMARTER finance for EU”, care va fi finalizat în iunie 2025.