Delgaz Grid, compania de distribuție a grupului E.ON România, a realizat anul trecut investiții de peste 846 de milioane de lei (circa 171 de milioane de euro) în rețelele de distribuție a gazelor naturale și a energiei electrice, iar pentru anul în curs și-a planificat o sumă record de 250 de milioane de euro, cu peste 46 la sută mai mult decât în 2024.
Sprijinite din surse proprii și atrase de fonduri europene, investițiile realizate în 2024 au fost cu peste 90 la sută mai mari decât media anuală a perioadei 2010-2019 (90 milioane euro/an).
Investiții de peste 356 de milioane de lei (72 de milioane de euro) au fost înregistrate în distribuția de gaze naturale, fiind modernizate 365 km de conducte de gaz și racorduri. Rețeaua de distribuție a fost extinsă cu 459 km, conectând aproape 35.000 de noi consumatori. Totodată, în parteneriat cu autoritățile locale, au fost înființate stații de distribuție a gazelor naturale în 10 localități din județele Iași, Bacău, Arad și Sibiu, pe o lungime de 68 de kilometri, în urma unor investiții totale de aproximativ 16,5 milioane lei.
Au fost modernizate 12 stații de reglare și contorizare gaze naturale în județele Bacău, Cluj, Mureș, Neamț, Sălaj, Satu Mare și Timiș, ceea ce a dus la îmbunătățirea calității serviciului de distribuție pentru consumatori din zonele deservite.
Tot anul trecut au fost prezentate concluziile proiectului pilot „20HyGrid”, prin care s-a testat fezabilitatea tehnică a alimentării locuințelor cu un amestec de gaze naturale (80 la sută) și hidrogen (20 la sută) prin infrastructura actuală de gaze naturale, atât în condiții de laborator, cât și în teren, în vederea identificării unei soluții de decarbonizare parțială a sectorului termic.
Pe partea de energie electrică au fost realizate investiții de peste 490 de milioane de lei (99 de milioane de euro), lungimea rețelei modernizate fiind de peste 2.000 km. În același timp, rețeaua a fost extinsă cu 453 km, cu peste 22.000 de consumatori noi conectați.
Peste 90 la sută din pașii către digitalizarea rețelei de distribuție au fost finalizați și implementarea integrală a platformei ADMS (Advanced Distribution Management System) este foarte aproape de finalizare. ADMS integrează într-o singură platformă digitală funcționalitățile necesare proceselor de control operațional, programare și planificare operațională a rețelelor de distribuție electrică de înaltă, medie și joasă tensiune, până la nivelul consumatorului.
Contorizare inteligentă: Platforma digitală MDM/MDC (Measurement Data Management/Data Collection Management), cu o capacitate de integrare a 1.600.000 de contoare, a devenit operațională. La sfârșitul anului 2024, peste o jumătate de milion (516.000) de contoare inteligente erau deja instalate și integrate în platformă.
124 de posturi de transformare din cele 133 operate de Delgaz Grid sunt integrate în SCADA (Supervisory Data Acquisition and Control), precum și peste 600 de posturi de transformare automatizate din mediul urban. De asemenea, am ajuns la peste 1.900 de echipamente telecomandate integrate în SCADA (secționare și reînchidere) instalate în rețele aeriene de medie tensiune.
Ca urmare a investițiilor realizate an de an, principalii indicatori de performanță ai serviciului de distribuție, SAIDI și SAIFI, s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii 10 ani. Astfel, SAIDI (indicatorul duratei întreruperilor) a scăzut de aproape șase ori, ajungând la 69,81 minute în 2024 de la 410,24 minute în 2014, iar SAIFI (indicatorul numărului de întreruperi) a scăzut de aproximativ opt ori, ajungând la 0,77 anul trecut de la 5,98 în 2014.
Rezultatele obținute au plasat Delgaz Grid în 2021, 2022 și 2023 pe primul loc, cu cea mai scurtă durată a întreruperilor în furnizarea de energie electrică, printre operatorii de distribuție din România, potrivit rapoartelor ANRE.
Investiții 2025
Pentru anul în curs, compania Delgaz Grid și-a propus să investească, din surse proprii și fonduri UE, o sumă record de 1,265 miliarde lei (250 milioane euro), cu peste 46 la sută mai mult decât în 2024.
Gaze naturale – sunt planificate investiții de peste 560 milioane lei (111 milioane euro). Conductele și racordurile de gaze naturale vor fi modernizate pe o lungime de 450 km. Totodată, pentru îmbunătățirea calității serviciului, vor fi modernizate 14 stații de reglare și contorizare. Dezvoltarea sistemului de distribuție a gazelor naturale și racordarea noilor consumatori este o altă prioritate, cu fonduri prevăzute pentru anul acesta pentru extinderea rețelei cu peste 140 km.
Electricitate – sunt planificate investiții de 703 milioane lei (139 milioane euro), dintre care peste 187 milioane lei (37 milioane euro) reprezintă fonduri UE. Investițiile vizează continuarea implementării SCADA și automatizarea sistemului de distribuție, contorizare SMART, modernizarea rețelelor aeriene, substațiilor și stațiilor de transformare, extinderea rețelei de distribuție pentru conectarea de noi consumatori, precum și îndeplinirea cerințelor standardului de performanță.
Proiecte cu fonduri europene – în acest moment sunt 14 proiecte cu contracte de finanțare semnate, în diferite faze de implementare, cu o valoare totală de 401,7 milioane de euro, din care 307 milioane de euro sunt finanțări europene. De asemenea, sunt în evaluare 14 proiecte, cu o valoare totală de 424,9 milioane de euro, din care 330,1 milioane de euro sunt finanțări europene. Sumele necesare pentru cofinanțare provin din surse proprii, dar și dintr-un împrumut de 200 de milioane de euro contractat în noiembrie anul trecut de la Banca Europeană de Investiții.
Contorizare inteligentă – În total, Delgaz Grid va instala, în următorii cinci ani, aproximativ un milion de contoare inteligente clienților săi din Moldova, ceea ce înseamnă că 85 la sută dintre consumatori vor beneficia de sisteme inteligente de contorizare a energiei până la sfârșitul anului 2029.
