Clădirile reprezintă, la momentul actual, 40% din consumul global de energie, contribuind la mai mult de o treime din emisiile globale de dioxid de carbon. Însă o parte semnificativă din această energie provine din utilizarea sistemelor de aer condiționat. Iar oamenii de știință se așteaptă ca această cifră să se dubleze până în 2050 dacă nu este ținută sub control.
Pe măsura ce Terra se încălzește, cererea de răcire a locuințelor continuă să se majoreze. Ca răspuns la această provocare, oamenii de știință au explorat diverse soluții de răcire pasivă, ce nu se bazează pe consumul de energie.
Astfel că, o echipă de cercetare condusă de Qilong Cheng de la Universitatea Columbia, New York, a venit cu o soluție promițătoare ce ar putea ajuta la reducerea consumului de energie prin redirecționarea energiei soarelui departe de clădiri. Acesta propune un design structural al pereților cu un model în zig-zag, care ar putea reduce temperatura suprafețelor clădirilor cu aproape 3 grade Celsius.
Designul implică pereți cu o serie de proeminențe care creează o formă de zig-zag atunci când sunt priviți din lateral. Modelul profită, astfel, de răcire radiativă, o strategie de răcire pasivă ce reflectă lumina soarelui și emite radiații infraroșii cu undă lungă prin atmosfera pământului în spațiul cosmic.
Și alte strategii s-au dovedit eficiente de-a lungul anilor, precum vopsirea acoperișurilor în alb pentru a reflecta lumina soarelui, însă sunt mai puțin ideale pentru pereții verticali, care absorb și căldura din sol.
Modelul în zig-zag abordează toate aceste provocări. Cu toate astea, în timp ce această metodă pare destul de promițătoare pentru climatele calde, ar putea însemna o nevoie mai mare de încălzire pe timpul iernii în regiunile mai reci.
Pentru a rezolva și această dilemă, Chengi și colegii săi au propus un design adaptiv cu „aripioare” articulate, care ar putea fi ridicate pe timpul iernii pentru a crește absorbția de căldură și coborâte vara pentru a o reduce.
Sursa studiului aici.