Poluarea luminoasă înseamnă prezența iluminării artificiale excesive. Iluminarea artificială nocturnă a crescut în amploare și intensitate în ultimul secol, având un impact semnificativ asupra biologiei și ecologiei speciilor sălbatice.
De la apariția becului electric în secolul al XIX-lea, poluarea luminoasă rezultată a crescut vertiginos până la punctul în care mai mult de o treime din populația lumii nu mai poate vedea Calea Lactee. De ce?
Milioane de stâlpi și lămpi stradale luminează orașele în fiecare noapte, dar doar o parte din lumina lor este folosită pentru a ilumina efectiv străzile sau trotuarele – restul se pierde și se emite deasupra orizontului, luminând cerul nopții și contribuind la ceea ce este cunoscut sub numele de poluare luminoasă.
Cu toate acestea, pe măsură ce lumina artificială a orașelor crește în fiecare an, consecințele acestui fenomen urban merg dincolo de faptul că ne împiedică să vedem stelele. Alte efecte dăunătoare includ:
- provocarea unei lumini periculoase care poate reduce siguranța
- consumul excesiv de energie
- risipă de bani și resurse
- perturbarea ciclurilor naturale de zi și noapte ale ecosistemelor
- suprimarea producției de melatonină
- câteva repercusiuni negative asupra sănătății publice
În acest sens, alegerea lămpilor potrivite (cu un design bine gândit) este crucială pentru a reduce poluarea luminoasă.
Chiar dacă există și alte elemente care contribuie la acest fenomen – precum panouri publicitare, fațade iluminate – în mare parte se datorează corpurilor de iluminat ineficiente. Desigur, iluminatul stradal este necesar în mediile urbane pentru a asigura vizibilitatea și siguranța. Prin urmare, mai degrabă decât scăderea numărului de lumini, totul se rezumă în cele din urmă la un design bun, care este tocmai locul în care arhitecții și designerii joacă un rol cheie.
Rolul designului
Există trei pași pentru a minimiza poluarea luminoasă din perspectiva designului: folosirea culorilor mai calde, reducerea luminii și protejarea ei.
În primul rând, în loc să folosiți lumină albastră – care are un impact mai mare asupra ritmurilor circadiene de somn – este recomandat să folosiți LED-uri cu temperatură scăzută care să strălucească lumina în tonuri mai blânde, mai galbene sau mai roșii (de obicei nu depășesc 3000K).
Pe lângă faptul că sunt produse cu aceeași eficiență energetică și la prețuri similare cu alternativele mai reci, acestea împrăștie mai puțină lumină și, prin urmare, sunt mai prietenoase cu cerul pe timp de noapte. În plus, pentru a indica durabilitatea pe termen lung, nivelurile de lumină ar trebui să fie moderate, uniforme și să fie potrivite în funcție de utilizare, zonă, oră și trafic.
De fapt, majoritatea luminilor exterioare pot fi reduse cu 25% fără nicio pierdere a vizibilității.
Un alt factor crucial este orientarea eficientă a luminii, pentru a-și îndeplini scopul, în loc să răspândească lumina în cer. Cum? Toate corpurile de iluminat trebuie să fie complet ecranate sau întrerupte, astfel încât nicio lumină să nu scape deasupra orizontalei. În acest fel, în loc să-l proiecteze în sus, este îndreptat în jos – ideal cu un unghi îngust care limitează și mai mult strălucirea deasupra orașului.
Având în vedere toate acestea, vă prezentăm opt exemple inspiratoare de lămpi stradale care încorporează una sau mai multe dintre aceste condiții în designul lor, contribuind astfel activ la reducerea poluării luminoase.
Lampa stradală URBIDERMIS SANTA & COLE
Realizat dintr-o structură tubulară continuă, corpul de iluminat este o lampă stradală simplă, dar funcțională, care, folosind module LED cu mai multe cipuri, direcționează o lumină caldă, difuză și înclinată în suprafață.
Albertslund Post Maxi / Louis Poulsen
Acest corp de iluminat emite o lumină simetrică, îndreptată în jos, care nu are strălucire. În timp ce o nuanță superioară din fibră de sticlă formată împiedică emiterea luminii în sus, reflectoarele de vopsea albă creează o distribuție a luminii difuză și confortabilă.
Aplicație/ stâlp de iluminat direct Arne / URBIDERMIS SANTA & COLE
Cu o mare varietate de suporturi reglabile pentru iluminare directă sau indirectă, această lampă stradală versatilă oferă o distribuție a luminii precisă și eficientă din punct de vedere energetic, oferind luminozitate funcțională pentru multe spații urbane.
Q.neo pole / QC lightfactory
Caracterizat printr-o estetică subțire și rafinată, acest stâlp LED din aluminiu se pliază într-un unghi de 90° pentru a proiecta perfect lumina pe pavaj, minimizând cantitatea de lumină care se împrăștie deasupra.
Wide / Escofet 1886
Această lumină de înaltă tehnologie, contemporană este învăluită de o carcasă care permite și instalarea altor module. Este adaptabilă la diferite sisteme optice LED și poate obține diferite puteri eficiente energetic prin simpla schimbare a lungimii lămpii (în conformitate cu modulele necesare).
Palo Alto 4535 Outdoor / Vibia
Cu diverse modele din care puteți alege, această lampă de exterior în formă de copac, cu iluminare dublă și tehnologie LED, direcționează lumina în jos în unghiuri precise.
Vector Pole Black / Dexter
Combinând simplitatea cu un caracter frumos și unic, acest design rafinat oferă o lumină direcționată care este eficientă din punct de vedere energetic, funcțional și durabil.
Stâlpi tip pahare / URBIDERMIS SANTA & COLE
Caracterizat printr-un stil minimalist elegant, designul acționează ca un abajur de lampă domestică pentru utilizări urbane. Cu o lumină ecranată care este îndreptată în jos, minimizează strălucirea cerului nocturn.