Despre arhitectura medicală și umanizarea spațiilor construite cu Raluca Șoaita, fondator TESSERACT ARCHITECTURE

noiembrie 4, 2024

Arhitectura medicală este un domeniu multidisciplinar ce se concentrează pe proiectarea și construcția de unități de asistență medicală precum spitale, clinici, unități de îngrijire medicală calificată și cabinete medicale, îmbinând principiile fundamentale ale arhitecturii, ingineriei și asistenței medicale pentru a crea spații funcționale ce conduc la nevoile personalului medical și a pacienților. 

Filosofia arhitecturală medicală acordă o atenție desăvârșită umanizării, poate mai mult ca orice alt domeniu. Până la urmă, se spune că o unitate medicală construită bine este aceea în care utilizatorul simte că primește îngrijirea necesară fără a observa că se află de fapt într-o instituție medicala, ci mai degrabă într-un muzeu.  

TESSERACT ARCHITECTURE contribuie în mod semnificativ la arhitectura medicală românească cu proiecte remarcabile. De fapt, compania este singurul studio specializat în arhitectura medicală din România și unul dintre puținele cu acest profil din Europa Centrală și de Est.

Am stat, așadar, de vorbă cu arhitectul Raluca Șoaita, fondator TESSERACT ARCHITECTURE, pentru a afla mai multe despre dedesubturile acestui domeniu, despre proiectele cheie, dar și evoluția companiei din ultimii ani. 

Proiecte cu echipe pluridisciplinare de specialiști

Raluca a dedicat peste 15 ani studiului amănunțit al domeniului medical, participând până în prezent la proiectarea a peste 1 milion de metri pătrați de spitale și clinici medicale, la unele dintre cele mai reprezentative proiecte recente de mari spitale în România. Umanizarea spațiilor reci din spitalele românești este o preocupare permanentă pentru TESSERACT și, de aceea, în proiectele de arhitectură medicală lucrează cu o echipă pluridisciplinară de specialiști, formată nu doar din arhitecți, cât și din epidemiologi, psihologi, antropologi sau sociologi. 

Deși arta a fost întotdeauna în ADN-ul TESSERACT, concentrarea companiei de zi cu zi este să ofere soluții arhitecturale care sunt potrivite cu obiectivele de afaceri pe termen lung. Ajungem așadar, la cele mai căutate servicii din portofoliul TESSERACT, despre care Raluca ne mărturisește că “așa cum știți, TESSERACT ARCHITECTURE este singurul studio specializat în arhitectura medicală din România și unul dintre puținele cu acest profil din Europa Centrală și de Est. Astfel, majoritatea cererii pe care o înregistrăm pentru servicii de proiectare vine dinspre domeniul medical, dinspre sectorul public, cât și cel privat. Studioul nostru a proiectat unele dintre cele mai reprezentative proiecte recente de spitale din România. 

În acest domeniu specializat, TESSERACT realizează servicii complete de proiectare, dar și de asistențǎ tehnicǎ în perioada execuției sau de consultanțǎ în probleme legate de realizarea unitǎților medicale. Acestea pot include realizarea master planului de dezvoltare a infrastructurii medicale, a studiului de fezabilitate, realizarea documentațiilor pentru eliberarea avizelor sau proiectului tehnic și a detaliilor de execuție și, într-un final, asistența tehnicǎ pe perioada lucrǎrilor, pânǎ la momentul recepției lucrării, dar și în perioada de avizare și autorizare a funcționǎrii spitalelor. Pe lângă aceste tipuri de servicii, TESSERACT oferǎ și consultanțǎ în orice problemǎ legatǎ de realizarea spațiilor medicale. Serviciile pe care le putem oferi într-un proiect sunt foarte diverse pentru că, în final, și solicitările pe care le înregistrăm au particularități diferite. 

Pe lângă serviciile pentru domeniul medical, activăm și pe segmentele industrial, comercial, administrativ și rezidențial. De exemplu, în 2023 am proiectat clădiri de birouri, aeroporturi sau chiar clădiri cu funcțiuni multiple – cum ar fi cele rezidențiale și comerciale. În acest moment portofoliul TESSERACT ARCHITECTURE însumează în jur de 80% proiecte medicale, iar restul de 20% sunt proiecte cu altă destinație.” 

Spitalul Județean Focșani

Spitalul Județean Focșani

Spitalul Județean Sibiu

Proiecte cheie și extinderea echipei

Replicile pandemiei de COVID-19 au remodelat lumea afacerilor în moduri considerabile, trebuind să se adapteze unui peisaj modificat de munca de la distanță, așteptările digitale și piața volatilă. Pentru mulți, această perioadă, urmată de războiul din Ucraina și inflație, a fost un semnal de alarmă, expunând fragilități în modul în care companiile își desfășoară activitatea de zi cu zi. 

Cu toate astea, TESSERACT a înregistrat o creștere constantă a numărului de proiecte, precum și a cifrei de afaceri. De fapt, în plină criză pandemică, această echipă a realizat primele proiecte de spitale modulare din țară.

Raluca ne declară că „anul trecut a fost un an în care am început mai multe proiecte noi, atât pentru beneficiari privați, cât și pentru sectorul public. Am lucrat în total peste 50 de proiecte, dintre care mai mult de jumătate sunt în execuție sau au fost chiar puse în funcțiune. 

În domeniul public, am început proiecte mari cum este Spitalul Județean Focșani, am început mai multe reorganizări de departamente medicale printre care și blocuri operatorii, am finalizat mai multe studii de fezabilitate pentru clădiri noi de spitale, suntem în șantier în mai multe unități de urgențe din țară, am finalizat un spital modular ce va fi folosit temporar în cadrul spitalului de Boli infecțioase de la Constanța și am încheiat și proiectul noului spital pentru copii de la Marie Curie, realizat de Asociația Dăruiește Viață.

În spațiul privat, am avut proiecte mai mici, care pun în aplicare idei noi – acoperind zone de dezvoltare cum ar fi psihiatria sau neurochirurgia, unele în fazele de concept și fezabilitate, altele care sunt deja autorizate și funcționale. Am obținut autorizația de construire pentru un spital privat pentru copii, pentru reorganizarea unui centru medical existent, pentru un centru de oncologie și am început să proiectăm și alte tipuri de funcțiuni ale clienților noștri din zona de medical – clădiri de birouri, spații de depozitare sau spații tehnice, laboratoare de analize medicale, etc.

În ceea ce privește anul în curs, acesta a început promițător, cu noi proiecte și soluții de implementat. Între acestea se numără noua extindere a Spitalului pentru copii de la Marie Curie (construit de Dăruiește Viață), un spital în județul Galați și proiectul Institutului Inimii din Târgu Mureș. De curând, am predat și documentația pentru Spitalul Județean Sibiu și am finalizat Masterplanul pentru Marie Curie. 

Dat fiind numărul mare de proiecte pe care le avem în lucru și faptul că portofoliul nostru crește de la an la an, în paralel ne extindem și echipa de arhitecți pentru a putea dezvolta alături de noi următoarea generație de arhitecți specializați pe domeniul medical și de a oferi resursă specializată în toate proiectele în care suntem implicați.  

Credem că, încet – încet, lucrurile se schimbă în domeniul medical din România și ne bucurăm să fim parte activă a procesului de schimbare, atât prin soluțiile pe care le propunem, dar și prin informare publică.  Există clar un interes mult mai mare atât pentru modernizarea corpurilor de spitale construite cu câțiva zeci sau chiar sute de ani în urmă, dar și pentru dezvoltarea și construcția unor noi unități, care să răspundă nevoilor medicale din prezent. Cred că în anul 2025, cât și următorii ani vom asista la un progres accelerat în domeniul medical din România, având în vedere că deja proiectăm la cele mai înalte standarde internaționale și că apar din ce în ce mai multe surse de finanțare pentru acest domeniu.” 

Pe lângă proiectele în lucru menționate de fondatorul TESSERACT, compania are în portofoliu proiecte mari din sistemul public, precum Spitalul Județean Sibiu, Spitalul Județean Focșani, Institutul pentru Mama și Copilul din Arad, Spitalele Modulare Ana Aslan Otopeni, Ana Aslan Căldărușani, sau cele din Piatra Neamț și Brașov. Însă mai multe despre proiectele cheie, ne povestește Raluca. 

Una dintre inovațiile formulate de noi în materie de construcții medicale este reprezentată de proiectele de arhitectură de urgență – în plină criză pandemică, TESSERACT a realizat primele proiecte de spitale modulare în România, care au preluat din presiunea sistemului sanitar și au demonstrat că, în condiții de criză, putem fi eficienți și inovatori. În total, pe această direcție, am proiectat o serie de proiecte de spitale modulare, totalizând peste 28.000 mp.   

Un alt proiect – reper pentru noi, dar credem că și pentru România, a cărui primă etapă a fost deja finalizată, este Spitalul pentru copii de la Marie Curie (#NoiFacemUnSpital, proiectul Asociației Dăruiește Viață). Este un proiect la care lucrăm deja de 5 ani și care reprezintă deja o referință valoroasă în materie de inovație arhitecturală, la nivel internațional. În continuare, lucrăm în prezent la dezvoltarea etapei doi a acestui proiect – premieră pentru România.

Printre alte proiecte recente de referință, în sistemul public, se numără Spitalul Județean Focșani, Spitalul Judeţean Sibiu, Institul Inimii din Târgu Mureş, extinderea Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, Secţia de Oncologie de la Spitalul Elias din Bucureşti, Secţia de pediatrie din Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, etc. Pe lângă acestea, TESSERACT semnează numeroase proiecte pentru sistemul de sănătate privat, cum ar fi diverse clinici şi centre medicale în orașe precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Tg. Mureş, Tulcea, Constanţa, Alba-Iulia, Bacău, etc., laboratoare de analize medicale, farmacii, etc.

Între proiectele mai recente, începute anul trecut și care continuă în acest moment, se numără atât spitale publice cât și private, în domeniul oncologiei, chirurgiei plastice, psihiatriei, neurochirurgiei, ș.a., în aproape toată țara.”  

Ceea ce face industria construcțiilor atât de specială este simțul său de descendență. Însemnătatea cuvântului „construire” atât la propriu, cât și la figurat. Structuri de construcții. Construirea relațiilor. Construirea unui viitor pentru familii și pentru comunități. 

Interior clinică privată Sibiu

Interior Spitalul Județean Sibiu

Despre evoluția industriei construcțiilor într-o perioadă plină de provocări

Această industrie a trecut și trece printr-o cantitate imensă de maturizare și schimbare. Despre evoluția în următorii ani a industriei construcțiilor, ținând cont de potențialul ei de creștere, de tranzacțiile realizate în ultimii ani, de nivelul actual al prețurilor și de cererea clienților, Raluca Șoaita crede că „suntem într-un punct în care putem privi cu optimism evoluția industriei construcțiilor în România, ținând cont că ni s-a demonstrat de nenumărate ori că există un potențial imens de creștere atât pentru domeniul medical, cât și pentru alte sectoare de activitate, cum ar fi cel industrial, logistic, dar și cel rezidențial – având în vedere stocurile vechi de clădiri din această zonă a Europei, cât și interesul din ce în ce mai crescut al investitorilor. 

Vedem din ce în ce mai des un interes crescut pentru implementarea noilor tehnologii și soluții de proiectare, cum ar fi BIM (Building Information Modeling), cât și pentru construcții inovatoare, cum ar fi cele modulare sau soluții de proiectare ce integrează inteligența artificială. Acest tip de inovații nu doar că îmbunătățesc eficiența clădirilor și reduc costurile pe termen lung, dar contribuie semnificativ la creșterea calității și preciziei în execuție, asigurând în acest mod o serie de beneficii clădirilor și utilizatorilor acestora. 

Sustenabilitatea și eficiența energetică sunt, de asemenea, aspecte din ce în ce mai relevante. Observăm o cerere crescută pentru clădirile verzi, care integrează materiale sustenabile, cât și tehnologii prin intermediul cărora putem reduce consumul de energie. Această tendință nu sprijină doar protecția mediului, dar contribuie și la scăderea costurilor operaționale pe termen lung, ceea ce atrage interesul investitorilor și beneficiarilor finali.  

În ceea ce privește cererea și evoluția prețurilor, industria serviciilor de construcții și proiectare pentru domeniul medical se bucură de o cerere semnificativă, alimentată, în principal, de necesitatea modernizării infrastructurii. Totuși, creșterea imprevizibilă din ultimii ani a prețurilor materialelor, dar și penuria forței de muncă specializate din domeniu reprezintă într-adevăr provocări care afectează întreaga piață. 

În acest context, este important să formulăm corect discuția despre prețul de proiectare și construcție a unui nou spital. Acesta  diferă semnificativ de costul de proiectare a oricărui alt tip de clădire, prezentând foarte multe particularități și specificități tehnice, iar din acest punct de vedere costurile de realizare a unui spital nu pot fi comparate cu costurile de execuție ale unei clădiri cu altă destinație. 

În concluzie, putem spune cu încredere că investițiile recente pe care le vedem în piață reflectă dezvoltarea industriei și oportunități considerabile pentru inovație și creștere.” 

Clinică privată neurologie, București

Interviu preluat din noul număr al catalogului Cele mai Puternice 100 Firme de Arhitectură, care poate fi comandat AICI.